6 λόγοι που ξυπνάτε κουρασμένες

Όταν έχετε αυπνία, είναι λογικό, το πρωί να σηκώνεστε κουρασμένες. Όταν όμως... έχετε απολαύσει έναν καλό ύπνο, πόσο λογικό είναι να ξυπνάτε κουρασμένη ή κακοδιάθετη; Οι λόγοι που μπορεί να προκαλούν αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σας εκπλήξουν!

Αν για παράδειγμα σηκώνεστε έχοντας μια άσχημη γεύση στο στόμα, γνωρίζετε ότι μπορεί να προέρχεται από γαστροοισοφαγική παλλινδρόμηση ή ασυμπτωματική καούρα;
Ήρθε λοιπόν η ώρα να ανακαλύψετε και τους 6 λόγους που δεν απολαμβάνετε στο maximum τα οφέλη του ύπνου σας.
1. Κοιμάστε καλά αλλά ξυπνάτε με μια άσχημη γεύση στο στόμα σας.
Πρόσφατες μελέτες ύπνου, έδειξαν, ότι το 25% των ανθρώπων που ξυπνάνε με τα συγκεκριμένα συμπτώματα ή έχουν κακό ύπνο(και δεν έχει διαγνωσθεί κάτι άλλο), οι αιτίες σχετίζονται με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ενώ επειδή δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα (καούρα κ.λ.π.), οι περισσότεροι το αγνοούν
Πώς διακόπτει τον ύπνο: Η παλινδρόμηση κάνει το σώμα να ξυπνήσει εν μέρει από τον ύπνο, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν τα συμπτώματα της καούρας. Το αποτέλεσμα αυτής της «σιωπηλής παλινδρόμησης» είναι «άτακτος» ύπνος, που όμως όταν ξυπνάτε η πέψη έχει ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να αναγνωρίσετε τον λόγο που δεν κοιμηθήκατε καλά.
Τι να κάνετε: Ακολουθήστε θεραπεία για την καούρα, ακόμα κι αν δεν αντιμετωπίζετε κλασσικά συμπτώματα καούρας. Μην τρώτε για τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο και αποφύγετε οτιδήποτε όξινο (Αλκοόλ, σοκολάτα, βαριές σάλτσες, λιπαρά κρέατα, πικάντικα φαγητά, εσπεριδοειδή κ.λ.π.). Μερικοί γιατροί συστήνουν επίσης τσίχλες πριν από τον ύπνο, γιατί ενισχύει την παραγωγή σάλιου, το οποίο εξουδετερώνει τα οξέα του στομάχου.
2. τρίξιμο των δοντιών
Πρόκειται για μια υποσυνείδητη νευρομυϊκή δραστηριότητα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μόνο το 5% των ανθρώπων που τρίζουν τα δόντια τους ή σφίγγουν το σαγόνι τους, ξέρουν ότι το κάνουν, έως ότου κάποιος τους το πει ή ανιχνευθεί η φθορά των δοντιών από τον οδοντίατρο τους. Ένα σημάδι μπορεί να είναι και το ξύπνημα με πόνο ή δυσκαμψία στον αυχένα.
Πώς διακόπτει τον ύπνο: η συγκεκριμένη συνήθεια περιλαμβάνει τέντωμα των μυών της σιαγόνας, γι 'αυτό και παρεμποδίζει τη χαλάρωση που απαιτείται για έναν βαθύ ύπνο.
Τι να κάνετε: Δείτε ένα οδοντίατρο που εκτός των άλλων θα αναζητήσει και τα βαθύτερα αίτια, όπως προβλήματα ευθυγράμμισης κ.λ.π. αλλά και μπορεί να σας προμηθεύσει έναν οδοντικό νάρθηκα.

