Από τη στιγμή της γέννησης το ανθρώπινο σώμα έρχεται σε επαφή με διάφορους βλαπτικούς παράγοντες, όπως τοξίνες, χημικά, ρύπανση, συντηρητικά στις τροφές, ακτινοβολία που προκαλούν βλάβη στα βασικά δομικά στοιχεία του οργανισμού, με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται ασταθή. Αυτά με την σειρά τους αποσταθεροποιούν γειτονικά τους μόρια και αυτό το φαινόμενο ως αλυσιδωτή αντίδραση επηρεάζει μια ευρύτερη περιοχή μέσα στο σώμα.
΄Έτσι προκαλείται το γήρας και φθίνει η ομορφιά. Τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτό;....
΄Έτσι προκαλείται το γήρας και φθίνει η ομορφιά. Τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτό;....
Υπάρχουν ουσίες που βοηθούν στη μείωση αυτής της βλάβης, όπως το σελήνιο, η βιταμίνη C κ.α. Επίσης και μηχανισμοί στο σώμα είναι υπεύθυνοι να διορθώσουν τη ζημιά που προκαλείται σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο.
Όμως, ζούμε σε μια εποχή που ο άνθρωπος βάλλεται βιολογικά με πάνω από 85.000 βιομηχανικά χημικά να βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε εμπορική χρήση. Αν υπολογίσει κανείς το φαινόμενο της συσσώρευσης αυτών των χημικών στο ανθρώπινο σώμα και κυρίως στο λιπώδη ιστό όπως και την αυξημένη έκθεση σε ακτινοβολία, μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί ότι αυτοί οι μηχανισμοί επιδιόρθωσης είναι ανεπαρκείς και κορεσμένοι.
΄Έχουμε λοιπόν δύο είδη γήρατος. Το βιολογικό προγραμματισμένο γήρας που είναι καταγραμμένο στο DNA του κάθε οργανισμού το οποίο είναι αναπόφευκτο και δεν μπορούμε να το αντιστρέψουμε, και το γήρας που οφείλεται στις συσσωρευμένες χημικές βλάβες. Το δεύτερο αυτό είδος γήρατος οφείλεται στα τοξικά χημικά, στην ακτινοβολία και στους εξωγενείς παράγοντες που αποσταθεροποιούν τον οργανισμό σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο.
Αν μπορούσε κανείς να μειώσει το τοξικό φορτίο, να το απαλλάξει από τις τοξίνες που τον επιβαρύνουν και να παρέχει στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, θα είχε σημαντικά αποτελέσματα στην βελτίωση του δεύτερου παράγοντα στον οποίο οφείλεται το γήρας.