Από τα μέσα του 15ου αιώνα μέχρι σήμερα τα ψηλοτάκουνα αποτελούν το απόλυτο σύμβολο της γυναικείας κομψότητας. Αυτό, στο μυαλό των γυναικών, αλλά και αρκετών ανδρών αποτελεί μια αλήθεια τόσο αυταπόδεικτη όσο και ότι οι αρκούδες αφοδεύουν στο δάσος.
Βρετανική έρευνα που πήρε δημοσίοτητα προ ημερών βάλθηκε να καταρρίψει το μύθο και να βγάλει τις θυσίες των θηλυκών μάταιες. Διότι εδώ και αιώνες τα ψηλά τακούνια είναι το πεδίο που η λαϊκή σοφία συναντά την καθημερινότητα: "Μπρος στα κάλη τι΄ν΄ο πόνος;" διερωτάται εύλογα ο λαός, φέρνοντας τους άνδρες προ των ευθυνών τους και τις γυναίκες στα όρια της υστερίας.
"Τι λες κύριος που σ' αρέσουν; Και για ποιον χαλάω εγώ τις κλειδώσεις μου από τα 18;", ούρλιαξα από μέσα μου.
Δεν έχουν όλοι αυτοί τη γνώμη, έσπευσε να με παρηγορήσει άνδρας φίλος ο οποίος διαθέτει αποδεδειγμένα καλό γούστο. "Άλλωστε, αυτοί είναι αγγλοσάξωνες", συμπλήρωσε με υποδόρια ειρωνεία. "Και δεν μπορώ να φανταστώ καμία μία ελληνίδα που θα το πάρει βαρέως αν δεν αρέσει σε έναν Άγγλο...".
Στα σχόλια του άρθρου, στο Twitter και στη σελίδα του In2life στο Facebook περιμένουμε τη δική σας γνώμη. Μέχρι τότε όμως ρίχνουμε μια ματιά στην ιστορία του τακουνιού, συμβουλευόμαστε στυλίστες του παπουτσιού και ρωτάμε ειδικούς ορθοπεδικούς για τους κινδύνους του παπουτσιού- σκάνδαλο. Γιατί τα πράγματα είναι σοβαρά!
Κοιτώντας την ιστορία από... τους δέκα πόντους Αυτή -ή αυτός, καθώς προτιμούνταν και από άνδρες- που φορούσε παπούτσια με ψηλό τακούνι στην Βενετία και το Παρίσι της εποχής του 15ου αιώνα όχι μόνο αποδείκνυε έμπρακτα ευγενική καταγωγή του ατόμου, αλλά και τις γνώσεις της γύρω από τη μόδα και το στιλ. Παρά την αποπομπή τους κατά την Γαλλική Επανάσταση, λόγω της συσχέτισής τους με τον πλούτο και την αριστοκρατία, τα ψηλοτάκουνα επανήλθαν δυναμικά στα τέλη του 19ου αιώνα, απευθύνθηκαν πλέον αποκλειστικά σε γυναίκες και «παγκοσμιοποιήθηκαν» όσο κανένα άλλο αξεσουάρ μέχρι τότε.
