Ο καφές ... κρατά σε απόσταση τον καρκίνο του μαστού

Οι γυναίκες μετά την ηλικία των 50 ετών που πίνουν πολύ καφέ έχουν πιθανώς μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα στην οποία μελετήθηκαν οι   περιπτώσεις σχεδόν 6.000 γυναικών (οι μισές περίπου με καρκίνο).



Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσες κατανάλωναν περισσότερα από πέντε φλιτζάνια καφέ την μέρα είχαν λιγότερο από το μισό κίνδυνο για επιθετικό καρκίνο του μαστού (μείωση 57%), ενώ γενικότερα η πιθανότητα εμφάνισης οποιασδήποτε μορφής καρκίνου του μαστού ήταν μειωμένη κατά 20% περίπου.

Άλλοι όμως ερευνητές ανέφεραν ότι η νέα μελέτη χρειάζεται επιβεβαίωση και δεν αποδεικνύει επαρκώς ότι είναι ο καφές η αιτία για τον μειωμένο κίνδυνο. Γι’ αυτό, επέμειναν ότι οι γυναίκες, αν θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, πρέπει να προτιμούν πρωτίστως ένα γενικότερο υγιεινό στιλ ζωής (έλεγχος βάρους, μείωση ή σταμάτημα της κατανάλωσης αλκοόλ, σωματική άσκηση κ.α.), ειδικά μετά την εμμηνόπαυση. Ήδη οι Σουηδοί ερευνητές ξεκίνησαν νέες μελέτες, για να εμβαθύνουν στη σχέση καφέ-καρκίνου.


http://www.zougla.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...