Ρυθμίστε το θυρεοειδή σας

Αν νιώθετε εύκολα κόπωση, έχετε αυξημένη χοληστερίνη, διαστολική υπέρταση ή δεν χάνετε εύκολα βάρος ίσως να φταίει ο θυρεοειδής σας. Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα του Θυρεοειδούς (25η Μαίου) γνωρίστε έναν από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινολογικού μας συστήματος. Η καλή του λειτουργία απαιτεί σωστό έλεγχο και τακτική παρακολούθηση. 

 

Τι είναι…
…οι θυρεοειδικές ορμόνες (θυροξίνη T4 και τριωδοθυρονίνη Τ3 έχουν βάση παραγωγή τους το ιώδιο, το οποίο προσλαμβάνουμε με την τροφή (νερό, ψάρια, αλάτι, γάλα και αυγά). Είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του σώματος, του εγκεφάλου, για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και τη λειτουργική δραστηριότητα των περισσοτέρων οργάνων.
…ο υπερθυρεοειδισμός: Ο θυρεοειδής υπερλειρουργεί υπερεκκρίνοντας θυροειδικές ορμόνες. Συχνά είναι ασυμπτωματικός ή προκαλεί ελαφρά συμπτώματα. Στις πιο σοβαρές μορφές του συνοδεύεται από νευρικότητα, ευσιγκινησία, μυϊκή αδυναμία, εύκολη κόπωση, αϋπνία, ταχυκαρδία, λαχάνιασμα και καρδιακές αρρυθμίες. Επίσης μπορεί να υποφέρετε από εξάψεις, ευαισθησία στη ζέστη, αυξημένη όρεξη.
Θεραπεία: Mε φαρμακευτική αγωγή. Aν σε 6-12 μήνες δεν ελεγχθεί ο υπερθυρεοειδισμός, θα πρέπει να προχωρήσετε σε κάποια ριζική λύση (λήψη ραδιενεργού ιωδίου ή χειρουργική αφαίρεση θυρεοειδούς).
…ο υποθυρεοειδισμός: Χαρακτηρίζεται από τη μειωμένη έκκριση θυρεοειδικών ορμονών. Μπορεί να οφείλεται σε βλάβη του ίδιου του θυρεοειδούς (πρωτοπαθής) ή σε βλάβη της υπόφυσης η οποία παράγει την ορμόνη TSH (δευτεροπαθής). Εκδηλώνεται με σωματική και πνευματική νωθρότητα, με μεγάλη ευαισθησία στο κρύο, δυσκοιλιότητα και αύξηση βάρους.
Θεραπεία: Χορήγηση θυροξίνης (της ορμόνης που λείπει από τον οργανισμό) με τη μορφή χαπιού.
…η βρογχοκήλη: Πρόκειται για κάθε διόγκωση του θυρεοειδούς, που μπορεί να συνοδεύεται από υπερλειτουργία ή υπολειτουργία του αδένα. Η διόγκωση προκαλεί πρήξιμο στο λαιμό, δύσπνοια ή και δυσφαγία.
Θεραπεία: Ανάλογα το πρόβλημα η θεραπεία περιλαμβάνει τακτική παρακολούθηση, φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση μερική ή ολική θυρεοειδεκτομή, λήψη ραδιεενεργού ιωδίου.

…οι όζοι: Αναπτύσσονται στον αδένα και χωρίζονται σε ψυχρούς (85%) και θερμούς (15%). Οι ψυχροί δεν είναι λειτουργικοί, δεν παράγουν δηλαδή θυρεοειδικές ορμόνες, δεν προσλαμβάνουν ιώδιο και έχουν περίπου 21% πιθανότητα να είναι κακοήθεις. Οι θερμοί παράγουν θυρεοειδικές ορμόνες, προσλαμβάνουν ιώδιο και είναι καλοήθεις.
Θεραπεία: Ο γιατρός σας θα αποφασίσει αν θα τους αντιμετωπίσει συντηρητικά ή αν θα τους αφαιρέσει.

Τι εξετάσεις να κάνετε
Αίματος: Για να ελέγξετε τα επίπεδα των ορμονών σας και κατά πόσον ο θυρεοειδής σας υπερλειτουργεί, υπολειτουργεί ή λειτουργεί φυσιολογικά.
Yπερηχογράφημα: Δείχνει τη μορφολογία του θυρεοειδούς (μέγεθος, σύσταση, αν υπάρχουν όζοι ή όχι κ.λπ.).
Σπινθηρογράφημα: Παρέχει πληροφορίες για τη λειτουργικότητα τυχόν όζων. Aν, δηλαδή, είναι θερμός ή ψυχρός ένας όζος, αν είναι τοξικός κ.λπ.
Παρακέντηση: Mε μια ειδική βελόνα λαμβάνονται κύτταρα όζων που θεωρούνται ύποπτοι, ώστε να προσδιοριστεί αν υπάρχει κακοήθεια ή όχι.

Το μυστικό

Η ρεσβερατρόλη, πολυφαινόλη με αντιοξειδωτική δράση, αυξάνει την πρόσληψη ιωδίου στο θυρεοειδή. Βρίσκεται στα βατόμουρα, τα μύρτιλλα και στη φλούδα του κόκκινου σταφυλιού.


http://www.omorfamistika.gr
\

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...