Κανείς δεν αμφισβήτησε ποτέ την αξία των ψηλοτάκουνων ως «ανδρο-παγίδες» -το ‘στήσιμο’ που προσφέρουν στο γυναικείο σώμα είναι εντυπωσιακό. Η έρευνα, όμως, που δημοσιεύτηκε πριν μερικές ημέρες από το Northumbria University της Αμερικής και η οποία καταλήγει στο ότι «οι άνδρες δεν προσέχουν αν οι γυναίκες φορούν ή δε φορούν ψηλοτάκουνα όταν περπατούν» απειλεί να γκρεμίσει όλον τον μύθο γύρω από αυτά και να οδηγήσει εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο στην ψυχανάλυση προκειμένου να δεχτούν ότι μάταια καταπονούσαν τα πέλματα και τις γάμπες τους όλα αυτά τα χρόνια. Είναι δυνατόν να απαξιώνεται κατ’αυτόν τον τρόπο το απόλυτο γυναικείο αξεσουάρ;
Στα πλαίσια μιας ευρύτερης μελέτης της εξελικτικής ψυχολογίας, η οποία σκοπό έχει να εξετάσει τα «μηνύματα» που στέλνουν άνδρες και γυναίκες όταν περπατούν ή χορεύουν, οι ερευνητές επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στα ψηλοτάκουνα προκειμένου να ανακαλύψουν κατά πόσο η διαφορετική στάση σώματος που δημιουργούν (δηλαδή τα μακρύτερα πόδια, τα προβεβλημένα οπίσθια και ο ευθυτενής κορμός) γίνεται αντιληπτή από τους άνδρες. Ε, λοιπόν, δεν γίνεται, λένε οι ερευνητές και προσθέτουν «οι γυναίκες ξοδεύουν πολλά χρήματα σε ψηλοτάκουνα παπούτσια, τα οποία μπορεί να είναι και επικίνδυνα, επειδή νομίζουν πως έτσι δείχνουν πιο ωραίες, προσθέτοντας ‘πόντους’ σε όσα τους έχει δώσει η φύση». (Διαβάστε το άρθρο της Daily Telegraph που πρώτη δημοσίευσε την έρευνα.)
Επιστήμη vs μόδας: 0 - 1
Μα είναι ποτέ δυνατόν; Και πού πήγε το βάδισμα της γαζέλας που κάνει αμέτρητα ανδρικά κεφάλια να γυρνούν; Πού πήγαν όλοι αυτοί οι φετιχιστές που διεγείρονται και μόνο στην θέα των αγαλματένιων γαμπών πάνω σε αυστηρά stilettos; Τι απέγιναν όλες εκείνες οι ανδρικές φαντασιώσεις με τις πανύψηλες πλατφόρμες, τα μαστίγια και τις δαντελένιες ζαρτιέρες; This means war, όπως θα έλεγε κάθε άνδρας που του στερούν την φαντασίωση του κυνηγού, και τα δύο στρατόπεδα της μάχης δικαιούνται τώρα τον λόγο.
Δούκας Χατζηδούκας, σχεδιαστής γυναικείων υποδημάτων: «Εννοείται ότι οι άνδρες προσέχουν τις γυναίκες με ψηλοτάκουνα» Ο κορυφαίος Έλληνας σχεδιαστής γυναικείων υποδημάτων, μεταξύ άλλων, διαφωνεί κάθετα -τόσο κάθετα όσο τα stilettos του- στο κατά πόσο τα ψηλοτάκουνα γίνονται αντιληπτά από τους άνδρες: «Δεν γίνεται να μην τις προσέχουν [τις γυναίκες με ψηλοτάκουνα], αφού το τακούνι πέρα από ύψος δίνει και μία άλλη στάση σώματος στην γυναίκα –ακόμα και όταν εκείνη κάθεται. Την κάνει να δείχνει πιο σέξι. Ειδικά το λεπτό τακούνι αποτελεί από μόνο του αντικείμενο φετίχ. Εκπέμπει προκλητική χροιά που δεν βγάζει κανένα άλλο τακούνι. Τόσο σέξι μπορεί να δείχνει μια γυναίκα μόνο όταν δεν φορά καθόλου παπούτσια –όταν είναι ξυπόλυτη», μας λέει όταν τον ρωτάμε.
Υποστηρίζει δε ότι οι γυναίκες φορούν ψηλά τακούνια πρώτα για να αρέσουν στον εαυτό τους και έπειτα στους άνδρες. Όπως χαρακτηριστικά λέει «Πιστεύω πως οι γυναίκες ξέρουν πως όταν αρέσουν σε αυτές αρέσουν και στους άνδρες». Όσο για το αν θα πρέπει να θυσιάζουν οι γυναίκες την άνεση των φλατ για την γοητεία των ψηλών, ο ίδιος τονίζει ότι «δεν πρόκειται για θυσία αλλά για προσαρμογή» και πως εφόσον το τακούνι διαθέτει «φιάπα» (πλατφόρμα ελληνιστί), η οποία είναι φτιαγμένη από πολύ μαλακά και ελαφριά υλικά, η ανατομία του ποδιού υποβοηθιέται και έτσι ακόμα και τα 9,5 εκατοστά κλίσης γίνονται παραπάνω από ανεκτά.
