Φάκελλος Αλκοόλ

To αλκοόλ αποτελεί κατασταλτική ουσία που επιβραδύνει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ είναι ο μειωμένος συντονισμός των κινήσεων και η επιβράδυνση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Σε μεγάλες ποσότητες επιβραδύνεται και η λειτουργία του αναπνευστικού μας συστήματος και μπορεί να οδηγηθούμε σε κώμα ή σε ακραίες περιπτώσεις και στο θάνατο.
Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να λαμβάνουμε αλκοόλ μαζί με ηρεμιστικά χάπια, υπνωτικά χάπια ή κεταμίνη.

Μεταβολισμός του αλκοόλ

Καθώς εισάγουμε το αλκοόλ στο σώμα, περνάει από το στομάχι στο λεπτό έντερο και καταλήγει στην κυκλοφορία του αίματος λόγω της μεταφοράς του με μικροαγγεία. Περίπου το 20% του αλκοόλ απορροφάται μέσω του στομάχου και το υπόλοιπο 80% στο λεπτό έντερο. Το αλκοόλ μεταβολίζεται στο συκώτι όπου τα ένζυμα το διασπούν. Χρειάζεται περίπου μια ώρα για να μπορέσει το συκώτι να μεταβολίσει μια μονή δόση αλκοόλ (περίπου 25ml). Αν καταναλωθεί μεγαλύτερη από αυτή την ποσότητα, τότε η περίσσεια του αλκοόλ που δε μπορεί να μεταβολιστεί κυκλοφορεί στο αίμα και στους διάφορους ιστούς μέχρι να είναι σε θέση το συκώτι να το μεταβολίσει, Γι΄αυτό το λόγο η υπερκατανάλωση αλκοόλ οδηγεί στην παρατεταμένη παραμονή του στο σώμα καθώς ο οργανισμός μας δεν έχει ‘γρήγορο σύστημα αποβολής του’.

Σε τι αντιστοιχεί μια μονάδα αλκοόλ?

Μια μονάδα αλκοόλ αντιστοιχεί στις εξής ποσότητες:

330ml μπύρα με 4% αλκοόλ  ή ένα ποτήρι 125ml κρασί ή μια μονή δόση 40ml ενός αλκοολούχου με 40% αλκοόλη (όπως ουίσκι ή βότκα ή λικέρ).

Υπάρχει μια προτεινόμενη ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ για άντρες και γυναίκες. Οι γυναίκες καλό θα ήταν να μην υπερβαίνουν τις 10-14 μονάδες αλκοόλ ανά εβδομάδα ενώ οι άντρες να μην ξεπερνούν τις 16-20 μονάδες προκειμένου να μην κινδυνέψει ο οργανισμός από τις επιβλαβείς συνέπειες του αλκοόλ όπως είναι η υπέρταση, υπογλυκαιμία και μειωμένη ευαισθησία της ινσουλίνης, η βλάβη στο συκώτι και η υπερλιπιδαιμίες (κυρίως η αύξηση των τριγλυκεριδίων).

 Επιπροσθέτως, επειδή το αλκοόλ είναι πλούσιο σε θερμίδες (7 θερμίδες ανά γραμμάριο) αλλά έχει και βραχυπρόθεσμη ορεξιγόνο δράση έχει αρνητική επίδραση στην προσπάθεια διατήρησης ενός ομαλού βάρους. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση αλκοόλ μαζί με το φαγητό οδηγεί σε αύξηση των προσλαμβανόμενων θερμίδων του γεύματος κατά 20% και των συνολικών θερμίδων της ημέρας κατά 33%.

Στον παρακάτω πίνακα αναφέρεται η θερμιδική αξία των ποιο γνωστών αλκοολούχων ποτών.

Μπύρα λάιτ      336ml     100
Mπύρα κανονική     336ml    150
Παγωμάνο Ντραμπούι     112ml    112
Tζίν   42ml     110
Μάι Τάι    112ml    310
Mαργαρίτα   112ml    270
Ρούμι   42ml    96
Bότκα    42ml    96
Oυίσκι    42ml    105
Οίνος Ξηρός    112ml    49
Οίνος Γλυκός     180



Σε τι διαφέρουν οι άντρες από τις γυναίκες σε σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ?
Λόγω διαφορετικών φυσιολογικών μηχανισμών που υπάρχουν μεταξύ ανδρών και γυναικών, υπάρχει και διαφορετική αντοχή στην κατανάλωση αλκοόλ.
 Οι γυναίκες νιώθουν τις επιδράσεις του αλκοόλ πιο άμεσα και πιο έντονα σε σχέση με έναν άνδρα στο ίδιο βάρος και την ίδια ηλικία. Επιπροσθέτως οι γυναίκες είναι πιο ευπαθείς στις καταστροφικές επιδράσεις του αλκοόλ. Παρακάτω παραθέτονται οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό:

1)    Οι γυναίκες έχουν χαμηλότερο ποσοστό νερού σε σχέση με τους άντρες που βρίσκονται στο ίδιο βάρος, κατά συνέπεια το αλκοόλ διαλύεται πιο γρήγορα σε έναν αντρικό οργανισμό.
2)    Οι γυναίκες έχουν λιγότερη δε’υ’δρογενάση που είναι το ένζυμο που μεταβολίζει το αλκοόλ σε σχέση με τους άνδρες.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό του αλκόολ είναι οι εξής:

1)    Η φυλή.
2)    Η χρήση άλλων φαρμάκων.
3)    Η χρονική περίοδος λήψης αλκοόλ (πόσο απέχει η λήψη του ενός ποτού σε σχέση με το επόμενο?)
4)    Η κατανάλωση φαγητού πριν τη λήψη αλκοόλ.

Πώς μπορούμε να πίνουμε με ασφάλεια χωρίς να κινδυνεύει η υγεία αλλά και το βάρος μας?

Σίγουρα δεν πρέπει να υπερβαίνουμε την μέγιστη εβδομαδιαία συνιστώμενη ποσότητα αλκοόλ. Καλό θα ήταν να κρατάμε τα επίπεδα κατανάλωσης ακόμα πιο χαμηλά από τα μέγιστα επιτρεπτά προκειμένου να υπάρχει ένα περιθώριο ασφάλειας.
Επιπροσθέτως δεν θα πρέπει να καταναλώνουμε αλκοόλ νηστικοί και λαμβάνοντας φάρμακα που να συνδιαστούν με αλκοόλ μπορεί να οδηγήσουν σε παρενέργειες.
Ο ρυθμός κατανάλωσης αλκοόλ παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Είναι πολύ πιο ανώδυνο για τον οργανισμό να καταναλώσουμε 2 ποτά μέσα σε 3 ώρες παρά μέσα σε μισή, διότι στη δεύτερη περίπτωση δεν θα έχει προλάβει το συκώτι να μεταβολίσει την περίσσεια αλκοόλης. Επιπλέον είναι σημαντικό να διατηρείτε τον οργανισμό ενυδατωμένο πριν αλλά και μετά την κατανάλωση αλκοόλ για να βοηθήσετε στον μεταβολισμό του.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...