Τυφλός μινιμαλισμός

Πολλές φορές έχουμε πει πως ο κάθε λαός έχει τη δική του αρχιτεκτονική και αυτή ανταποκρίνεται στην ιδιοσυγκρασία και τον πολιτισμό του.
Από Ιάπωνες αρχιτέκτονες, τους Baqueratta, για Ιάπωνες ιδιοκτήτες αυτό το σπίτι είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να εξυπηρετεί μόνο τις απαραίτητες ανάγκες των κατοίκων –φαγητό, ύπνο, μπάνιο- μόνο για όση ώρα μπορούν και πρέπει να διαρκούν βάση ενός προγράμματος που απαιτεί πολλές ώρες εκτός σπιτιού.


Η επαφή με την εξωτερική περιοχή ανύπαρκτη και τα μόνα ανοίγματα αυτά στην οροφή της βεράντας; (πώς να την πεις) για να επιβεβαιώνουν τον κιρκάδιο κύκλο και να ξέρουν πως όταν ξυπνάνε είναι πράγματι πρωί και όταν νυστάζουν είναι πράγματι βράδυ.
Η λιτότητα είναι στην ιδιοσυγκρασία των Ιαπώνων και ο μινιμαλισμός τους ταιριάζει καλύτερα από όλους (σαν ιδιοσυγκρασιακό στοιχείο και όχι σαν μοντερνισμός). Το τόσο ορθογώνιο υπάρχει στην αρχιτεκτονική τους παράδοση και η High Tech λειτουργία στοιχείο της σύγχρονης ζωής τους.
Μοιάζει με σπίτι του μέλλοντος, χωρίς όμως να είναι φουτουριστικό γιατί πρέπει να είναι μίνιμαλ έχοντας σαν εξοπλισμό μόνο τα απολύτως απαραίτητα και αναγκαία μιας ζωής χωρίς ορόσημα και ένα μέλλον που δεν βρίσκεται στον ορίζοντα (έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν παράθυρα για να τον δούνε), αλλά μέσα στους τοίχους εκεί που περνάνε τα καλώδια των συσκευών υψηλής τεχνολογίας.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...