Στηρίζει, μάλιστα, την άποψή του καταλήγοντας ότι «ακόμα και τα φλατ παπούτσια για να είναι ανατομικά πρέπει να έχουν λίγο τακούνι. Ωστόσο, για να μπορέσει μια γυναίκα να συνηθίσει τα ψηλοτάκουνα πρέπει να τα κάνει κτήμα της. Χρειάζεται χρόνο. Και πρέπει να επιλέγει πάντα ψηλοτάκουνα με καλή κατασκευή και με μεγάλο εμβαδό στη σόλα τους. Εγώ φέτος επέλεξα το ύφος ‘ίζολα’ στα τακούνια που δημιούργησα. Πρόκειται ουσιαστικά για φιάπα, η οποία όμως είναι οριακά πιο μέσα από την σόλα, ώστε να μην φαίνεται πολύ. Επιπλέον έχω επιλέξει πιο φαρδύ λάστιχο στα τακούνια, για να προσφέρεται καλύτερη σταθερότητα. Και εννοείται πως το καθαρό ύψος των τακουνιών μου δεν ξεπερνά τα 9,5 εκατοστά.» Ποια θα μπορούσε να αντισταθεί σε αυτά και από ποιον θα περνούσε ποτέ η γυναίκα αυτή απαρατήρητη; (δείτε μέρος της χειμερινής συλλογής παπουτσιών Dukas στο Photo Gallery).
Εμμανουήλ Αρβανιτάκης, ποδολόγος-ποδίατρος: «Να φορούν ψηλοτάκουνα παπούτσια μόνο στις εξόδους τους και όχι σε καθημερινή βάση και για πολλές ώρες»
Και επειδή ο σχεδιαστής παπουτσιών τι άλλο παρά την τέχνη του θα υποστήριζε, στραφήκαμε στον ειδικό σχετικά με την υγεία των ποδιών μας, κ. Αρβανιτάκη, ο οποίος παραδέχεται μεν τις γόβες-στιλέτο ως το πιο κολακευτικό παπούτσι για την εικόνα των γυναικείων ποδιών, αλλά όχι το πιο ιδανικό για την υγεία τους, αφού «αν φοριούνται καθημερινά, δημιουργούν προβλήματα, όπως φλεγμονές και πόνο κάτω από το πέλμα, κότσια, γαμψά δάχτυλα, ανατομικές ανωμαλίες, ακόμα και διαστρέμματα όταν υπάρχει αστάθεια κατά τη βάδιση». Έτσι, συνιστά στις γυναίκες να τα προτιμούν μόνο στις εξόδους τους, για λίγες ώρες, ενώ για καθημερινή χρήση να επιλέγουν «ένα τακούνι 2,5-3 πόντων που προσφέρει άνεση και σωστή στήριξη του σώματος».
Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει τα ψηλά τακούνια τόσο ανθυγιεινά για τα πόδια;, ρωτάμε τον κ. Αρβανιτάκη; «Για να αντιληφθούμε τη σημασία της υγείας των ποδιών αρκεί να σκεφτούμε πως εκεί συγκεντρώνεται το ένα τέταρτο των οστών όλου του σώματος, περίπου 33 αρθρώσεις, 100 τένοντες, μύες και σύνδεσμοι, άπειρα νεύρα και φλέβες που καταλήγουν μέχρι την καρδιά, τη σπονδυλική στήλη και τον εγκέφαλο. Το να καταπονεί, λοιπόν, κανείς τα πόδια του δεν είναι ούτε απλό, ούτε αθώο», λέει και απαριθμεί τα χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητά μια γυναίκα στο ιδανικό παπούτσι: - Να είναι φτιαγμένο από καλό δέρμα.
- Να έχει σταθερή σόλα (για να μην γλιστράει).
- Να διαθέτει κορδόνια ή βέλκρο ή κάποιο κράτημα στον αστράγαλο ή στο κουντεπιέ ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχος της κίνησης του ποδιού στο εσωτερικό του.
- Να έχει τακούνι 2,5-3 πόντων.
