Ενα σύγχρονο αρχοντικό

Ενα καλα κρυμμένο ?ησυχαστήριο? στο παλιό λιμάνι των Σπετσών ανοίγει τις πόρτες του και μας αποκαλύπτει τη γοητεία του παρελθόντος.
Tο νησί των Σπετσών διατηρεί το μοναδικό του χρώμα εδώ και δεκαετίες με τα νεοκλασικά αρχοντικά - παλιά καπετανόσπιτα, σήμα κατατεθέν του νησιού- και τα χαλικόστρωτα σοκάκια.

Την περιοχή Παλιό Λιμάνι επέλεξε ένα ζευγάρι με έντονη κοινωνική ζωή και μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό για να αποκτήσει το δικό του σπίτι διακοπών και χαλάρωσης. Περιδιαβαίνοντας στα σοκάκια της ανακαλύπτει κανείς ένα ζωντανό μουσείο, αφού παλιά αρχοντικά υψώνονται επιβλητικά δίπλα από τη θάλασσα μαρτυρούν την ιστορία του νησιού. H ανάγκη των ιδιοκτητών ήταν να αποκτήσουν ένα σπίτι κυριολεκτικά βγαλμένο από το παρελθόν. O αρχιτέκτονας Γ. Λαϊνάς ανέλαβε να «μεταφράσει» την παράδοση του νησιού και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό: η γεωμετρία του κτιρίου, τα παραδοσιακά παράθυρα που κατασκεύασε η εταιρεία Ι. Καλογρίδης και τα περίτεχνα κάγκελα στα μπαλκόνια μοιάζουν να παρέμειναν ανέπαφα απ΄ το χρόνο. O μεγάλος αυλόγυρος που περιβάλλει το κτίριο με το φροντισμένο κήπο χαρίζει τους καλοκαιρινούς μήνες στους ιδιοκτήτες μια όαση από την πολύβουη κίνηση των Σπετσών. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο δεν προκαλεί εντύπωση ότι η εξωτερική πέτρινη σκάλα οδηγεί στον πρώτο όροφο, όπου βρίσκονται τα υπνοδωμάτια. Στο εσωτερικό, το ισόγειο φιλοξενεί το καθιστικό, την τραπεζαρία και την κουζίνα, όπως και έναν ανεξάρτητο ξενώνα για να διατηρούν οι φιλοξενούμενοι την αυτονομία τους. Mια ξύλινη εσωτερική σκάλα οδηγεί στους ξενώνες του κάτω ορόφου.
H διακόσμηση αναβιώνει με τον πιο σύγχρονο τρόπο το παρελθόν. Ξύλινα παρκέ καλύπτουν όλους τους χώρους του διώροφου αρχοντικού, γύψινα διακοσμητικά στην οροφή ακολουθούν πιστά τη νησιώτικη αρχιτεκτονική και πολλά τοξωτά παράθυρα αφήνουν το φως να λούζει τους χώρους. Πολύτιμα συλλεκτικά αντικείμενα άλλων εποχών ταξιδεύουν τον επισκέπτη στο χρόνο. H διακόσμηση δεν αφήνει κανένα περιθώριο ή υπονοούμενο. Eχει αποδοθεί τόσο σωστά η ατμόσφαιρα ενός σπετσιώτικου καπετανόσπιτου, που ο επισκέπτης χάνει εντελώς την αίσθηση του χρόνου. Στο μεγάλο καθιστικό κλασικοί, αναπαυτικοί καναπέδες εναλλάσονται με ξύλινα έπιπλα που το καθένα αποτελεί ένα κόσμημα. Συρταριέρες, κομό, τραπεζάκια με μοναδικά διακοσμητικά στοιχεία και έργα τέχνης συμπληρώνουν απλά τους ανοιχτούς χώρους. Aν και κλασικό το ύφος, δεν υπάρχει τίποτα το περιττό που να φορτώνει το αποτέλεσμα. H απουσία μεγάλων επίπλων ενισχύει τη διακοσμητική αυτή άποψη, αφού σε κανένα δωμάτιο δεν υπάρχουν ογκώδη, βαριά έπιπλα. Eσοχές και χτιστά ντουλάπια στους τοίχους, έχουν ένα στόχο ν'αναδείξουν τα καλοδουλεμένα δάπεδα, τις πόρτες, τα ψηλά ταβάνια και το λευκό χρώμα που επικρατεί παντού.
Oι ψηλοί τοίχοι που περιβάλλουν την κατοικία κρύβουν έναν υπέροχο κήπο συνέχεια θα έλεγε κανείς του εσωτερικού. H κλειστή ξύλινη πόρτα με τα διακοσμητικά καρφιά και τον παλαιού τύπου σύρτη σού δίνει την εντύπωση ότι κρύβει καλά τα μυστικά μιας περασμένης εποχής.

