Καταραμένες” οικογένειες με... βαριά κληρονομιά

Οι ξένοι λένε πως εμείς, οι Έλληνες, θέσαμε τα θεμέλια της καταραμένης οικογένειας με το μύθο του Οιδίποδα, που παντρεύτηκε την ίδια του τη μητέρα, αφού πρώτα είχε δολοφονήσει τον πατέρα του, και μετά για να τιμωρήσουν τον εαυτό τους, ο μεν Οιδίπους έβγαλε τα μάτια του, η δε Ιοκάστη αυτοκτόνησε.


Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, αφού ”καταραμένες οικογένειες”, προϋπήρχαν των αρχαίων ελληνικών μύθων και ήταν μάλιστα πολύ αληθινές. Αυτό που φαίνεται να ισχύει, ωστόσο, είναι πως όταν μία γενιά βιώνει αλλεπάλληλες τραγωδίες, οι οποίες μεταφέρονται και στην επόμενη γενιά (συχνά και στη μεθεπόμενη), γεννιούνται κάποια ερωτηματικά.
Είναι η ”κατάρα” μία εξ’ορισμού μεταφυσική ιδέα, που ξεπερνά τους οικογενειακούς παράγοντες ”γενετική προδιάθεση” και ”ελεύθερη βούληση” ή αποτελεί απλά μία εύκολη εξήγηση για όλες τις κακοτυχίες και τις λανθασμένες επιλογές των ατόμων που τα κυνηγά; Όποια και να’ναι η απάντηση, το σίγουρο είναι, πως η δόξα, η φήμη, η δύναμη και το χρήμα δε συμβάλλουν πάντα στην ευτυχία όσων τα κατέχουν. Πολλές φορές μάλιστα την επιβαρύνουν.
Οικογένεια Lee: ”Θάνατος εξ αμελείας”
Στις 20 Ιουλίου 1973, ο θρύλος του kung fu και κινηματογραφικός αστέρας Bruce Lee βρισκόταν στο Hong Kong, εν όψει ενός επαγγελματικού δείπνου με τον πρώην James Bond, George Lazenby, με τον οποίο προετοίμαζαν μία νέα ταινία. Το ίδιο απόγευμα ο Lee αισθάνθηκε έντονο πονοκέφαλο και χρειάστηκε να πάρει ένα αναλγητικό. Πήγε να ξαπλώσει για λίγη ώρα αλλά ποτέ δεν ξύπνησε.
Λέγεται, πως η νεκροψία έδειξε ότι το συγκεκριμένο αναλγητικό (Equagesic) επέφερε αλλεργία στο 32χρονο τότε είδωλο, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλός του να πρηστεί και να διογκωθεί θανάσιμα. Υπάρχει, ωστόσο, και η άποψη πως ο σταρ πέθανε από αλλεργική αντίδραση στη μαριχουάνα, που, σύμφωνα με την αυτοψία, βρέθηκε στον οργανισμό του. Όπως και να΄χει, οι γιατροί χαρακτήρισαν το περιστατικό ”θάνατο εξ αμελείας”.
20 χρόνια αργότερα, ο μοναχογιός του, Brandon, είχε ένα ακόμα πιο ατυχές περιστατικό. Ηθοποιός και αυτός, βρισκόταν στα γυρίσματα της ταινίας The Crow, σε μία σκηνή που απαιτούσε από τον πρωταγωνιστή να δεχθεί μία σφαίρα. Στο όπλο που θα χρησιμοποιείτο για τη σκηνή είχε ξεμείνει μία σφαίρα-είδος βεγγαλικού που χρησίμευε για ακουστικό εφέ, και πάνω σε αυτή προστέθηκαν κάποια άσφαιρα φυσίγγια. Ο συνδυασμός ήταν αρκετός για να αφαιρέσει τη ζωή από τον 28χρονο τότε Lee, στο απόγειο της καριέρας του.
Οικογένεια Brando: Διάσημοι για τη δυστυχία τους
Η ζωή του διασημότερου γόη του Hollywood δεν ήταν λιγότερο σκληρή. Η μητέρα του Marlon Brando υπέφερε από αλκοολισμό ενώ η πρώτη σύζυγός του, Anna Kashfi, ανέπτυξε αντίστοιχα προβλήματα –αλκοολισμού και ναρκωτικών- αμέσως αφού γέννησε τον γιο τους Christian. Ο εθισμός κληροδοτήθηκε και στον Christian, ο οποίος το 1990 πυροβόλησε και σκότωσε τον αγαπημένο της ετεροθαλούς αδερφής του Cheyenne. Ισχυρίστηκε έπειτα πως το έκανε ”κατά λάθος”.
