ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΦΡΟΥΤΩΝ, ΒΟΤΑΝΩΝ, ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ:

Αγγούρι: Ενυδατώνει το δέρμα.
Πικραμύγδαλο: Το αλεύρι του μαζί με αιθέριο έλαιο, συνιστάται κατά της κακοσμίας των ποδιών και της μασχάλης.
Γλυκάνισο: Σκόνη για τα δόντια (ίσα μέρη σκόνης γλυκάνισου, σκόνης κάρβουνου από ξύλο λεύκης, και από σκόνη γκρίζας κίνας.)
Δάφνη: Το δαφνέλαιο κάνοντάς το μασάζ πριν το λούσιμο απομακρύνει την πιτυρίδα.



Δενδρολίβανο: Πλύσιμο του τριχωτού της κεφαλής συντελεί στην ανάπτυξη των τριχών. Με πλύσεις ή μπάνια είναι ευεργετικό του δέρματος. Το αιθέριο έλαιό του διώχνει το σκώρο. Ευεργετικό στην αναπνοή.
Θυμάρι: Κάτω από το μαξιλάρι βοηθά τον ύπνο, είναι αποσμητικό αρωματίζοντας και δροσίζοντας τον αέρα.
Καλέντουλα: Στο μπάνιο ξεκουράζει τα πόδια, θεωρείται ευεργετική στο δέρμα ως αλοιφή απομακρύνοντας την ακμή ή μαλακώνοντας τις ουλές.
Κάρδαμο: Χυμός του φυτού μαζί με μέλι θεραπεύει τις πανάδες (απλώνοντάς το πάνω σε αυτές). Το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής δρα βοηθητικά κατά της τριχόπτωσης.
Καρυδιά: Τσάϊ καρυδιάς μαζί με καστανιά, είναι τονωτικό για τα μαλλιά διατηρώντας το χρώμα τους και ευεργετικό στο δέρμα. Φλοιός του δένδρου κοπανισμένος, αφαιρεί τους κάλους.
Κουκιά: Διεγερτικά, αφροδισιακά. Αλεύρι κουκιών με κρασί και λάδι ελιάς είναι ευεργετικό στα βλέφαρα μετά από πολλά δάκρυα.
Λεμόνι: Λευκαντικό του δέρματος (1 μέρος χυμό, 3 μέρη νερό).
Μαργαρίτες (κίτρινες αγρού): Κοπανισμένες είναι κατάπλασμα κατά των κάλων.
Μελισσόχορτο: Αντιγηραντικό βότανο, χρησιμοποιείται και κατά της άσχημης αναπνοής.
Μολόχα: Κατάπλασμα όλη τη νύχτα (φτιαγμένο με βρασμένα φύλλα), μαλακώνει τους κάλους και το ποδόλουτρο σε ζουμί μολόχας ξεκουράζει τα πόδια.
Πατάτα: Χυμός ωμής πατάτας κατά των εξανθημάτων με επιθέματα. Φλούδι πατάτας για να μη γλιστράνε τα καινούργια παπούτσια.
Σαμπούκος ή Ζαμπούκος (δέντρο): Τα άνθη του καθαρίζουν και μαλακώνουν το δέρμα. Κατά των εγκαυμάτων του ήλιου, αφαιρεί φακίδες και ρυτίδες.
Λευκό σινάπι: Ζεστό μπάνιο με σινάπι ξεκουράζει τα πόδια.
Τίλια: Τα άνθη μαζί με τα φύλλα που τα συνοδεύουν (βράκτια), μαζεύονται από το δένδρο και αποξηραίνονται στη σκιά πριν οι στήμονες ξεραθούν εντελώς. Το αφέψημα είναι καταπραϋντικό, έχει λευκαντικές ιδιότητες στο δέρμα, είναι κατά των φακίδων και μαλακτική στις ρυτίδες, τονωτική με ατμόλουτρα στο πρόσωπο και τονώνει την ανάπτυξη των μαλλιών.
Τούγια: Με εξωτερική χρήση ο χυμός του είναι κατά των κρεατοελιών.
Τσουκνίδα: Με πλύσεις καλυτερεύει την κατάσταση του δέρματος και των μαλλιών, ως βραστή σαλάτα συντελεί στη διατήρηση του κανονικού βάρους.


www.seleo.gr


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...