Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν αρκετά συχνά. Πρόκειται για ένα υποκειμενικό αίσθημα που αφορά την ελάττωση της συχνότητας των κενώσεων, συνήθως λιγότερες από 3 την εβδομάδα ή την υπερβολική προσπάθεια κατά την αφόδευση.

Πολλές φορές το πρόβλημα μπορεί να συνοδεύεται με διάφορα συμπτώματα όπως η επίπονη αφόδευση ή ένα αίσθημα μη πλήρους κενώσεως.
Μελέτες δείχνουν ότι τουλάχιστον ένας στους δέκα ενήλικες Έλληνες πάσχει από δυσκοιλιότητα ενώ οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο, με το 40% των γυναικών ηλικίας 35-65 ετών να ταλαιπωρούνται από πόνο στο έντερο, δυσφορία, πρήξιμο, κακή διάθεση και δυσκοιλιότητα. Μάλιστα το 73% των γυναικών που έχουν αυτά τα συμπτώματα δηλώνει ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Κύριες αιτίες εμφάνισης δυσκοιλιότητας είναι η μη ισορροπημένη διατροφή ελλιπής σε φυτικές ίνες & νερό, η έλλειψη άσκησης, το άγχος λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, διάφορα φάρμακα αλλά και οι δίαιτες αδυνατίσματος. Επίσης νοσηρές καταστάσεις όπως διαταραχές του παχέος εντέρου (πολύποδες, αιμορροϊδες κλπ), νευρολογικά καθώς και  ενδοκρινολογικά νοσήματα (σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός) πιθανόν να δημιουργήσουν δυσκοιλιότητα. Επιπλέον σε περιόδους που υπάρχει μεταβολή στις ορμόνες, όπως συμβαίνει με την εγκυμοσύνη & εμμηνόπαυση πιθανόν να παρατηρηθεί δυσκοιλιότητα. Επιδημιολογικές μελέτες αποδεικνύουν ότι τα άτομα της τρίτης ηλικίας έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν δυσκοιλιότητα λόγω του ότι με την πάροδο της ηλικίας τείνει να μειώνεται η εντερική λειτουργία αλλά και επειδή ως επί το πλείστον η πρόσληψη ορισμένων φαρμάκων, που επιτείνουν την δημιουργία δυσκοιλιότητας είναι συνηθέστερη στα άτομα αυτής της ηλικίας.
Είναι προφανές ότι η δυσκοιλιότητα επηρεάζει σαφέστατα την ποιότητα ζωής των πασχόντων, αφού δημιουργεί αίσθημα δυσφορίας στην κοιλιά, αυξημένο σωματικό βάρος, μετεωρισμό, ίσως πόνο και μπορεί να επηρεάσει γενικότερα τη διάθεση. Εκτός όμως από τις επιδράσεις στην ποιότητα ζωής, η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να έχει και βλαπτικές οργανικές επιδράσεις με πιο συχνές την ανάπτυξη αιμορροΐδων, ραγάδων, εκκολπωμάτων του παχέος εντέρου και ίσως απόφραξη του παχέος εντέρου λόγω κοπρόστασης σε μεγάλες ηλικίες.
Η αποφυγή και η λύση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας είναι πρωταρχική ανάγκη για την εύρυθμη  διατήρηση της φυσιολογικής πεπτικής λειτουργίας και αφορά άμεσα την συνολική υγεία και λειτουργία του οργανισμού μας.
Η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας συμπεριλαμβάνει τη λήψη μέτρων που αφορούν την υιοθέτηση σωστών διατροφικών αλλά και καθημερινών συνηθειών για ένα υγιή τρόπο ζωής. Συγκεκριμένα η ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, η τακτική σωματική άσκηση, η αυξημένη πρόσληψη υγρών  και η προσπάθεια μείωσης του στρες μπορούν να βοηθήσουν στην απαλλαγή από τη δυσκοιλιότητα αλλά και στη πρόληψη εμφάνισής της. Επιπλέον ο προγραμματισμός και η υιοθέτηση συγκεκριμένης ώρας για επίσκεψη στη τουαλέτα κατά τη διάρκεια της ημέρας ενεργοποιεί το φυσικό «ρολόϊ» του οργανισμού.
Σημαντική βοήθεια στη λύση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας προσφέρουν διάφορα φυτικά σκευάσματα. Οι ιδιότητες παραδοσιακών φυτών όπως η σέννα, τα σύκα, τα δαμάσκηνα, η φραγκούλη και ο ταμάρινδος διευκολύνουν την εντερική διέλευση με την ήπια και αποτελεσματική δράση τους εξασφαλίζοντας την καλή και ομαλή λειτουργία του εντέρου.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...