Στην προσπάθειά του να αποτρέψει την κατάθεση της Cheyenne στη δίκη του Christian, o Brandon την έστειλε την κόρη του στην Ταϊτή. Ένα χρόνο πριν την αποφυλάκιση του Christian, η 25χρονη Cheyenne βρέθηκε απαγχονισμένη στο σπίτι της. Όλοι είπαν πως αυτοκτόνησε λόγω βαριάς κατάθλιψης για το θάνατο του αγαπημένου της. Στα απομνημονεύματά της, ωστόσο, η τρίτη σύζυγος του Brando, αναφέρει πως ο σταρ είχε κακοποιήσει σεξουαλικά την κόρη του.
Ο ίδιος ο Brando, που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο λίγοι ηθοποιοί, στα τελευταία του χρόνια υπέφερε από παχυσαρκία. Πέθανε τον Ιούλιο του 2004, στα 80 του, από αναπνευστική ανεπάρκεια, που προκλήθηκε από πνευμονική ίνωση. Έπασχε ωστόσο από υπεραιμική καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ του είχε διαγνωστεί και καρκίνος στο συκώτι. Τον τελευταίο χρόνο της ζωής του επισκεπτόταν συχνά το νοσοκομείο για θεραπείες στην εξασθενημένη του όραση λόγω διαβήτη, ενώ, μαθεύτηκε αργότερα ότι έπασχε και από γεροντική άνοια.
Η δυναστεία Τουτανχαμόν: Η αβάσιμη κατάρα της μούμιας
Ο βασιλιάς Τουτανχαμόν υπήρξε Φαραώ της 18ης δυναστείας της Αιγύπτου, εποχής γνωστής και ως το Νέο Βασίλειο. Η τεράστια υστεροφημία του, δεν οφείλεται τόσο στην διακυβέρνησή του ως Φαραώ, που μάλλον μικρής ιστορικής σημασίας είναι, όσο σε άλλα γεγονότα που συνδέθηκαν με την οικογενειακή του κατάσταση και, κυρίως, με φήμες για το θάνατό του.
Η, έτσι κι αλλιώς μακριά, γραμμή αίματος που τον ακολούθησε, κληροδότησε στον άτυχο ”Βασιλιά Τουτ”, κάποια δύσμορφα χαρακτηριστικά, όπως υπερωιοσχιστία (κοινώς λυκόστομα), υπερμεγέθη μπροστινά δόντια, και πιθανότατα σύνδρομο Marfan, που στη δική του περίπτωση εκδηλώθηκε με υπερμήκυνση του κρανίου του. Ίσως αυτός να ήταν ο λόγος που δε δυσκολεύτηκαν να τον παντρέψουν με… την αδερφή του, Ankhesenpaaten, με την οποία απέκτησε πρόωρα δύο κόρες (η μία με δισχιδή ράχη).
Ο Τουτανχαμόν πέθανε σε ηλικία 19 χρονών, είτε από ξυλοδαρμό, ή από δηλητηρίαση ή από ταχεία εκδήλωση γάγγραινας, και η σύζυγός του παντρεύτηκε τον Ay, τον δολοφόνο του –σύμφωνα με κάποιους- που έγινε και ο επόμενος Φαραώ.
Για πολλά χρόνια το όνομα του καταραμένου βασιλιά ήταν στα χαμένα και ο τάφος του ήταν σχεδόν αδύνατο να βρεθεί. Κάποια ευρήματα από ανασκαφές πρωτοπαρουσιάστηκαν το 1972, αλλά η κυριότερη έρευνα έγινε το 2005. Εντύπωση σε όλους έκανε ότι ο τάφος του Τουτανχαμόν βρέθηκε σχεδόν ανέγγιχτος, γεμάτος πολύτιμα ευρήματα, και ότι η μούμια του, αν και σε κακή κατάσταση, έδειχνε να είχε αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη φροντίδα.
Η περίφημη ”κατάρα του Τουτανχαμόν” που πυροδοτήθηκε από τις εφημερίδες την εποχή των ανασκαφών και που ήθελε, όσους αρχαιολόγους επιχείρησαν να εμπλακούν, να έχουν βρει άμεσα τραγικό θάνατο, ήταν μάλλον αβάσιμη. Η κακοτυχία φαίνεται τελικά να έπληξε μόνο εκείνον. Εκτός αν εκλάβει κανείς το ότι όλοι οι αρχαιολόγοι πέθαναν μετά τα 70 ως κάποιου είδους σύμπτωση…
Οικογένεια Kennedy: ”Υπάρχει κατάρα στην οικογένεια”
Η συγκεκριμένη οικογένεια είναι ίσως η μόνη που μας κάνει να υποψιαζόμαστε μήπως τελικά η ”κατάρα” να μην μεταφράζεται μόνο ως ατυχείς συγκυρίες, λάθος επιλογές και γονιδιακές κληρονομιές. Είναι τόσες οι γκαντεμιές που βρήκαν την Πρώτη Οικογένεια της Αμερικής, που φτάνουν τα όρια του μεταφυσικού. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε κάποτε ο ίδιος ο Γερουσιαστής Ted Kennedy, λέγοντας ”Υπάρχει κατάρα στην οικογένεια”.
