Η επέλαση της παχυσαρκίας

Σε παγκόσμιο πρόβλημα αναδεικνύεται η παχυσαρκία, η οποία έχει διπλασιαστεί μέσα σε τρεις δεκαετίες με αποτέλεσμα οι παχύσαρκοι ενήλικοι να φτάνουν τα 500 εκατομμύρια.
Ένας άνθρωπος θεωρείται υπέρβαρος όταν έχει Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) πάνω από 25 και παχύσαρκος όταν ο δείκτης φτάνει το 3Ο. Οι περιπτώσεις πάνω από 35 θεωρούνται περιπτώσεις οξείας παχυσαρκίας.




Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην έγκριτη βρετανική ιατρική επιθεώρηση «The Lancer», μεταξύ του 1980 και του 2008 οι παχύσαρκοι άνθρωποι άνω των 2Ο ετών διπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 500 εκατομμύρια παγκοσμίως. Από αυτούς, τα 205 εκατ. είναι άνδρες και τα 297 γυναίκες, μια ένδειξη ότι η παχυσαρκία πλήττει κυρίως το γυναικείο πληθυσμό. Όσο για τους υπέρβαρους, ανέρχονται σχεδόν σε ενάμισι δισεκατομμύριο.
Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης είναι ότι το μεγάλο βάρος, η παχυσαρκία, η υπέρταση και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης (που συνδέονται βεβαίως με την παχυσαρκία) δεν αποτελούν πλέον αποκλειστικό «προνόμιο» των δυτικών ή γενικώς των πλούσιων χωρών αλλά εξαπλώνονται και σε χώρες με μεσαίο ή χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της παχυσαρκίας είναι το μικρό νησί Ναούρου στο νότιο Ειρηνικό (με μέσο ΒΜΙ 33,9 για- τους άνδρες και 35 για τις γυναίκες) ενώ η παχυσαρκία είναι πλέον ο κανόνας σε πολλά νησιά ή αρχιπελαγικά κράτη της Ωκεανίας, όπως οι νήσοι Κουκ, Τόνγκα, Σαμόα και η γαλλική Πολυνησία. Μεταξύ των πλουσίων χωρών, το μετάλλιο για τους περισσότερους υπέρβαρους πηγαίνει στις ΗΠΑ (ΒΜΙ άνω του 28) ενώ ο χαμηλότερος δείκτης μάζας σώματος καταγράφεται στην Ιαπωνία (24 στους άνδρες, 22 στις γυναίκες). Στην Ευρώπη, οι λεπτότεροι άν­δρες είναι οι Γάλλοι, ακολουθούμενοι από τους Γριλανδούς, τους Δανούς και τους Ολλανδούς, ενώ οι λεπτότερες γυναίκες είναι οι Ελβετίδες ακολουθούμενες από τις Γαλλίδες και τις Ιταλίδες. ΛΗ.Π.


toblogtonkirion.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...