Μια όαση για όλη την οικογένεια

Αν πιστεύετε ότι για να δημιουργήσετε έναν υπέροχο κήπο χρειάζεται να έχετε στη διάθεση σας δεκάδες τετραγωνικών μέτρων, το κείμενο που ακολουθεί θα σας φανεί ανατρεπτικό. Γιατί θα σας αποδείξει ότι, με την κατάλληλη δόση δημιουργικότητας ένα μικρό χρηματικό ποσό, αλλά και αρκετές ώρες προσωπικής δουλειάς, θα καταφέρετε να μετατρέψετε τη βεράντα, τον κήπο ή τον ακάλυπτο χώρο σε ένα μικρό επίγειο παράδεισο.



Επιτέλους! Καταφέρατε να εξασφαλίσετε αρκετά τετραγωνικά μέτρα για να φτιάξετε ένα μικρό κήπο. Και τώρα, τι; Πώς θα μετατρέψετε αυτήν τη «φυτεία» ζιζανίων, το άδειο μπαλκόνι σας ή το γυμνό ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας σας σε μια μικρή όαση; Δύο δρόμοι υπάρχουν προς τη διαμόρφωση της βεράντας ή του κήπου. Ο πρώτος, πιο ασφαλής, αλλά και πιο δαπανηρός, ξεκινάει από την επίσκεψη σε ένα γραφείο διαμόρφωσης εξωτερικών χώρων.
Ο δεύτερος προϋποθέτει ότι θα αναλάβετε οι ίδιοι κάθε ευθύνη -από το σχεδιασμό, τις αγορές των φυτών και του εξοπλισμού, έως τις φυτεύσεις και τις κατασκευές. Θεωρητικά, κοστίζει λιγότερο, ενέχει όμως τον κίνδυνο να ανεβάσει το κόστος σε πολύ υψηλά επίπεδα στην περίπτωση αστοχιών.

Ακλουθώντας τους ειδικούς
Σίγουρα η ανάθεση της διαμόρφωσης του κήπου ή της βεράντας σε εξειδικευμένους κηποτέχνες ή αρχιτέκτονες τοπίου σας λύνει τα χέρια. Το μόνο που θα σας απασχολήσει είναι να τους εκθέσετε με όσο μεγαλύτερη σαφήνεια γίνεται τι σας αρέσει, καθώς και πόσα χρήματα προτίθεστε να διαθέσετε στον κήπο. Εκείνοι, από τη μεριά τους, θα μελετήσουν τα χαρακτηριστικά του διαθέσιμου χώρου και θα διαμορφώσουν ένα προσχέδιο. Στη συνέχεια, θα συζητήσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους μαζί σας και θα αναπτύξουν το τελικό σχέδιο, προσαρμόζοντας το προσχέδιο στις επιθυμίες και τις απαιτήσεις σας. Γενικά, μέσα σε λίγες μέρες από τη στιγμή που το σχέδιο οριστικοποιηθεί, ξεκινά και η κατασκευή του κήπου. Καθυστερήσεις μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών ή των παραδόσεων δομικών υλικών. Το τελικό κόστος θα εξαρτηθεί από τις εργασίες που θα γίνουν, τη δυσκολία των κατασκευών, την εγκατάσταση αυτοματοποιημένου ή μη συστήματος άρδευσης, από τα δομικά υλικά και από τα είδη, την ηλικία, το πλήθος και το μέγεθος των φυτών. Η συντήρηση του κήπου μπορεί να γίνεται από εσάς ή -κατόπιν συμφωνίας- από μια κηποτεχνική εταιρία.

