Ίριδες (Iris albicans)

Οι ίριδες είναι φυτά βολβώδη, πολυετή, με ισχυρό βλαστό που μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο. Τα φύλλα είναι σαρκώδη, μεγάλα, σπαθοειδή, λίγο κοντύτερα από τον βλαστό. Καλλιεργείται πλατιά σαν καλλωπιστικό αλλά συχνά βρίσκεται ως αυτοφυόμενο.

Πιο γνωστή είναι η Iris germanica (Ίρις η γερμανική) που ανθίζει Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο, ανάλογα με το υψόμετρο. Έχει άνθη κυανά-ιώδη. Το πραγματικό τους δύσκολα πιάνεται από τα τυπογραφικά μελάνια, που συνήθως τους δίνουν μιαν απόχρωση ματζέντα. Ο Σφήκας θεωρεί ότι το φυτό είναι άγνωστης προέλευσης και πιθανολογεί ότι είναι ιθαγενές της ανατολικής Μεσογείου, κάτι που φαίνεται το λογικότερο λόγω της μεγάλης διασποράς του τουλάχιστον στην νότια Ελλάδα και τα νησιά, όπου και είναι κοινό.

Η ίριδα της φωτογραφίας μας (Iris albicans) είναι παρόμοια με την προηγούμενη αλλά έχει άνθη λευκά και είναι μικρότερη. Αυτοφύεται συχνά σε χαντάκια και άκρες χωραφιών κοντά σε οικισμούς. Η δική μας πάντως έχει φυτρώσει μέσα στον... οικισμό της Αθήνας και μάλιστα στο κέντρο της, στον λόφο του Στρέφη στα Εξάρχεια. Ο Σφήκας θεωρεί ότι κι αυτή η ίριδα είναι άγνωστης καταγωγής και πιθανολογεί ότι κατάγεται από την Αραβία.


http://floraattica.blogspot.com 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...