3. Ξυπνάτε συχνά για να πάτε το μπάνιο
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 65% των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας που στερούνται τον ύπνο, οφείλεται στην συχνή ούρηση κατά τις νυχτερινές ώρες. Κανονικά, ο οργανισμός μας ακολουθεί μια φυσική διαδικασία που ενώ κοιμόμαστε, μπορούμε να "κρατήσουμε" τα ούρα μας έξι έως οκτώ ώρες. Καθώς όμως μεγαλώνουμε, το να κρατήσουμε τα υγρά για μεγάλο χρονικό διάστημα γίνεται δυσκολότερο.
Πώς διακόπτει τον ύπνο: Για μερικούς ανθρώπους, το πρόβλημα εκδηλώνεται σαν να πρέπει να σηκωθούν να χρησιμοποιήσουν το μπάνιο, και στη συνέχεια να ξαναγυρίσουν στο κρεβάτι. Για άλλους το πρόβλημα μπορεί να εκδηλώνεται με περιοδικό ύπνο, καθώς το σώμα προσπαθεί να στείλει ένα μήνυμα ότι πρέπει να σηκωθεί.
Τι να κάνετε: Ξεκινήστε με απλά βήματα. Μην πίνετε υγρά για τουλάχιστον τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο. Αυτό περιλαμβάνει και τα τρόφιμα με πολλά υγρά όπως τις σούπες ή τα φρούτα. Περιορίστε τον καφέ και το τσαι γιατί μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη και αποφύγετε το αλκοόλ μιας και λειτουργεί ως διουρητικό.
4. Μετακινήστε κατά την διάρκεια του ύπνου ή κουνάτε τα πόδια σας
Αυτό το σύμπτωμα ονομάζεται σύνδρομο ανήσυχων ποδιών ή διαταραχή των περιοδικών κινήσεων των άκρων
Πώς διακόπτει τον ύπνο: Οι γιατροί δεν ξέρουν ακριβώς τι προκαλεί αυτές τις κινητικές διαταραχές του ύπνου, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο πως σχετίζονται άμεσα με την έλλειψη βαθύ και ξεκούραστου ύπνου. Η ανησυχία μπορεί να σας αποτρέψει από βύθιση σε βαθύ ύπνο, ή ένα τράνταγμα των μυών μπορεί να σας ξυπνήσει ολοκληρωτικά ή εν μέρει.
Τι να κάνετε: Να επισκεφτείτε έναν γιατρό ώστε να συζητήσετε τα συμπτώματα αλλά και τους λόγους που τα προκαλούν γιατί μπορεί να προκαλούνται ακόμα και από παθήσεις όπως ο διαβήτης, η αρθρίτιδα, η αναιμία, ο θυρεοειδής.
Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να κάνετε διατροφικές αλλαγές για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετό σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυλλικό οξύ μιας και η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος έχει συνδεθεί με το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.
5. Ξυπνάτε με στεγνό στόμα ή άσχημη αναπνοή
Προκαλείται κυρίως από τις αναπνοές με ανοιχτό το στόμα κατά την διάρκεια του ύπνου ή το ροχαλητό.
Πώς διακόπτει τον ύπνο: γίνεται παρεμπόδιση της αναπνοής και δεν παίρνετε αρκετό αέρα για να χαλαρώσετε πλήρως.
Τι να κάνετε: στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες τρόποι για να εμποδίσετε το ροχαλητό (αυτοκόλλητες ταινίες, ορός κ.λ.π.)
Αν πίνετε αλκοόλ συνήθως το βράδυ, διακόψτε το γιατί λειτουργεί ως ηρεμιστικό και χαλαρώνει τους μύες της μύτης και του λαιμού με αποτέλεσμα να εντείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.
6. Περιοδικός ύπνος και πόνος στο λαιμό ή τον αυχένα
Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μια διαταραχή που διακόπτει την αναπνοή κατά διαστήματα για δέκα δευτερόλεπτα ή και περισσότερο. Εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι 20 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν άπνοια ύπνου, και 87% από αυτούς αγνοούν ότι έχουν το πρόβλημα.
Πώς διακόπτει τον ύπνο: Ο λαιμός κλείνει και κόβει τη ροή του αέρα κι έτσι εμποδίζεται η παροχή οξυγόνου. Ο εγκέφαλος αναγνωρίζει ότι δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο και ξυπνάμε . Αξίζει να σημειωθεί πως η αύξηση του βάρους είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην άπνοια κατά τον ύπνο.
Τι να κάνετε: Δείτε ένα ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος θα εξετάσει τη μύτη σας, το στόμα και το λαιμό για να διαπιστώσει τι διακόπτει την αναπνοή σας και να σα προτείνει την καλύτερη λύση.




www.myself.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...