«Πρέπει να τρώμε απ’ όλα» Το Λάδι (1ο μερος)

Τα έλαια είναι απαραίτητα για τον οργανισμό και ευτυχώς για μας υπάρχουν πολλά, πέρα από το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο ή  το καλαμποκέλαιο.
Τα έλαια βοηθούν στην ισορρόπηση της πίεσης, την καρδιακή κυκλοφορία, την καλή υγειά των αγγείων και το νευρικό σύστημα.

Φέρνουν λιποδιάλυτες βιταμίνες, (A,E, D και Κ) στο σώμα, βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα και τρέφουν το μυαλό μας με  Ω3 και Ω6.
Προστατεύουν τα ζωτικά όργανα, δίνουν την αίσθηση κορεσμού μετά το φαγητό.
Έρευνες δείχνουν ότι τα έλαια από ψάρια βοηθούν στην κατάθλιψή και επαναφέρουν την καλή διάθεση, όπως και ότι βοηθούν τους μαθητές και φοιτητές με την πνευματική εργασία.
Όλα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας…
Ο Dr Otto Warburg, ανακάλυψε ότι μια από τις κύριες πιθανές αιτίες του καρκίνου είναι ότι πολύ λίγο οξυγόνο μπαίνει στο κύτταρο.
Το σώμα χρειάζεται ειδικά λίπη. Τα ουσιώδη λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκουμε σε κάποιες τροφές όπως τα έλαια.
 Ποια έλαια  όμως;  Και γιατί;
Το Λινέλαιο, ο λιναρόσπορος.
Η Joanna Budwig, (7 φορές προτεινόμενη για βραβείο Νόμπελ και γνωστή γιατρός), είναι γνωστή για την θεωρία της κατά του καρκίνου με μια δίαιτα βασισμένη στο λινέλαιο.
Έρευνες  της ,έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι καρκινοπαθείς έχουν χαμηλή περιεκτικότητα Ω3 και Ω6 στο αίμα τους.
Το λινέλαιο, έχει 56%  περιεκτικότητα σε Ω3, και 16% se Ω6.
Η Budwig ανακάλυψε ότι τα λιπαρά οξέα, χρειάζονται μια ένωση με ειδική πρωτεΐνη (sulfur based protein), και η καλύτερη ήταν το cottage cheese.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πρέπει τα έλαια να είναι αραφινάριστα, ψυχρής πίεσης και να καταναλώνονται με τις σωστές πρωτεΐνες, ειδάλλως μπορεί να προκαλέσουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ο λιναρόσπορος περιέχει
*πρωτεΐνες
*ίνες
*Βιταμίνες B1, B2, C, E και καροτίνη. Επίσης περιέχει σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο.
* ένα στοιχείο, την λιγνίνη, η οποία υπάρχει εκατό φορές πιο πολύ στον λιναρόσπορο, απ’ ότι στο κουάκερ, τη σόγια, το σιτάρι, την σίκαλη, κλπ
Η ΛΙΓΝΊΝΗ έχει τραβήξει την προσοχή τελευταία λόγω της πιθανής του αντικαρκινικής δράσης, της αντιμικροβιακής, αντιβακτιριδιακής δράσης, όπως και στην βοήθεια που παρέχει κατά των ιώσεων.

