Εβα Εκβαλ: η πρώην εστεμμένη καλλονή περιγράφει την περιπέτεια της με τον καρκίνο

Ο κόσμος της μόδας είναι γεμάτος λάμψη. Ελάχιστα μοντέλα τολμούν να βγουν από το σπίτι τους χωρίς make up, φαινόμενο το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο στη Λατινική Αμερική. Ωστόσο, αυτή η αντίληψη δεν εμπόδισε την πρώην Μις Βενεζουέλα Εβα Εκβαλ να τσαλακώσει την άψογη εικόνα της και να μοιραστεί την προσωπική της ιστορία σχετικά με τη μάχη της με τον καρκίνο του μαστού.
Με συνεχείς παρεμβάσεις στο διαδίκτυο αλλά και στο βιβλίο της με τίτλο Fuera de Foco («Εκτός εστίασης») περιγράφει βήμα βήμα τους οκτώ μήνες κατά τους οποίους πάλεψε με την χημειοθεραπεία, τις ακτινοβολίες και, τελικά, τη μαστεκτομή. Στόχος, όπως δηλώνει, ήταν να σπάσει τα ταμπού σχετικά με τη γυναικεία ομορφιά και να βγάλει το στήθος από τη σφαίρα του αισθησιασμού, εντάσσοντάς το στη σφαίρα της υγείας. «Κανείς μέχρι σήμερα δεν με είχε δει χωρίς μακιγιάζ. Νομίζω ότι οι φωτογραφίες μου θα σοκάρουν πολλούς», δηλώνει η Εκβαλ.
Η 27χρονη σήμερα γυναίκα διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού τον Φεβρουάριο του 2010 και ολοκλήρωσε τη θεραπεία της τον περασμένο Οκτώβριο. Είχε αντιληφθεί έναν όγκο στο στήθος νωρίτερα, αλλά το είχε αποδώσει στην εγκυμοσύνη της. Πέντε μήνες πριν είχε φέρει στον κόσμο την κόρη της Μιράντα.
«Ήμουν πολύ θυμωμένη, γιατί θα έπρεπε να ξέρω νωρίτερα. Η θεία μου είχε δύο φορές καρκίνο του μαστού και η γιαγιά μου πέθανε από αυτό. Κι εγώ απλώς άφηνα τον χρόνο να περνά. Υπάρχουν πολλά ταμπού σε αυτή τη χώρα σχετικά με τον καρκίνο του μαστού. Δεν καταλαβαίνω γιατί στη Βενεζουέλα οι γυναίκες ωθούνται στο να κάνουν προσθετική στήθους και δεν υπάρχει μέριμνα για μαστογραφίες», τονίζει.
Εστεμμένη καλλονή
Η Εκβαλ είχε στεφθεί Μις Βενεζουέλα το 2000 ήταν τρίτη στον διαγωνισμό Miss Universe το 2001. Ακολούθησε για αρκετά χρόνια το μόντελινγκ, μέχρι που τελείωσε τις σπουδές της στη δημοσιογραφία και άρχισε να εργάζεται ως παρουσιάστρια ειδήσεων, επάγγελμα το οποίο συνεχίζει και σήμερα. Πολλοί τηλεθεατές δεν είχαν αντιληφθεί την περιπέτεια της καθώς στα δελτία φορούσε περούκα και ήταν βαμμένη: «Είναι οδυνηρό να κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη. Δεν τον αναγνωρίζεις», ομολογεί, «χάνεις όλες τις τρίχες στο σώμα σου, τα βλέφαρα, τα φρύδια. Γίνεσαι ένα παράξενο ζώο, δεν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου. Ήταν τρομακτικό, ιδιαίτερα επειδή η δουλειά μου έχει να κάνει με την εμφάνιση μου». Η πρόταση για το βιβλίο έγινε από τον φωτογράφο Ρομπέρτο Μάτα, ο οποίος ήταν κοντά της σε κάθε της βήμα, από το σπίτι στο νοσοκομείο… «Στην αρχή δεν ήμουν σίγουρη ότι φαινόμουν καλή. Στη συνέχεια συνειδητοποίησα ότι ο στόχος ήταν άλλος. Να ευαισθητοποιήσω. Δεν ήμουν υποχρεωμένη να δείχνω καλά, είχα καρκίνο». Η ίδια έγραψε τα κείμενα βασισμένη σε e-mails προς τους φίλους της και προς μέλη της οικογένειάς της αλλά και σε μνήμες που ανασύρονταν όταν κοιτούσε τις φωτογραφίες της. Η 28χρονη καλλονή δεν δίστασε να δημοσιεύσει φωτογραφίες της χωρίς μαλλιά, ενώ ήταν πρησμένη και ταλαιπωρημένη από τις χημειοθεραπείες πάνω στο κρεβάτι του νοσοκομείου.
Η Εκβαλ έχει γίνει το δημόσιο πρόσωπο της οργάνωσης SenosAyuda, η οποία προωθεί τον αντικαρκινικό αγώνα και έχει βάλει στόχο της ζωής της να αυξηθεί το ποσοστό των γυναικών που κάνουν εξέταση στήθους και μαστογραφία.
Το βιβλίο της έχει γίνει μπεστ σέλερ και πλέον μοιράζεται ανοικτά τις εμπειρίες της τόσο στο διαδίκτυο όσο και στην τηλεόραση και στα έντυπα μέσα. Φιλοδοξεί να πείσει τις νεαρές κοπέλες να αγαπούν το σώμα τους όπως είναι, να μην υποβάλλονται σε περιττές επεμβάσεις και να κάνουν συχνά προληπτικούς ελέγχους για την υγεία τους.


toblogtonkirion.gr 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...