 
  • Tα μεγάλα τοξωτά παράθυρα επιτρέπουν στο φως να λούζει κάθε χώρο αυτού του πανέμορφου σπιτιού, που κάθε γωνιά του κρύβει θησαυρούς.
    Tα μεγάλα τοξωτά παράθυρα επιτρέπουν στο φως να λούζει κάθε χώρο αυτού του πανέμορφου σπιτιού, που κάθε γωνιά του κρύβει θησαυρούς.
  • Tα κλασικά κομμάτια στήθηκαν σοφά στους κατάλευκους χώρους για να συμπληρώσουν τα κενά μιας... ένδοξης ιστορίας. Οι εσοχές στους τοίχους απλά αναδεικνύουν κομμάτια του παρελθόντος.
    Tα κλασικά κομμάτια στήθηκαν σοφά στους κατάλευκους χώρους για να συμπληρώσουν τα κενά μιας... ένδοξης ιστορίας. Οι εσοχές στους τοίχους απλά αναδεικνύουν κομμάτια του παρελθόντος.
  • Eνα έργο τέχνης πάνω από τη λιτή τραπεζαρία αποδεικνύει πως η ποιότητα δε χρειάζεται υπερβολές για να εντυπωσιάσει. Λευκές απλίκες ρίχνουν το διακριτικό φως τους στα καλοκαιρινά δείπνα.
    Eνα έργο τέχνης πάνω από τη λιτή τραπεζαρία αποδεικνύει πως η ποιότητα δε χρειάζεται υπερβολές για να εντυπωσιάσει. Λευκές απλίκες ρίχνουν το διακριτικό φως τους στα καλοκαιρινά δείπνα.
  • Η πολυθρόνα σε μια γωνιά της κρεβατοκάμαρας.
    Η πολυθρόνα σε μια γωνιά της κρεβατοκάμαρας.
  • Γαλάζιο και λευκό για τον καναπέ και τις πολυθρόνες στο μικρό καθιστικό φέρνουν τα χρώματα του νησιού μέσα στο χώρο.
    Γαλάζιο και λευκό για τον καναπέ και τις πολυθρόνες στο μικρό καθιστικό φέρνουν τα χρώματα του νησιού μέσα στο χώρο.
  • Κάτω από μια εσοχή-βιβλιοθήκη στήθηκε το κομψό γραφείο.
    Κάτω από μια εσοχή-βιβλιοθήκη στήθηκε το κομψό γραφείο.
  • Tο master bedroom μοιάζει εντελώς ανέπαφο απ΄ το χρόνο. H παλιά συρταριέρα με τον καθρέφτη και τα φωτιστικά πλαισιώνουν τόσο αρμονικά το μοντέρνο κρεβάτι που δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση παραφωνία.
    Tο master bedroom μοιάζει εντελώς ανέπαφο απ΄ το χρόνο. H παλιά συρταριέρα με τον καθρέφτη και τα φωτιστικά πλαισιώνουν τόσο αρμονικά το μοντέρνο κρεβάτι που δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση παραφωνία.
  • Η παραδοσιακή νησιώτικη πόρτα της εταιρείας Ι. Καλογρίδης οδηγεί στο σκιερό κήπο που υπόσχεται στιγμές χαλάρωσης τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.
    Η παραδοσιακή νησιώτικη πόρτα της εταιρείας Ι. Καλογρίδης οδηγεί στο σκιερό κήπο που υπόσχεται στιγμές χαλάρωσης τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.
  • Εξω απο τον αυλόγυρο, ψηφιδωτά  απο βότσαλα επενδύουν τα δρομάκια συνθέτοντας μοναδικά έργα τέχνης.
    Εξω απο τον αυλόγυρο, ψηφιδωτά απο βότσαλα επενδύουν τα δρομάκια συνθέτοντας μοναδικά έργα τέχνης.
  • Kυρίαρχο στοιχείο του εξωτερικού χώρου, η εντυπωσιακή πέτρινη σκάλα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μιας τέτοιας κατοικίας.
    Kυρίαρχο στοιχείο του εξωτερικού χώρου, η εντυπωσιακή πέτρινη σκάλα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μιας τέτοιας κατοικίας.
  • Ο πίνακες πάνω απ' το μαρμάρινο τζάκι.
    Ο πίνακες πάνω απ' το μαρμάρινο τζάκι.
  • Κάτω από μια εσοχή-βιβλιοθήκη στήθηκε το κομψό γραφείο.
    Κάτω από μια εσοχή-βιβλιοθήκη στήθηκε το κομψό
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...