Κήπος με Μεσογειακά φυτά, δένδρα και θάμνους

Μεσογειακά φυτά, δέντρα και θάμνοι σε αρμονική συνεργασία, δημιούργησαν έναν υπέροχο κήπο. Η μελέτη αυτού του σχετικά μεγάλου και όμορφου κήπου, ολοκληρώθηκε από τη Μαρία Διαμάντη. Το ανάγλυφο του κήπου και οι καθαροί όγκοι του κτιρίου οδήγησαν τη μελετήτρια να προτείνει διαφορετικά τμήματα, που δένουν ωστόσο μεταξύ τους με συνδετικές γραμμές τόσο τις περιμετρικές φυτεύσεις, όσο και το γκαζόν.



Κήπος με μεσογεικά φυτά

yper-syn3     Στην μελέτη του κήπου έχει δοθεί έμφαση στις περιμετρικές φυτεύσεις μεσογειακών φυτών για δύο κυρίως λόγους:
Αφενός για να δημιουργηθεί μεγάλος ελεύθερος χώρος στο κέντρο του κήπου μπροστά από την πισίνα, επειδή ο χώρος αυτός δέχεται πολύ κόσμο και αφετέρου για την οπτική απομόνωση και όσο το δυνατόν την περισσότερη προστασία από τους θορύβους των δύο πολυσύχναστων δρόμων που περνούν δίπλα από το σπίτι. Γι’ αυτό ακριβώς, δίπλα από τον χώρο της κρεβατοκάμαρας, έχει χρησιμοποιηθεί διπλός φυτικός φράχτης, με λέιλαντ στην περίμετρο και με γκόλντεν κρεστ στον τοίχο, απόστασης πέντε μέτρων μεταξύ τους.

     yper-syn2Το φυτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τις περιμετρικές φυτεύσεις αποτελείται από: λέιλαντ, γκόλντεν κρεστ, ελιές, δάφνες Απόλλωνα, κουμαριές, γιουνίπερος οριζοντιόκλαδα, κυδωνίαστρα, κρανιές και εδαφοκάλυψη με τεμάρι και μεσημβριάνθεμα. Στο τμήμα που φαίνεται από την πισίνα και το μπάρμπεκιου έχουν δημιουργηθεί ανοίγματα προς το κέντρο με φυτεύσεις σε διαφορετικό ύψος.

  
     Ο χώρος της πισίνας μαζί με το μπάρμπεκιου βρίσκεται σε διαφορετικό επίπεδο από τον υπόλοιπο κήπο. Από την πλευρά του πάρκιν έχει διαχωριστεί με σκαλοπάτια και έντονο yper-syn5πρανές με πλούσια φύτευση (Μπέτουλα κρεμοκλαδής, κυδωνίαστρα, πολυγάλα, φωτείνιες, κέδρος, σφενδάμια κόκκινα, νυχτολούλουδο και ρυγχόσπερμο για άρωμα). Από αυτή την πλευρά έχει τοποθετηθεί το μπάρμπεκιου με πλάτη προς το πάρκιν. Έτσι έχουμε την δημιουργία οπτικού φράχτη από φυτά ανάμεσα στην πισίνα και στο πάρκιν. Στο επίπεδο της πισίνας και δίπλα από το μπάρμπεκιου δημιουργούμε ένα παραλληλόγραμμο χώρο με γκαζόν, ενώ οι φυτεύσεις σ’ αυτό το τμήμα περιορίζονται σ’ ένα φράχτη από ελαίαγνους πανασέ, ένα κουμ-κουάτ και μια ροδιά. Από την άλλη πλευρά η υψομετρική διαφορά σβήνει όσο πιο απαλά γίνεται.

     Η είσοδος του σπιτιού είναι λιτή με δύο αριές και μια σύνθεση με φόρμιο, μηλιά καλλωπιστική, φεστούκες και βότσαλα. Στην πλευρά του κήπου που βρίσκεται το πάρκιν, yper-synBδημιουργείται οπωρώνας.

     Κατασκευάστηκε λοιπόν ένας πολύ όμορφος-πρακτικός και λειτουργικός κήπος με σχετικά εύκολη συντήρηση, που βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το γλυκό τοπίο και το μοντέρνο και πολύ όμορφο σπίτι, χρησιμοποιώντας μεσογειακά φυτά, δένδρα και θάμνοι, κατάλληλα για τις συνθήκες της Ελλάδας.




http://www.gardenguide.gr


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...