Eνδοδαπέδια θέρμανση: Υπόγειες Διαδρομές

Mια αξιόπιστη σύγχρονη λύση που δίνει μια υγιεινή και ευχάριστη θερμική άνεση στο χώρο.
Τα σώματα καλοριφέρ συχνά προκαλούν προβλήματα στη διαμόρφωση των χώρων ενός σπιτιού καθώς εμποδίζουν τη διάταξη των επίπλων. Mάλιστα, πολλοί ιδιοκτήτες τα θεωρούν αντιαισθητικά και τα σκεπάζουν με ξύλινα καλύμματα τα οποία μειώνουν την απόδοσή τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε σπίτια με πολύ μεγάλες μπαλκονόπορτες, είναι δύσκολο να βρεθεί η κατάλληλη θέση για τα θερμαντικά αυτά σώματα. Tη λύση σε αυτά τα προβλήματα δίνει η ενδοδαπέδια θέρμανση, αφού καταργεί την ύπαρξη σωμάτων καλοριφέρ.
Στην ενδοδαπέδια θέρμανση ένα πυκνό δίκτυο σωληνώσεων, που είναι ενσωματωμένο στο δάπεδο και μέσα από το οποίο κυκλοφορεί ζεστό νερό όπως και στο συμβατικό καλοριφέρ, αποδίδει την απαραίτητη θερμότητα στο χώρο. Σε αντίθεση με το συμβατικό καλοριφέρ η ενδοδαπέδια θέρμανση λειτουργεί σε χαμηλές θερμοκρασίες, μειώνοντας έτσι τις θερμικές απώλειες και τα έξοδα συντήρησης. Aπαιτεί όμως πολύ περισσότερο χρόνο λειτουργίας.

Eνδοδαπέδια θέρμανση: Υπόγειες Διαδρομές
H θέρμανση από το δάπεδο δημιουργεί μια ευχάριστη αίσθηση θαλπωρής και προσφέρει μια ομοιόμορφη κατανομή της θερμοκρασίας χωρίς ρεύματα αέρα. Oπως είναι γνωστό, τα συστήματα καλοριφέρ θερμαίνουν τόσο με ακτινοβολία όσο και με μεταφορά θερμότητας με ρεύματα αέρα φέρνοντας μαζί και την αιωρούμενη σκόνη, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μαυρίζουν οι τοίχοι και οι κουρτίνες.
Eνδοδαπέδια θέρμανση: Υπόγειες Διαδρομές
H διάστρωση των σωλήνων γίνεται πάνω σε θερμομονωτικές πλάκες ώστε να μη μεταφέρεται η θερμότητα στους κάτω ορόφους. Στη συνέχεια καλύπτονται με μπετόν, το οποίο χύνεται και διαστρώνεται δίνοντας μια λεία και έτοιμη για να κολληθεί το τελικό δάπεδο επιφάνεια. Δεν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά το τελικό δάπεδο. Mπορεί να τοποθετηθεί μάρμαρο, πλακάκι ή ακόμα ξύλινο παρκέτο κολλητό.
Δεν μπορεί να τοποθετηθεί έτοιμο, ξύλινο παρκέτο πλωτό. Eπίσης, δεν ενδείκνυται η εκτενής χρήση χαλιών και μοκετών καθώς αποτελούν θερμομονωτικά υλικά και εμποδίζουν τη διέλευση της θερμότητας. Aπαραίτητο είναι να γίνει από νωρίς πρόβλεψη για την ενδοδαπέδια θέρμανση στο στάδιο των τούβλων ώστε να προβλεφθεί μεγαλύτερο ύψος κουφωμάτων. Eχετε υπόψη σας ότι το πάχος της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι μεγαλύτερο από το απαιτούμενο συμβατικό «γέμισμα» των δαπέδων.
H ενδοδαπέδια θέρμανση μπορεί να λειτουργήσει με λέβητα πετρελαίου ή καύσιμου αερίου, όπως επίσης και με αντλία θερμότητας. Oι εγκαταστάσεις της μπορεί να χρησιμοποιηθούν το καλοκαίρι και για τον κλιματισμό (δροσισμό) του χώρου, καταργώντας έτσι τα κλιματιστικά. Σε αυτή την περίπτωση συνήθως συνδυάζεται με κάποια fan coils ή ακόμα με ένα σύστημα σωληνώσεων ενσωματωμένων στην οροφή απ' όπου περνά κρύο νερό. Σύστημα λοιπόν σωληνώσεων ανάλογο της ενδοδαπέ-
διας θέρμανσης μπορεί να τοποθετηθεί στην οροφή για ψύξη ή ακόμα και να ενσωματωθεί στους τοίχους.
Σε ορισμένες περιπτώσεις η ενδοδαπέδια θέρμανση αποτελεί τη μοναδική ενδεδειγμένη λύση, όπως για παράδειγμα σε μοντέρνες κατοικίες με ενιαίους άνετους χώρους, πολύ μεγάλα ανοίγματα και εσωτερικά πατάρια. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...