Άνδρες vs ψηλοτάκουνα: 1 - 0 Και εκεί που ήμασταν σχεδόν πεπεισμένοι για την θριαμβευτική νίκη τους, ρωτήσαμε δέκα άνδρες αν πιστεύουν πως τα ψηλοτάκουνα παίζουν ρόλο για να προσέξουν μία γυναίκα. Οι απαντήσεις τους ήταν διαφωτιστικές μεν, απογοητευτικές δε για όλες εμάς που έχουμε κατά καιρούς στηρίξει όνειρα και ελπίδες στα αγαπημένα μας stilettos. Κορίτσια, οι 7 στους 10 απάντησαν πως ούτε καν προσέχουν αν η γυναίκα φορά ή δεν φορά ψηλοτάκουνα:
«Τα ψηλοτάκουνα δεν παίζουν τον πρώτο ρόλο στο να προσέξω μία γυναίκα, αλλά σίγουρα παρατηρώ τα πόδια της αν για κάποιον λόγο μου κάνουν εντύπωση», Άκης, 28 ετών.
«Ούτε για αστείο δεν προσέχω τα ψηλοτάκουνα, γενικώς η εμφάνιση δεν με επηρεάζει –θα πρόσεχα έναν άνδρα με ψηλοτάκουνα όμως!» Χρήστος, 40 ετών.
«Όχι –δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία το ύψος για εμένα», Γιώργος, 33 ετών.
«Ναι, εννοείται. Δίνουν θηλυκότητα στον τρόπο που περπατάει», Πέτρος, 45 ετών.
«Προσωπικά για εμένα όχι –βάζω άλλες προτεραιότητες», Χάρης, 29 ετών.
«Όχι –δεν είναι αυτό το πρώτο πράγμα στο οποίο εστιάζω», Γιάννης, 40 ετών.
«Πρώτα κοιτάζω σε μία γυναίκα το πώς κουνιούνται τα οπίσθιά της. Τα ψηλοτάκουνα δεν παίζουν ρόλο σε αυτό;», Γιώργος, 40 ετών.
«Δεν παίζουν ρόλο τα παπούτσια για εμένα. Το παν είναι το πρόσωπο», Γιώργος, 23 ετών.
«Δεν κοιτάω καν τι παπούτσια φοράει», Άρης, 37 ετών.
«Την προσέχω, γιατί με τα ψηλοτάκουνα έρχεται πιο κοντά στο ύψος μου», Στέφανος, 42 ετών.
Βρετανική έρευνα που πήρε δημοσίοτητα προ ημερών βάλθηκε να καταρρίψει το μύθο και να βγάλει τις θυσίες των θηλυκών μάταιες. Διότι εδώ και αιώνες τα ψηλά τακούνια είναι το πεδίο που η λαϊκή σοφία συναντά την καθημερινότητα: "Μπρος στα κάλη τι΄ν΄ο πόνος;" διερωτάται εύλογα ο λαός, φέρνοντας τους άνδρες προ των ευθυνών τους και τις γυναίκες στα όρια της υστερίας.
"Τι λες κύριος που σ' αρέσουν; Και για ποιον χαλάω εγώ τις κλειδώσεις μου από τα 18;", ούρλιαξα από μέσα μου.
Δεν έχουν όλοι αυτοί τη γνώμη, έσπευσε να με παρηγορήσει άνδρας φίλος ο οποίος διαθέτει αποδεδειγμένα καλό γούστο. "Άλλωστε, αυτοί είναι αγγλοσάξωνες", συμπλήρωσε με υποδόρια ειρωνεία. "Και δεν μπορώ να φανταστώ καμία μία ελληνίδα που θα το πάρει βαρέως αν δεν αρέσει σε έναν Άγγλο...".
Στα σχόλια του άρθρου, στο Twitter και στη σελίδα του In2life στο Facebook περιμένουμε τη δική σας γνώμη. Μέχρι τότε όμως ρίχνουμε μια ματιά στην ιστορία του τακουνιού, συμβουλευόμαστε στυλίστες του παπουτσιού και ρωτάμε ειδικούς ορθοπεδικούς για τους κινδύνους του παπουτσιού- σκάνδαλο. Γιατί τα πράγματα είναι σοβαρά!