Και αν νομίζετε πως αναφερόμαστε στη δολοφονία του πιο αγαπημένου Προέδρου της Αμερικής, J. F. Kennedy, το 1963… δεν έχετε ακούσει ακόμα τίποτα. Λίγο καιρό πριν είχε σκοτωθεί σε έκρηξη αεροπλάνου ο μεγαλύτερος αδερφός του, Joseph P. Kennedy, Jr., ενώ βρισκόταν σε ειδική αποστολή σχετικά με Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Ευρώπη, ενώ το 1968 δολοφονήθηκε ο άλλος του αδερφός, Robert F. Kennedy, σε προεκλογική καμπάνια για την υποψηφιότητά του ως Πρόεδρος.
Όλα σχεδόν τα παιδιά και τα εγγόνια από το γάμο του Joseph P. Kennedy Sr και της Rose Fitzgerald, τα βρήκε κάποια συμφορά. Μερικά χρόνια πριν είχε σκοτωθεί σε αεροπορικό δυστύχημα και η αδερφή του JFK, Kathleen, ενώ το 1969 ο Γερουσιαστής Edward Kennedy βρέθηκε μπλεγμένος σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, στο οποίο ένας από τους επιβαίνοντες σκοτώθηκε.
Στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, πέθαναν σταδιακά 2 από τα 11 παιδιά του Robert Kennedy καθώς και ο μοναχογιός του JFK, όλοι σε πολύ νεαρή ηλικία. Και δεν σταματάει εκεί. Στα δεινά της οικογένειας συμπεριλαμβάνονται μία κακότεχνη λοβοτομή, αποβολές σε εγκυμοσύνες, καρδιακές προσβολές, καρκίνος, υπερβολική δόση ουσιών και άλλα ατυχή περιστατικά που ίσως να είχαν αποφευχθεί αν τα μέλη της οικογενείας ήταν λιγότερο επιρρεπή στη… δυστυχία.
Οικογένεια Ωνάση: Κατάρα… α λα ελληνικά
Η κατάρα του χρήματος κυνήγησε και τον μεγαλύτερο Έλληνα μεγιστάνα, που αντιμετώπισε στη ζωή του ουκ ολίγες δυστυχίες. Στα 40 του χρόνια, ο Ωνάσης παντρεύτηκε την απόγονο της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας Τίνα Λιβανού, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τη Χριστίνα και τον Αλέξανδρο. Σύντομα χώρισαν, όμως, και εκείνη παντρεύτηκε τον άνδρα της νεκρής τότε αδερφής της και μεγάλο αντίπαλο του Ωνάση, Σταύρο Νιάρχο.
Το 1957 άρχισε να διατηρεί σχέσεις με τη Μαρία Κάλλας, με την οποία, λέγεται, πως το 1960 απέκτησε ένα γιο, που πέθανε λίγες ώρες μετά τη γέννησή του. Και παρόλο που ισχυριζόταν πως η Κάλλας είναι η αγάπη της ζωής του, το 1968 παντρεύεται τη χήρα Τζάκι Κένεντι, λίγο αφότου εκείνη είχε χάσει το δικό της νεογέννητο γιο, Patrick.
Η κατάρα των παιδιών κορυφώνεται για τον Ωνάση το 1973, όταν το αεροπλάνο, το οποίο πιλόταρε ο 25χρονος μοναχογιός του Αλέξανδρος συντρίβεται. Στα συντρίμμια βρέθηκε μόνο το μαντήλι με τα αρχικά του νεαρού Αλέξανδρου. Το τραγικό αυτό γεγονός φαίνεται πως ήταν η αρχή του τέλους για τον μεγιστάνα, που σύντομα έχασε μεγάλο μέρος της περιουσίας του και, δύο χρόνια αργότερα, και την ίδια του τη ζωή.
Πέθανε σε ηλικία 69 ετών από βρογχική πνευμονία, μετά από επιπλοκή της σοβαρής μυασθένειας, η οποία τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Λίγο πριν, μάλιστα, είχε πεθάνει και η πρώτη του σύζυγος, Τίνα, σε ηλικία 49 ετών από ανακοπή καρδιάς.
Από μία άποψη, ωστόσο, ίσως ο Ωνάσης να ήταν τυχερός, αφού δεν αναγκάστηκε να βιώσει και τον πρόωρο θάνατο του δεύτερου παιδιού του, της Χριστίνας, το 1988. Η Χριστίνα Ωνάση, στα 38 της χρόνια, βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο του σπιτιού της στο Μπουένος Άιρες, ένα μήνα πριν παντρευτεί το δεύτερο σύζυγό της. Η αλήθεια για την αιτία του θανάτου της δε μαθεύτηκε ποτέ. Ακούστηκε όμως ότι ίσως να οφειλόταν σε κατάχρηση κάποιων χαπιών που χρησιμοποιούσε για να πλάσει την τεχνητή της ευτυχία…



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...