Το Πάσχα η Κέρκυρα φοράει τα «καλά της»!

Το Πάσχα στην Κέρκυρα τα έχει όλα: κατανυκτική ατμόσφαιρα, ανοιξιάτικο τοπίο και φυσικές ομορφιές, έθιμα και παραδόσεις που δε συναντάμε πουθενά αλλού.

Μόνο όσοι έχουν βρεθεί το Πάσχα στην Κέρκυρα, μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει ο εορτασμός του στο νησί των Φαιάκων. Μόνο όσοι έχουν ζήσει από κοντά τις θρησκευτικές παραδόσεις και τα έθιμα του νησιού, μπορούν να καταλάβουν γιατί το Κερκυραϊκό Πάσχα είναι μια εμπειρία μοναδική, τελείως διαφορετική απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Με φόντο τα περίφημα καντούνια, τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια της παλιάς πόλης, τα ενετικά αρχοντικά και μια φύση που φοράει τα καλά της, το Πάσχα στην Κέρκυρα τα συνδυάζει όλα: κατανυκτική ατμόσφαιρα, ανοιξιάτικο τοπίο και φυσικές ομορφιές, έθιμα και παραδόσεις που δε συναντάμε πουθενά αλλού. Είναι μια μεγάλη γιορτή στην οποία συνυπάρχουν αρμονικά η ορθόδοξη χριστιανική πίστη και η καταλυτική παρουσία του προστάτη της, Αγίου Σπυρίδωνα, οι βενετσιάνικες επιρροές και η τοπική κουλτούρα, σε ένα ανοιξιάτικο τοπίο μοναδικής ομορφιάς και μυσταγωγίας.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Κυριακή των Βαΐων το πρωί, με τη λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, που τελείται από το 1630, σε ανάμνηση της απαλλαγής από την επιδημία της πανώλης που έπεσε στο νησί το 1629. Στην πομπή, που ακολουθεί τη νοητή γραμμή των ενετικών τειχών, παίζουν όλες οι Φιλαρμονικές ορχήστρες του νησιού. Το μεσημέρι σερβίρεται το παραδοσιακό φαγητό, στακοφίσι ή μπακαλιάρος σκορδαλιά, ενώ το βράδυ γίνεται στο Δημοτικό Θέατρο η καθιερωμένη συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».
Η Μεγάλη Εβδομάδα, γιορτάζεται στην Κέρκυρα με περισσή κατάνυξη, τόσο στην πόλη, όσο και στα χωριά. Η φύση, τα χρώματα και τα αρώματά της, το θαλασσινό τοπίο, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια του νησιού και η εκκλησιαστική μουσική, που αντηχεί στους δρόμους, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μοναδική. Η μυρωδιά της φογάτσας (τσουρέκι στολισμένο με ένα κόκκινο αβγό) και τα παραδοσιακά μαντολάτα, συμπληρώνουν την εικόνα.
Παρακολουθήστε τη λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης στην Καθολική Μητρόπολη της Πλατείας Δημαρχείου, Duomo, όπου 12 αναμμένα κεριά σβήνουν κάθε φορά που τελειώνει ένα Ευαγγέλιο.
Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά των επιταφίων ξεκινά νωρίς. Το μεσημέρι, στις 14:30, ξεκινά ο επιτάφιος της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Φαληράκι, ενώ αργότερα ξεκινά η πομπή από το ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο της πόλης και περνά από τους κεντρικούς δρόμους της Κέρκυρας. Στις πομπές των επιταφίων συμμετέχουν σχολεία, πρόσκοποι αλλά και μικρά κορίτσια που κρατούν στα χέρια τους καλαθάκια με λουλούδια. Τελευταία ξεκινά η περιφορά του πιο επιβλητικού επιταφίου, αυτού της Μητρόπολης, τον οποίο ακολουθούν χιλιάδες κόσμου με «τόρτσες» (μεγάλα κεριά) και «μανουάλια» (βενετσιάνικα φανάρια), όλοι οι ιερείς της πόλης και οι τρεις φιλαρμονικές. Η παλαιά (κόκκινη) παίζει το «Adagio» του Albinoni, η μπλε το πένθιμο εμβατήριο του Verdi, ενώ η πορτοκαλί την πένθιμη ελεγεία «Suentura» του Mariani.
Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, στην Παναγία των Ξένων, πραγματοποιείται το έθιμο του τεχνητού σεισμού, ως αναπαράσταση του σεισμού μετά την Ανάσταση που περιγράφεται στο Ευαγγέλιο και γίνεται μια ακόμη λιτανεία του σεπτού σκηνώματος του αγίου Σπυρίδωνα, μαζί με την περιφορά του επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου. Στις 11 πριν το μεσημέρι, όταν οι καμπάνες αναγγέλλουν την πρώτη Ανάσταση, λαμβάνει χώρα το εντυπωσιακό έθιμο με τις κανάτες. Οι Κερκυραίοι, ρίχνουν από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια τους λεγόμενους «μπότηδες», δηλαδή πήλινες κανάτες, γεμάτες με νερό. Λέγεται ότι το έθιμο προήλθε από τους Ενετούς, οι οποίοι συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά να πετούν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα, για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια, ενώ σύμφωνα με μια άλλη εξήγηση, με το σπάσιμο των κανατών και τους κρότους, επιταχύνεται ο ερχομός της Άνοιξης.
Mετά το σπάσιμο των κανατιών, οι Φιλαρμονικές παίζουν χαρούμενα εμβατήρια στους δρόμους της πόλης, ενώ στην «Πίνια», το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης, αναβιώνει το έθιμο της «μαστέλας», κατά το οποίο ένα βαρέλι στολίζεται με μυρτιές και κορδέλες και οι περαστικοί καλούνται να ρίξουν σε αυτό κέρματα για το καλό. Το βράδυ, ντόπιοι και ξένοι, συρρέουν κατά χιλιάδες στις κεντρικές πλατείες της Πόλης και των χωριών, για την Ανάσταση που γιορτάζεται με ξεχωριστή λαμπρότητα.
Η Κυριακή του Πάσχα ξεκινάει με την περιφορά της εικόνας της Ανάστασης στην πόλη και τα χωριά και ακολουθεί μεγάλο γλέντι με βόλτες στην εξοχή, ψητά αρνιά, κόκκινα αυγά, μυρωδάτο κρασί και φυσικά με πολύ τραγούδι, μουσική και χορό.
Θρησκευτικές και άλλες εκδηλώσεις, γίνονται επίσης και την εβδομάδα του Πάσχα, την «Νιά Βδομάδα», όπως καλείται στην Κέρκυρα.
Πώς θα πάτε
Στην Κέρκυρα μπορείτε να πάτε:
α) αεροπορικώς, με καθημερινές πτήσεις από και προς την Αθήνα, διάρκειας περίπου 45 λεπτών, με πτήσεις από και προς τη Θεσσαλονίκη και με σύνδεση με τα υπόλοιπα Ιόνια Νησιά και με πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις. Το αεροδρόμιο απέχει από την πόλη της Κέρκυρας περίπου 2 χιλιόμετρα (Αερολιμένας «Ιωάννης Καποδίστριας», τηλ. 0030 26610 30180, www.hcaa-eleng.gr/corfphoto.htm ),
β) οδικώς και ακτοπλοϊκώς, μέσω Ηγουμενίτσας και Πάτρας.
Πού θα μείνετε
Για τη διαμονή σας αναζητήστε καταλύματα από τον κατάλογο της επίσημης ιστοσελίδας: www.corfuvisit.net/default.asp?ACT=24&id=0&LangID=Greek_Iso&dir=TiBpHhnfljtG&cat=LbUGfuLchiXR .
Πού θα φάτε


   /www.clickatlife.gr                                         
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...