Κόκκινα αυγά: τα μυστικά για υπέροχο χρώμα… χωρίς απώλειες

Σήμα κατατεθέν της Λαμπρής, τα κόκκινα αβγά, δίνουν χρώμα στο τραπέζι μας.
Το τσούγκρισμα τους δίνει τον τόνο της γιορτής και αποτελεί την αφετηρία για το αναστάσιμο δείπνο και το χαρμόσυνο πασχαλινό φαγοπότι.
Τα μυστικά της νοικοκυράς


Μια λαϊκή παράδοση της Μακεδονίας αναφέρει ότι όταν ο Χριστός αναστήθηκε και το είπαν στο κόσμο, μία χωρική δεν το πίστεψε και είπε: «Όταν τα αβγά που κρατώ γίνουν κόκκινα, ο Χριστός θα έχει πράγματι αναστηθεί» και αυτά κοκκίνισαν.
Το έθιμο της βαφής τηρείται με ευλάβεια κάθε Μεγάλη Πέμπτη και αν κάποια νοικοκυρά δεν προλαβαίνει, τηρεί το έθιμο το Μεγάλο Σάββατο το πρωί.
Παλαιότερα για να βαφτούν κόκκινα τα αβγά χρησιμοποιούσαν το βάρτζι, ένα είδος κόκκινου ξύλου, ενώ άλλοι έβραζαν τα αυγά με τα εξωτερικά ξερά φύλλα από τα  κόκκινα κρεμμύδια.
Σήμερα, η διαδικασία είναι πιο απλή, αφού οι φυτικές βαφές του εμπορίου μας λύνουν τα χέρια.

-Διαλέγετε αβγά λευκά, χωρίς ραβδώσεις και μικρές αμυχές.
-Είτε χρησιμοποιείτε τις παραδοσιακές βαφές για ζεστό νερό είτε τις μοντέρνες για κρύο ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή.
-Βγάζετε τα αβγά από το ψυγείο 24 αρκετές ώρες πριν να τα βάψετε, έτσι ώστε να έχουν θερμοκρασία δωματίου όταν θα «βουτήξουν» στο  καυτό νερό. Εννοείται ότι προηγουμένως τα έχετε πλύνει καλά με χλιαρή και ελαφριά σαπουνάδα για να έχουν απομακρυνθεί χώματα, φτερά και σκόνη.
 - Για να αποφύγετε εντελώς το ρίσκο να σπάσουν τα αβγά, μπορείτε να τα βουτήξετε σε χλιαρό νερό, έτσι ώστε να μειώσετε ακόμη περισσότερο τη διαφορά θερμοκρασίας.
-Ένα άλλο μυστικό είναι να βάλετε τα αβγά μαζί με το νερό σε σιγανή φωτιά από την αρχή, τοποθετώντας μαζί μια μεταλλική κουτάλα. Το μέταλλο που θα εξέχει από την κατσαρόλα απορροφά την επιπλέον θερμοκρασία και έτσι υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να σπάσουν τα αβγά.
-Για να βάψετε τα αυγά χρησιμοποιήστε μια παλιά κατσαρόλα, την οποία θα τη γεμίσετε με νερό (περίπου δυόμισι λίτρα).
-Τοποθετείτε με προσοχή στην κατσαρόλα τόσα αβγά, όσα χωράει ο πάτος και φροντίζετε να σκεπάζονται όλα από το χρώμα.
-Χαμηλώνετε τη φωτιά, έτσι ώστε να βράσουν αργά και να μην σπάσουν.

-Τα βγάζετε με μία τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε να στεγνώσουν σε λεία επιφάνεια.
-Γυαλίστε τα με λίγο ελαιόλαδο, περνώντας τα με ένα μαλακό πανί. Έτσι, το χρώμα θα αποκτήσει λάμψη.



toblogtonkirion.gr 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...