Τριγλυκερίδια: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Βασικό βήμα στην ανίχνευση "σημαδιών" για την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου είναι η εξέταση αίματος για τριγλυκερίδια. Δείτε, πότε πρέπει να την κάνετε και πώς θα αποκωδικοποιήσετε τα αποτελέσματά της.

Πώς χρησιμοποιείται η εξέταση;
Η εξέταση του αίματος για τριγλυκερίδια συνήθως αποτελεί τμήμα ενός λιπιδικού προφίλ που χρησιμοποιείται για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου. Αν είστε διαβητικός, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μετράτε τα τριγλυκερίδια κάθε φορά που ελέγχετε τα λιπίδιά σας, αφού τα τριγλυκερίδια αυξάνονται σημαντικά όταν δεν έχει ρυθμιστεί το σάκχαρο του αίματος.
Πότε ζητείται η εξέταση;
Ενα λιπιδικό προφίλ που περιλαμβάνει τα τριγλυκερίδια, συνιστάται ως εξέταση ρουτίνας για την εκτίμηση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου σε υγιείς ενήλικες. Η εξέταση για τριγλυκερίδια δεν ζητείται συνήθως μόνη της γιατί ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου βασίζεται στις τιμές της χοληστερόλης (βλέπε χοληστερόλη, HDL, LDL) και όχι των τριγλυκεριδίων. Ωστόσο αν σας έχουν βρει υψηλά τριγλυκερίδια και υποβάλλεστε σε θεραπεία, η εξέταση των τριγλυκεριδίων μπορεί να ζητηθεί για να εκτιμηθεί αν η θεραπεία έχει αποτέλεσμα.
Τι σημαίνει το αποτέλεσμα της εξέτασης;
Οι φυσιολογικές τιμές τριγλυκεριδίων μετά από νηστεία είναι μικρότερες από 150 mg/dL (1.70 mmol/L). Είναι ασύνηθες να έχει κάποιος υψηλά τριγλυκερίδια χωρίς να έχει και υψηλή χοληστερόλη. Οι περισσότερες θεραπείες για τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου έχουν ως στόχο την ελάτωση της LDL χοληστερόλης. Ομως το είδος της θεραπείας που χρησιμοποιείται για την ελάττωση της LDL χοληστερόλης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το αν τα τριγλυκερίδια είναι υψηλά ή φυσιολογικά.
Οταν τα τριγλυκερίδια είναι πολύ αυξημένα (περισσότερο από 1000 mg/dL (11.30 mmol/L)), υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης παγκρεατίτιδας. Στην περίπτωση αυτή η θεραπεία για τη μείωση των τριγλυκεριδίων θα πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατό.
Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;
Εάν είστε διαβητικός και το σάκχαρο του αίματος δεν έχει ρυθμιστεί, τα τριγλυκερίδια θα είναι πολύ αυξημένα.
Τα τριγλυκερίδια αλλάζουν πάρα πολύ μετά από ένα γεύμα, καθώς αυξάνουν 5 έως 10 φορές σε σχέση με τα επίπεδα μετά από νηστεία, λίγες μόνον ώρες μετά το φαγητό. Αλλά ακόμα και οι τιμές μετά από νηστεία διαφέρουν σημαντικά από μέρα σε μέρα. Γι αυτό και μικρές διαφορές στις τιμές των τριγλυκεριδίων μετά από νηστεία που μετρώνται σε διαφορετικές μέρες δεν θεωρούνται παθολογικές.
Υπάρχουν ορισμένες μελέτες που υποδηλώνουν πως η εξέταση των τριγλυκεριδίων μετά από γεύμα μπορεί να βοηθήσει στην εκτίμηση των κινδύνων ανάπτυξης καρδιαγγειακής βλάβης, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχουν οδηγίες για την πρακτική εφαρμογή αυτών των εξετάσεων



www.iator.gr  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...