ΓΙΟΓΚΑ ΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Στον ορισμό της γιόγκα θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι «ένα αρχαίο σύστημα άσκησης που περιέχει ασκήσεις ελαστικότητας, καθώς και τεχνικές διαλογισμού με στόχο τη χαλάρωση του νου, του σώματος και του πνεύματος».


Σε τι μπορεί να βοηθήσει; 
Η γιόγκα βοηθά στη θεραπεία διάφορων καταστάσεων, όπως το άγχος, βασικό πρόβλημα στις μέρες μας, στους πόνους της πλάτης που λόγω της καθιστικής ζωής όλοι μας υποφέρουμε, σε αρθρίτιδες, ακόμα και στην κατάθλιψη, τη μάστιγα της εποχής σας. Σε αρκετές κλινικές μελέτες, η χρήση τεχνικών γιόγκα έχει ανακουφίσει πολλούς ανθρώπους από διάφορες ήπιες παθήσεις. Κάθε είδους προβλήματα που συνδέονται με το άγχος, όπως οι ανησυχίες, η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά και κυκλοφορικά προβλήματα, το πρόβλημα της δυσπεψίας ή το ευερέθιστο έντερο, η κόπωση, η αρθρίτιδα, ακόμα και οι ρευματισμοί.
Πως λειτουργεί;
Μέσω της σωστής αναπνοής, των κατάλληλων στάσεων του σώματος και του διαλογισμού επιτυγχάνεται η αρμονία ανάμεσα σε σώμα - νου - πνεύμα. Με τη γιόγκα χρησιμοποιούμε απόλυτα τους πνεύμονές μας και έτσι τους ενδυναμώνουμε, παίρνουμε σωστές αναπνοές αυξάνοντας την ενέργεια και τη ζωτικότητά μας βελτιώνοντας με αυτό τον τρόπο το κυκλοφορικό μας σύστημα. Οι διάφορες στάσεις (ασκήσεις) της γιόγκα εξασκούν σε απόλυτο βαθμό τους μυς του σώματός μας, παροτρύνοντας μας στη χαλάρωση και το διαλογισμό.
Κάνει για όλους και κάθε πότε;
Η γιόγκα είναι ασφαλής για όλους μας. Σε κάθε ηλικία και κάθε φυσική κατάσταση. Ενήλικες, παιδιά, ηλικιωμένοι, ακόμα και έγκυες γυναίκες. Προσοχή όμως πάντα είναι καλύτερα να γίνεται η γιόγκα με την καθοδήγηση κάποιου ειδικευμένου δάσκαλου ή θεραπευτή. Η γιόγκα καλό είναι να γίνεται σε τακτική βάση για να αποδώσει και να έχουν διάρκεια τα αποτελέσματά της. Αν είναι δυνατό να αποτελεί μέρος τις καθημερινής μας δραστηριότητας.
Ποιες είναι οι στάσεις και σε τι βοηθούν;    
Υπάρχουν στάσεις στη γιόγκα με ονόματα ζώων βασισμένες στις αρμονικές και γεμάτες χάρη κινήσεις τους, όπως Στρείδι, Στρουθοκάμηλος, Πεταλούδα, Τσίτα ή Κόμπρα. Με αυτές τις κινήσεις τεντώνονται οι μυς απελευθερώνοντας την ένταση και δίνουν δύναμη και ευλυγισία στη σπονδυλική στήλη, καθώς και στις αρθρώσεις. Η στάση Ασάνας εκτελείται με ένα συγκεκριμένο ρυθμό, ευνοεί την καλή κυκλοφορία του αίματος, εξασκεί κύριες μυϊκές ομάδες τοποθετώντας τις σε σωστή σειρά και εξαλείφει τις τοξίνες από τον οργανισμό μας. Επίσης η γνωστή στάση του Λωτού ανήκει περισσότερο στους πιο εκπαιδευμένους στο διαλογισμό και ενισχύει την αυτοαντίληψη.
Ένα σημαντικό μέρος της γιόγκα είναι ο διαλογισμός, που για τους αρχάριους αποτελεί μορφή χαλάρωσης με σκοπό την ηρεμία και την αυτοσυγκέντρωση. Για όσους η γιόγκα είναι εφαρμογή, αντιμετωπίζουν το διαλογισμό σα μια φυσική εξέλιξη ανάπτυξης ικανοτήτων.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η γιόγκα σε περίπτωση κάποιας ασθένειας είναι συμπληρωματική θεραπεία και δεν αντικαθιστά μια συμβατική θεραπευτική αγωγή.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...