Ο λιναρόσπορος και το λινέλαιο βοηθούν

*την καρδιά και χαμηλώνουν την χοληστερόλη
* το έντερο
*το ανοσοποιητικό (έρευνες έδειξαν ότι παιδιά που έτρωγαν μια κουταλιά λινελαίου με γιαούρτι κάθε πρωί είχαν λιγότερα και πιο ήπια κρούσματα αναπνευστικών προβλημάτων μέσα στην σχολική χρονιά)
* «Χτίζει» το μυαλό. Ο εγκέφαλος του παιδιού μεγαλώνει μέσα στην μήτρα, μια κουταλιά λινέλαιο στην εγκυμοσύνη και στον θηλασμό, παρέχουν τα απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού.
*στο δέρμα, σε περιπτώσεις εκζέματος και ξηρού δέρματος
* στην εξισορρόπηση του ζάχαρου στο αίμα
* στην δίαιτα. Αυξάνει τον μεταβολισμό του σώματος, βοηθάει στην καύση των ανθυγιεινών λιπών στο σώμα και προκαλεί θερμογένεση.
Κόβει την όρεξη για τα ανθυγιεινά λίπη.
Οι σπόροι είναι πιο θρεπτικοί από το λινέλαιο. Το λινέλαιο χαλάει πολύ εύκολα και πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο (προσοχή, αν έχει πικρή η περίεργη γεύση και μυρωδιά, έχει χαλάσει, και είναι τοξικό. Πετάξτε το αμέσως!).
Οι περισσότεροι καταστηματάρχες βιολογικών προϊόντων αποφεύγουν να το φέρνουν στα καταστήματά τους, γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, όμως, είναι πολύ πιο πρακτικό στην κατανάλωση του από τους λιναρόσπορους που χρειάζονται άλεσμα.(και μετά, ψυγειο,μπορείτε να ανακατέψετε την σκόνη τους με αλάτι, σησάμι,  και να πασπαλίσετε τις σαλάτες ή τα ζυμαρικά σας) 
Αν  βάλετε τους σπόρους από βραδύς σε νερό και τους «πιείτε» το πρωί-κολλάνε μεταξύ τους με ένα ζελοειδές περίβλημα- θα περάσουν από το πεπτικό σύστημα ανέπαφοι, καθαρίζοντας σε βάθος τα έντερα σας. Μια γνωστή, ήπια μέθοδος για την δυσκοιλιότητα που δείχνει όμως, ότι ο σπόρος πρέπει να αλεστεί για να απορροφηθούν τα θρεπτικά στοιχεία του, από το σώμα.
Ξεκινήστε με μικρή ποσότητα και άφθονο νερό.(*)

(*) Το άρθρο αυτό, βασισμένο σε βιβλιογραφία, έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνει την γνώμη του ιατρού σας. Για οποιαδήποτε ιατρική, θεραπευτική ή/ και προληπτική χρήση,  συζητήστε  με τον θεράποντα ιατρό σας.
Το τέλειο πρωινό.
 Το γιαούρτι περιέχει ένα νευροδιεγερτικό το αμινοξέο tyrosine, όπως και το αμινοξέο triptophan. Σε συνδυασμό με το λινέλαιο και την σόγια (η οποία εξισορροπεί το ζάχαρο και τις πρωτεΐνες),  έχουμε εδώ την βάση ενός γιαουρτο-ροφήματος που παρέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για ένα «ξύπνιο» μυαλό πριν πάμε σχολείο ή στην εργασία μας.
Προσθέστε το στα δημητριακά (ολικής αλέσεως και χωρίς ζάχαρη κατά προτίμηση) του παιδιού με ξερά φρούτα, ή πιείτε το και ξεκινήστε την μέρα σας με τις καλύτερες προδιαγραφές.
 Αντί για σοκολάτα, καφέ και τυρόπιτες που ουσιαστικά «κλέβουν» πολύτιμα συστατικά από τον οργανισμό σας και τον κουράζουν, (στην προσπάθεια του να απαλλαγεί από τις τοξίνες), δώστε στο σώμα σας την καλύτερη τροφή, για το μυαλό, την διάθεση και την υγεία σας.
Αλλάξτε, με μια κουταλιά την φορά, την διάθεση σας, και την ποιότητα ζωής σας.

Το λινέλαιο και ο λιναρόσπορός δεν είναι άγνωστα στην ανθρωπότητα, ίσως λίγο ξεχασμένα. Γύρω στο 3000 πχ, υπήρχε στη Βαβυλωνία, όπως και το 650πχ, ο Ιπποκράτης επισημαίνει ότι το λινέλαιο ανακουφίζει από τον στομαχόπονο. Ο Καρλομάγνος στον 8ο αιώνα θεωρούσε τον λιναρόσπορο τόσο σημαντικό που  έβγαλε νόμους για την υποχρεωτική του κατανάλωση από τους υπηκόους του. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...