Φτιάξε μια χτιστή εξωτερική κουζίνα

Eίσαι ξαπλωμένη στην ψάθινη πολυθρόνα στον κήπο του εξοχικού σου όταν κάτι αναπάντεχο έρχεται να ταράξει τη ραστώνη του Σαββατοκύριακου. Αχ! Η τσίκνα από τις φρεσκοψημένες μπριζόλες αναδύεται από το μπάρμπεκιου του γείτονα. Ρίχνεις μια κλεφτή ματιά πάνω από το φράχτη περιμένοντας να δεις το γείτονά σου σκυμμένο πάνω στην παλιά λιγδιασμένη τενεκεδένια ψησταριά του... Και τότε το βλέπεις! Και απ' αυτήν τη στιγμή η ζωή σου δεν είναι πια η ίδια. Ο γείτονας έχει μια ολοκαίνουρια εξωτερική κουζίνα!


Δεν είναι απλά ένα μπάρμπεκιου. Είναι ολόκληρη κουζίνα εστιατορίου! Με την αστραφτερή σχάρα, το ψυγείο, τα ανοξείδωτα ντουλάπια, το βλέπεις και παθαίνεις! Είναι σταθερό και καμαρωτό. Ένας ύμνος στις χτιστές κατασκευές. Κι εσύ πρέπει να αποκτήσεις οπωσδήποτε ένα ολόϊδιο κατασκεύασμα.
Η ζήλια δεν θα σε οδηγήσει πουθενά. Αλλά ένα καλό σχέδιο, μια χτιστή κατασκευή και μερικές χιλιάδες ευρώ μπορεί να σε οδηγήσουν κάπου.
Έχε υπόψη σου ότι μια εξωτερική κουζίνα με μια χτιστή ψησταριά - μπάρμπεκιου είναι μια σημαντική κατασκευή. Αν όλα πάνε κατ' ευχή θα είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της αυλής σου για πάρα πολύ καιρό. Είναι σημαντικό λοιπόν, να τη σχεδιάσεις και να τη χτίσεις με ακρίβεια και ποιότητα ώστε να είσαι σίγουρος πως θα αντέξει στο χρόνο αλλά και θα σε εξυπηρετεί καλά.
Εδώ υπάρχουν μερικές οδηγίες:
Το πιο βασικό είναι η τοποθεσία. Τοποθέτησε την ψησταριά αλλά και το χώρο σερβιρίσματος - αναψυχής (π.χ. κιόσκι) κοντά στο σπίτι σου, ιδιαίτερα κοντά στην κουζίνα Ιδανικό μέρος για μια εξωτερική κουζίνα είναι αυτό που έχει τη λιγότερη έκθεση σε καιρικά στοιχεία (ήλιος, βροχή) και που προστατεύεται από ανέμους.
Επειδή η όλη κατασκευή ουσιαστικά θεωρείται χώρος αναψυχής, ένα ήδη υπάρχον πεζούλι ή κιόσκι είναι ιδανικό μέρος για να αρχίσεις από εκεί την κατασκευή σου. Φυσικά θα πρέπει να δώσεις την απαιτούμενη προσοχή στα εύφλεκτα υλικά που θα περιβάλλουν το χώρο. Όπως δέντρα, πέργκολες, καφασωτά και ξύλινες στέγες στα κιόσκια.
Μην ξεχνάς τις παροχές. Ένας νεροχύτης, για παράδειγμα, χρειάζεται παροχή νερού, αλλά και δίκτυο αποστράγγισης. Το ηλεκτρικό ρεύμα χρειάζεται για το ψυγείο και για άλλες συσκευές όπως επίσης και για τον φωτισμό. Υπολόγισε ποιες και πόσες παροχές θα ξεκινούν από σπίτι για να καταλήξουν στην εξωτερική κουζίνα.
Σχεδίασε με στόχο την άνεση. Μια εξωτερική κουζίνα είναι όπως και μια εσωτερική κουζίνα και θα πρέπει να σχεδιαστεί με παρόμοια λειτουργικότητα. Ο πάγκος για παράδειγμα θα πρέπει να έχει ύψος 80-90 εκατοστά και πλάτος τουλάχιστο 60 εκατοστά.
Φτιάξε μια γερή κατασκευή. Μια μεγάλη χτιστή ψησταριά θα χρειαστεί ένα τσιμεντένιο πάτωμα για να είναι στερεή. Μια οπλισμένη με σίδερα τσιμεντένια εξέδρα πάχους 10 εκατοστών που θα τοποθετηθεί πάνω σε ένα στρώμα από χαλίκι πάχους 10-15 εκατοστών είναι ιδανική.
Πολλοί χτίζουν και ένα περιμετρικό "ζωνάρι" στην εξέδρα που είναι δύο φορές φαρδύτερο από τους τοίχους της ψησταριάς και 40-50 βαθύτερα στο έδαφος.
Μην ξεχάσεις να βεβαιωθείς ότι όλες οι γραμμές παροχής (υδραυλικοί σωλήνες, ηλεκτρικά καλώδια) έχουν τοποθετηθεί σωστά και είναι σε κατάσταση λειτουργίας, πριν χυθεί από επάνω τους το υγρό μπετόν της πλάκας.
Χτίσε σύμφωνα με το νόμο και όχι αυθαίρετα. Πιθανόν η κατασκευή που θα κάνεις να χρειάζεται πολεοδομική άδεια, όπως επίσης πιθανόν να χρειάζονται ιδιαίτερη άδεια οι παροχές νερού και ρεύματος που θα χρησιμοποιήσεις. Επίσης αν χρησιμοποιήσεις συσκευές υγραερίου φρόντισε να μην περιβάλλονται από εύφλεκτα υλικά.
Όταν με το καλό τελειώσεις και απολαμβάνεις τη μπύρα σου, καθώς τα ψητά σου διαποτίζουν με τη τσίκνα τους το αέρα, πιθανόν να ακούσεις ένα περίεργο θόρυβο, ένα γδούπο από την άλλη μεριά του φράχτη. Μην πανικοβληθείς. Θα είναι ο καινούριος σου γείτονας!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...