Διακοσμήστε το τζάκι

Όταν ένα δωμάτιο διαθέτει τζάκι, αυτό γίνεται αναπόφευκτα το σημείο αναφοράς όλης της επίπλωσης και διακόσμησης του χώρου. Ποια θα είναι όμως η διαμόρφωση των επιφανειών πάνω και γύρω από την εστία;


Ποια υλικά, χρώματα και αντικείμενα μπορούν να συνδυαστούν με το υλικό επένδυσης, το σχέδιο και το στιλ του τζακιού ;
Μερικές ιδιαίτερες περιπτώσεις αποτελούν ενδιαφέρουσες προτάσεις και για τον δικό σας ανάλογο χώρο





Ατμόσφαιρα του μεσοπολέμου για τη μαντεμένια εστία με τη λευκή, λιτή επένδυση.

Το ιδιαίτερο σχέδιο της ξύλινης κορνίζας που πλαισιώνει τον παλιωμένο καθρέφτη συνδυάζεται με μικρά art deco αντικείμενα, παρατεταγμένα πάνω στο τζάκι, που κάνουν λιγότερο αυστηρή την κυριαρχία των γήινων αποχρώσεων.

Μια σειρά από παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες στερεωμένες στην κορνίζα δίνουν έμφαση στο νοσταλγικό χαρακτήρα του χώρου.  










Τα έντονα χρώματα και οι γεωμετρικές γραμμές μιας συλλογής από χειροποίητα βάζα προσθέτουν μια ζωηρή και σύγχρονη νότα στο κλασσικό αλλά αδιάφορο σχέδιο του τζακιού.


Προσεκτικά επιλεγμένος ο μεγάλος πίνακας, όχι μόνο διακοσμεί τον τοίχο πάνω από την εστία, αλλά δανείζει από τη δική του εικόνα βάθος και φως στο χώρο, λειτουργώντας όπως η τεχνική του trompe l' oeil.
   
 











Πλαισιωμένη από κομματάκια ξύλων σε διαφορετικές αποχρώσεις η πέτρινη εστία δημιουργεί μια αίσθηση πρωτόγονης κατασκευής που ταιριάζει απόλυτα σε ένα εξοχικό σπίτι.


Οι ατέλειες στο σοβά του τοίχου και τα ξύλινα αντικείμενα και εργαλεία που πλαισιώνουν το τζάκι είναι μερικά ακόμα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία που συνθέτουν την εκκεντρική αλλά καθόλου περίπλοκη διακόσμηση του χώρου.

  


   
 




Ένας μοντέρνος πίνακας αναπτύσσει μια σειρά από παραλληλόγραμμα κατά μήκος της εστίας, σε απόλυτη αρμονία με τις γεωμετρικές γραμμές της επένδυσής της.


Οι ζεστές αποχρώσεις του πίνακα και το κόκκινο δέρμα στα κομψά πολυθρονάκια δίνουν ζωντάνια και φως στις ψυχρές επιφάνειες που δημιουργούν στο χώρο ο μαύρος γρανίτης του τζακιού και το μπεζ μάρμαρο του δαπέδου.
   
 









Μπορεί κανείς να πετύχει ένα ενδιαφέρον διακοσμητικό αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας απόλυτα κλασσικά αντικείμενα με έναν φρέσκο τρόπο, ξεφεύγοντας από την τυποποίηση.


Μια συλλογή από παλιές γκραβούρες με χρυσές οβάλ και κυκλικές κορνίζες αντικαθιστούν τον συνηθισμένο πίνακα πάνω από το τζάκι, δημιουργώντας στον τοίχο συγκεκριμένα κενά όπου αναδεικνύονται τα θαυμάσια μικρά γλυπτά και οι κομψές αντίκες που ακουμπούν στο λευκό μάρμαρο.

  

   
 



Η επιλογή μιας θεματικής ενότητας μπορεί να αποτελέσει το βασικό διακοσμητικό στοιχείο πάνω από το τζάκι.

Εδώ, κλαράκια και λουλούδια, κορνιζαρισμένοι καρποί και ρίζες καθώς μερικά παλιά διάφανα δοχεία εργαστηρίου, συνθέτουν τη γωνιά του φυσιοδίφη που μαγνητίζει το βλέμμα πάνω από την κλασσική μαρμάρινη επένδυση της εστίας.

Σημαντική λεπτομέρεια για ένα αντισυμβατικό αποτέλεσμα : οι κορνίζες δεν είναι κρεμασμένες στον τοίχο αλλά ακουμπούν με έναν φαινομενικά τυχαίο τρόπο πάνω στο μάρμαρο.
   

  






Ένα παλιό πορσελάνινο σερβίτσιο αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο πάνω στον κατακόκκινο τοίχο που πλαισιώνει το άσπρο μάρμαρο του τζακιού.

Δυο επίσης ολόλευκες απλίκες με κεριά συμπληρώνουν την κλασσική αλλά καθόλου συνηθισμένη διακόσμηση του καθιστικού.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...