Κοιτώντας την ιστορία από... τους δέκα πόντους Αυτή -ή αυτός, καθώς προτιμούνταν και από άνδρες- που φορούσε παπούτσια με ψηλό τακούνι στην Βενετία και το Παρίσι της εποχής του 15ου αιώνα όχι μόνο αποδείκνυε έμπρακτα ευγενική καταγωγή του ατόμου, αλλά και τις γνώσεις της γύρω από τη μόδα και το στιλ. Παρά την αποπομπή τους κατά την Γαλλική Επανάσταση, λόγω της συσχέτισής τους με τον πλούτο και την αριστοκρατία, τα ψηλοτάκουνα επανήλθαν δυναμικά στα τέλη του 19ου αιώνα, απευθύνθηκαν πλέον αποκλειστικά σε γυναίκες και «παγκοσμιοποιήθηκαν» όσο κανένα άλλο αξεσουάρ μέχρι τότε.
Κανείς δεν αμφισβήτησε ποτέ την αξία των ψηλοτάκουνων ως «ανδρο-παγίδες» -το ‘στήσιμο’ που προσφέρουν στο γυναικείο σώμα είναι εντυπωσιακό. Η έρευνα, όμως, που δημοσιεύτηκε πριν μερικές ημέρες από το Northumbria University της Αμερικής και η οποία καταλήγει στο ότι «οι άνδρες δεν προσέχουν αν οι γυναίκες φορούν ή δε φορούν ψηλοτάκουνα όταν περπατούν» απειλεί να γκρεμίσει όλον τον μύθο γύρω από αυτά και να οδηγήσει εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο στην ψυχανάλυση προκειμένου να δεχτούν ότι μάταια καταπονούσαν τα πέλματα και τις γάμπες τους όλα αυτά τα χρόνια. Είναι δυνατόν να απαξιώνεται κατ’αυτόν τον τρόπο το απόλυτο γυναικείο αξεσουάρ;
Στα πλαίσια μιας ευρύτερης μελέτης της εξελικτικής ψυχολογίας, η οποία σκοπό έχει να εξετάσει τα «μηνύματα» που στέλνουν άνδρες και γυναίκες όταν περπατούν ή χορεύουν, οι ερευνητές επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στα ψηλοτάκουνα προκειμένου να ανακαλύψουν κατά πόσο η διαφορετική στάση σώματος που δημιουργούν (δηλαδή τα μακρύτερα πόδια, τα προβεβλημένα οπίσθια και ο ευθυτενής κορμός) γίνεται αντιληπτή από τους άνδρες. Ε, λοιπόν, δεν γίνεται, λένε οι ερευνητές και προσθέτουν «οι γυναίκες ξοδεύουν πολλά χρήματα σε ψηλοτάκουνα παπούτσια, τα οποία μπορεί να είναι και επικίνδυνα, επειδή νομίζουν πως έτσι δείχνουν πιο ωραίες, προσθέτοντας ‘πόντους’ σε όσα τους έχει δώσει η φύση». (Διαβάστε το άρθρο της Daily Telegraph που πρώτη δημοσίευσε την έρευνα.)
Επιστήμη vs μόδας: 0 - 1
Μα είναι ποτέ δυνατόν; Και πού πήγε το βάδισμα της γαζέλας που κάνει αμέτρητα ανδρικά κεφάλια να γυρνούν; Πού πήγαν όλοι αυτοί οι φετιχιστές που διεγείρονται και μόνο στην θέα των αγαλματένιων γαμπών πάνω σε αυστηρά stilettos; Τι απέγιναν όλες εκείνες οι ανδρικές φαντασιώσεις με τις πανύψηλες πλατφόρμες, τα μαστίγια και τις δαντελένιες ζαρτιέρες; This means war, όπως θα έλεγε κάθε άνδρας που του στερούν την φαντασίωση του κυνηγού, και τα δύο στρατόπεδα της μάχης δικαιούνται τώρα τον λόγο.