Προσωπική υπόθεση
Αν αποφασίσετε να διαμορφώσετε και να κατασκευάσετε μόνοι σας τον κήπο ή τη βεράντα, θα πρέπει να προετοιμαστείτε ψυχολογικά και σωματικά για αρκετή δουλειά. Το αίσθημα, όμως, δημιουργικότητας που θα σας χαρίσει το αποτέλεσμα, ακόμη και αν απέχει πολύ από το ιδανικό, θα σας κάνει να ξεχάσετε όλη την κούραση. Το πρώτο που πρέπει να αναγνωρίσετε είναι την αξία που έχει ο σχεδιασμός. Είναι μεγάλο λάθος να ξεκινήσετε στα τυφλά, έχοντας στο μυαλό σας τη στρατηγική «βλέποντας και κάνοντας». Ακόμη και η παραμικρή παράβλεψη ή η λανθασμένη επιλογή φυτών θα πληρωθεί στο -κοντινό και μακρινό- μέλλον, τόσο σε χρήμα όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Βέβαια δεν είναι απλό να καλύψετε όλες τις παραμέτρους -κάτι τέτοιο απαιτεί τις γνώσεις και την εμπειρία που μόνο οι ειδικοί μπορούν να έχουν. Μπορείτε, ωστόσο, να αποκτήσετε μερικές εισαγωγικές γνώσεις, ανατρέχοντας σε βιβλία κηποτεχνίας ή «ανοίγοντας» cd-rom με προγράμματα διαμόρφωσης εξωτερικών χώρων. Εξαιρετικές ιδέες μπορείτε επιπλέον να αντλήσετε από τους κήπους και τις βεράντες που παρουσιάζονται στα περιοδικά. Η συμβουλή που μπορούμε να σας δώσουμε είναι να μην εξιδανικεύσετε ό,τι βλέπετε, ούτε να επιχειρήσετε να αντιγράψετε κατά γράμμα τα στοιχεία που κέντρισαν το ενδιαφέρον σας. Προσπαθήστε να απομονώσετε τις λεπτομέρειες που θα ταίριαζαν στο χώρο σας και να τις προσαρμόσετε στην κλίμακα και στο στιλ του.
Όσον αφορά στο σχεδιασμό, το πρωτό βήμα που οφείλετε να κάνετε είναι να μετρήσετε με ακρίβεια τις διαστάσεις του χώρου και να σχεδιάσετε την κάτοψή του σε χαρτί μιλιμετρέ ή σε κάποιο πρόγραμμα στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή και να το εκτυπώσετε. Έπειτα, σημειώστε στην κάτοψη τα σημεία του ορίζοντα, τις εισόδους και τα παράθυρα της κατοικίας, τις παροχές νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, την κλίση του εδάφους, τη θέση —αν υπάρχουν- κατασκευών και δέντρων.
Απλώστε την κάτοψη πάνω σε ένα τραπέζι και καλέστε σε... σύσκεψη όλα τα μέλη της οικογένειάς σας ή τους συγκατοίκους σας, για να αποφασίσετε από κοινού πού θα τοποθετηθεί τι. Θα κατασκευάσετε μπάρμπεκιου; Θα τοποθετήσετε μπασκέτα ή σκάμμα για να παίζουν μικρά και μεγάλα παιδιά; Έχετε καμιά ιδέα για το πού θα τοποθετηθούν τα έπιπλα του κήπου; Σκεφτείτε προσεκτικά πού θα μπουν τα παρτέρια και πώς θα χαραχτούν οι διάδρομοι. Σχεδιάστε δύο ή περισσότερες εναλλακτικές λύσεις και έπειτα κρίνετε ποια είναι η πιο αποτελεσματική και, κατά συνέπεια, πιο ρεαλιστική.
Δυο σενάρια για έναν κήπο
Ένα υπαίθριο καθιστικό, όπου θα βυθίζεστε νωχελικά σε φουσκωτές μαξιλάρες και στις σελίδες του αγαπημένου σας βιβλίου; Μια γωνιά με πολύχρωμα λουλούδια, που μπορεί να μετατραπεί σε παιδότοπο; Δείτε μία προς μία τις επιλογές που έχετε και τα σημεία που πρέπει να προσέξετε.
Καθιστικό στον κήπο
Για να οδηγηθείτε στην επιτυχία, θα πρέπει να μεριμνήσετε για κάλυψη από τις ανελέητες ακτίνες του ήλιου και τα βλέμματα των περαστικών. Η σκίαση του χώρου μπορεί να εξασφαλιστεί με μόνιμες και μη εγκαταστάσεις. Που σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ομπρέλες, καλαμωτές, τέντες, πέργκολες ή αίθρια. Το κόστος, ασφαλώς, εξαρτάται από τον τύπο, τις διαστάσεις και τους προαιρετικούς μηχανισμούς. Για να προφυλαχθείτε από την περιέργεια των περαστικών και των γειτόνων, μπορείτε να καταφύγετε είτε σε καφασωτά είτε σε «παραβάν» από αειθαλείς θάμνους. Πριν τοποθετήσετε τα έπιπλα, ελέγξτε ποια σημεία «χτυπάει» ο αέρας. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κανένα απάνεμο μέρος, θα πρέπει ίσως να χρησιμοποιήσετε ειδικά αντιανεμικά ξύλινα πάνελ. Μέχρι και το μέσο του Μαΐου, είναι πιθανόν να κάνει λίγη ψύχρα τα βράδια. Αντιμετωπίστε τη τοποθετώντας κοντά στα έπιπλα μια θερμάστρα γκαζιού για εξωτερικούς χώρους. Τέλος, για να διατηρήσετε τα έπιπλα σε καλή κατάσταση, καλό είναι να ανανεώνετε το βερνίκι τους μία φορά τον χρόνο. Αν έχουν μαξιλάρια, μην τα αφήνετε όλη την ημέρα στον ήλιο.

Ένας πρωτότυπος παιδότοπος
Τα παιδιά σας θα τον λατρέψουν! Και δεν χρειάζεται πολύς κόπος για να δημιουργηθεί. Θα πρέπει, απλώς, να εφοδιαστείτε με υπαίθρια παιχνίδια και να επιλέξετε με μεγάλη προσοχή τα φυτά που θα τον πλαισιώσουν. Μια φουσκωτή πισίνα ή ένα κάστρο, μια μικρή τσουλήθρα ή ένα σκάμμα γεμάτο άμμο είναι υπεραρκετά για να προσελκύσουν χαρές και γέλια. Το στοιχείο, όμως, που πρέπει οπωσδήποτε να προσέξετε είναι η ασφάλεια. Πρέπει να επιλέξετε για το δάπεδο μαλακά, αντιολισθητικά υλικά και να «σβήσετε» από την περιοχή οποιαδήποτε αιχμηρή ακμή ή γωνία. Όσον αφορά στα φυτά, θα πρέπει να αποκλείσετε όσα έχουν αγκάθια και οξύ-ληκτα φύλλα. Επιπλέον, επιβάλλεται να απομακρύνετε είδη με δηλητηριώδη ή τοξικά μέρη, όπως είναι ο κισσός, το αλεξανδρινό, η λαντάνα, τα μιγκέ, η ρετσινολαδιά, το κολχικό και τα χρυσάνθεμα. Αντίθετα, μπορείτε να φυτέψετε εδώδιμα είδη με καρπούς χωρίς κουκούτσι, όπως οι φραουλιές και οι βατομουριές.


http://www.myworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...