Δούκας Χατζηδούκας, σχεδιαστής γυναικείων υποδημάτων: «Εννοείται ότι οι άνδρες προσέχουν τις γυναίκες με ψηλοτάκουνα» Ο κορυφαίος Έλληνας σχεδιαστής γυναικείων υποδημάτων, μεταξύ άλλων, διαφωνεί κάθετα -τόσο κάθετα όσο τα stilettos του- στο κατά πόσο τα ψηλοτάκουνα γίνονται αντιληπτά από τους άνδρες: «Δεν γίνεται να μην τις προσέχουν [τις γυναίκες με ψηλοτάκουνα], αφού το τακούνι πέρα από ύψος δίνει και μία άλλη στάση σώματος στην γυναίκα –ακόμα και όταν εκείνη κάθεται. Την κάνει να δείχνει πιο σέξι. Ειδικά το λεπτό τακούνι αποτελεί από μόνο του αντικείμενο φετίχ. Εκπέμπει προκλητική χροιά που δεν βγάζει κανένα άλλο τακούνι. Τόσο σέξι μπορεί να δείχνει μια γυναίκα μόνο όταν δεν φορά καθόλου παπούτσια –όταν είναι ξυπόλυτη», μας λέει όταν τον ρωτάμε.
Υποστηρίζει δε ότι οι γυναίκες φορούν ψηλά τακούνια πρώτα για να αρέσουν στον εαυτό τους και έπειτα στους άνδρες. Όπως χαρακτηριστικά λέει «Πιστεύω πως οι γυναίκες ξέρουν πως όταν αρέσουν σε αυτές αρέσουν και στους άνδρες». Όσο για το αν θα πρέπει να θυσιάζουν οι γυναίκες την άνεση των φλατ για την γοητεία των ψηλών, ο ίδιος τονίζει ότι «δεν πρόκειται για θυσία αλλά για προσαρμογή» και πως εφόσον το τακούνι διαθέτει «φιάπα» (πλατφόρμα ελληνιστί), η οποία είναι φτιαγμένη από πολύ μαλακά και ελαφριά υλικά, η ανατομία του ποδιού υποβοηθιέται και έτσι ακόμα και τα 9,5 εκατοστά κλίσης γίνονται παραπάνω από ανεκτά.
Στηρίζει, μάλιστα, την άποψή του καταλήγοντας ότι «ακόμα και τα φλατ παπούτσια για να είναι ανατομικά πρέπει να έχουν λίγο τακούνι. Ωστόσο, για να μπορέσει μια γυναίκα να συνηθίσει τα ψηλοτάκουνα πρέπει να τα κάνει κτήμα της. Χρειάζεται χρόνο. Και πρέπει να επιλέγει πάντα ψηλοτάκουνα με καλή κατασκευή και με μεγάλο εμβαδό στη σόλα τους. Εγώ φέτος επέλεξα το ύφος ‘ίζολα’ στα τακούνια που δημιούργησα. Πρόκειται ουσιαστικά για φιάπα, η οποία όμως είναι οριακά πιο μέσα από την σόλα, ώστε να μην φαίνεται πολύ. Επιπλέον έχω επιλέξει πιο φαρδύ λάστιχο στα τακούνια, για να προσφέρεται καλύτερη σταθερότητα. Και εννοείται πως το καθαρό ύψος των τακουνιών μου δεν ξεπερνά τα 9,5 εκατοστά.» Ποια θα μπορούσε να αντισταθεί σε αυτά και από ποιον θα περνούσε ποτέ η γυναίκα αυτή απαρατήρητη; (δείτε μέρος της χειμερινής συλλογής παπουτσιών Dukas στο Photo Gallery).
Εμμανουήλ Αρβανιτάκης, ποδολόγος-ποδίατρος: «Να φορούν ψηλοτάκουνα παπούτσια μόνο στις εξόδους τους και όχι σε καθημερινή βάση και για πολλές ώρες»
Και επειδή ο σχεδιαστής παπουτσιών τι άλλο παρά την τέχνη του θα υποστήριζε, στραφήκαμε στον ειδικό σχετικά με την υγεία των ποδιών μας, κ. Αρβανιτάκη, ο οποίος παραδέχεται μεν τις γόβες-στιλέτο ως το πιο κολακευτικό παπούτσι για την εικόνα των γυναικείων ποδιών, αλλά όχι το πιο ιδανικό για την υγεία τους, αφού «αν φοριούνται καθημερινά, δημιουργούν προβλήματα, όπως φλεγμονές και πόνο κάτω από το πέλμα, κότσια, γαμψά δάχτυλα, ανατομικές ανωμαλίες, ακόμα και διαστρέμματα όταν υπάρχει αστάθεια κατά τη βάδιση». Έτσι, συνιστά στις γυναίκες να τα προτιμούν μόνο στις εξόδους τους, για λίγες ώρες, ενώ για καθημερινή χρήση να επιλέγουν «ένα τακούνι 2,5-3 πόντων που προσφέρει άνεση και σωστή στήριξη του σώματος».
Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει τα ψηλά τακούνια τόσο ανθυγιεινά για τα πόδια;, ρωτάμε τον κ. Αρβανιτάκη; «Για να αντιληφθούμε τη σημασία της υγείας των ποδιών αρκεί να σκεφτούμε πως εκεί συγκεντρώνεται το ένα τέταρτο των οστών όλου του σώματος, περίπου 33 αρθρώσεις, 100 τένοντες, μύες και σύνδεσμοι, άπειρα νεύρα και φλέβες που καταλήγουν μέχρι την καρδιά, τη σπονδυλική στήλη και τον εγκέφαλο. Το να καταπονεί, λοιπόν, κανείς τα πόδια του δεν είναι ούτε απλό, ούτε αθώο», λέει και απαριθμεί τα χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητά μια γυναίκα στο ιδανικό παπούτσι: - Να είναι φτιαγμένο από καλό δέρμα.
- Να έχει σταθερή σόλα (για να μην γλιστράει).
- Να διαθέτει κορδόνια ή βέλκρο ή κάποιο κράτημα στον αστράγαλο ή στο κουντεπιέ ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχος της κίνησης του ποδιού στο εσωτερικό του.
- Να έχει τακούνι 2,5-3 πόντων.
Άνδρες vs ψηλοτάκουνα: 1 - 0 Και εκεί που ήμασταν σχεδόν πεπεισμένοι για την θριαμβευτική νίκη τους, ρωτήσαμε δέκα άνδρες αν πιστεύουν πως τα ψηλοτάκουνα παίζουν ρόλο για να προσέξουν μία γυναίκα. Οι απαντήσεις τους ήταν διαφωτιστικές μεν, απογοητευτικές δε για όλες εμάς που έχουμε κατά καιρούς στηρίξει όνειρα και ελπίδες στα αγαπημένα μας stilettos. Κορίτσια, οι 7 στους 10 απάντησαν πως ούτε καν προσέχουν αν η γυναίκα φορά ή δεν φορά ψηλοτάκουνα:
«Τα ψηλοτάκουνα δεν παίζουν τον πρώτο ρόλο στο να προσέξω μία γυναίκα, αλλά σίγουρα παρατηρώ τα πόδια της αν για κάποιον λόγο μου κάνουν εντύπωση», Άκης, 28 ετών.
«Ούτε για αστείο δεν προσέχω τα ψηλοτάκουνα, γενικώς η εμφάνιση δεν με επηρεάζει –θα πρόσεχα έναν άνδρα με ψηλοτάκουνα όμως!» Χρήστος, 40 ετών.
«Όχι –δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία το ύψος για εμένα», Γιώργος, 33 ετών.
«Ναι, εννοείται. Δίνουν θηλυκότητα στον τρόπο που περπατάει», Πέτρος, 45 ετών.
«Προσωπικά για εμένα όχι –βάζω άλλες προτεραιότητες», Χάρης, 29 ετών.
«Όχι –δεν είναι αυτό το πρώτο πράγμα στο οποίο εστιάζω», Γιάννης, 40 ετών.
«Πρώτα κοιτάζω σε μία γυναίκα το πώς κουνιούνται τα οπίσθιά της. Τα ψηλοτάκουνα δεν παίζουν ρόλο σε αυτό;», Γιώργος, 40 ετών.
«Δεν παίζουν ρόλο τα παπούτσια για εμένα. Το παν είναι το πρόσωπο», Γιώργος, 23 ετών.
«Δεν κοιτάω καν τι παπούτσια φοράει», Άρης, 37 ετών.
«Την προσέχω, γιατί με τα ψηλοτάκουνα έρχεται πιο κοντά στο ύψος μου», Στέφανος, 42 ετών.