Αγάπησε το σώμα σου

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες καλά ενώ ήσουν γυμνή; Ξέχνα τους φόβους σου και πέρνα καλά με το σώμα σου – ακόμη κι αν είσαι μόνη.
Κάθε πρωί, πολλές από εμάς ανεβαίνουμε στη ζυγαριά και αισθανόμαστε είτε ανεβασμένες είτε... κλονισμένες. Στο μπάνιο, κοιτάμε επικριτικά την κοιλιά μας ή τον σώμα μας στον καθρέφτη με μια ματιά απόρριψης. Η γυμνή μας φιγούρα μας κάνει να αισθανόμαστε αμήχανες ή προκαλεί ακόμη και συναισθήματα ντροπής και νευρικότητας. Δεν ήταν όμως πάντοτε έτσι. «Αυτή η ντροπή και η αποδοκιμασία που αισθανόμαστε αναφορικά με το σώμα μας είναι ένα εντελώς νέο φαινόμενο που μας επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό. Η οπτική κουλτούρα που μας περιβάλλει δείχνει μόνο τέλεια κορμιά, που δεν υπάρχουν στ' αλήθεια. Μάθαμε να κοιτάμε τον εαυτό μας με μια πολύ επικριτική ματιά» σχολιάζει η ψυχοθεραπεύτρια Susie Orbach, συγγραφέας του βιβλίου Το πάχος είναι φεμινιστική υπόθεση (Fats is a Feminist Issue). Μπορεί να μας είναι δύσκολο να διαφοροποιήσουμε το γυμνό μας κορμί από τις σεξουαλικές, ρετουσαρισμένες εικόνες γύρω μας, όμως η διαδικασία σίγουρα θα μας δικαιώσει. Η Ελεάνα, μοντέλο που έχει ποζάρει για ζωγράφους και γλύπτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πιστεύει πως η γύμνια είναι απόλαυση. Για αυτήν το να ποζάρει γυμνή ήταν μια διαφωτιστική εμπειρία. «Οι καλλιτέχνες δε σε κοιτούν με επιθυμία ή επικριτική διάθεση, αλλά σε αντιλαμβάνονται ως μορφή –όπως ένα μπολ με φρούτα–, κάτι που είναι έντονα λυτρωτικό. Παρατηρείς ότι ο καθένας σε βλέπει διαφορετικά: δέκα καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν δέκα διαφορετικές εικόνες. Έτσι, συνειδητοποιείς ότι το σώμα σου δεν έχει μόνο μια όψη». Εάν δώσουμε προσοχή στις διεργασίες και λειτουργίες που εκτελεί τόσο αβίαστα το σώμα μας, θα μας βοηθήσει να συνδεθούμε με αυτό με εποικοδομητικό τρόπο. «Το σώμα σου σού “λέει” πότε είσαι κουρασμένη και πόσο χρειάζεται να φας. Εάν το αφουγκραστείς προσεκτικά, θα διαπιστώσεις ότι υπάρχει μια πολύ καλά συντονισμένη επικοινωνία με αυτό» επισημαίνει η Susie Orbach. Το να κοιτάμε εικόνες που γεννούν όμορφα συναισθήματα είναι ένα ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο. Η φωτογράφος και ψυχαναλύτρια Ellen Fisher Turk δημιουργεί εξαιρετικά γυμνά πορτρέτα και βίντεο γυναικών με διατροφικά προβλήματα, ή γυναικών που έχουν υποστεί κακοποίηση, ή πάσχουν από κάποια σοβαρή ασθένεια, πιστεύοντας πως η πράξη του να ποζάρεις γυμνή απελευθερώνει και ότι μόλις οι γυναίκες αναγνωρίσουν ακόμη και τα πιο μικρά στοιχεία ομορφιάς στις εικόνες που δημιουργεί, γίνονται ανοιχτές στη θεραπευτική σκέψη ότι ολόκληρο το σώμα τους είναι μοναδικό και όμορφο.

Μάθε να αγαπάς το σώμα σου
Μικρά βήματα που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση.
Προσπάθησε να βρίσκεις χρόνο στη διάρκεια του οποίου θα έχεις επίγνωση του σώματός σου. Ο ψυχαναλυτής Jean-Pol Laplanche συστήνει το μασάζ: «Το μασάζ σε όλο το σώμα με έλαια ή λοσιόν δε δημιουργεί μόνο μια ευχάριστη αίσθηση, αλλά μας θυμίζει επίσης πως είμαστε κάτι παραπάνω από την εικόνα μας, ότι υπάρχουμε σε τρεις διαστάσεις. Είμαστε δέρμα, οστά, σάρκα και μυς».
Γδύσου αργά
> Αντί να γδύνεσαι όπως συνήθως, επιβράδυνε τις κινήσεις σου.
> Βγάλε τα ρούχα σου ένα ένα, σταματώντας κάθε φορά που βγάζεις κάτι για να σκεφτείς πώς αισθάνεσαι.
> Έπειτα, περπάτα γυμνή αργά, χωρίς να κοιταχτείς στον καθρέφτη. Εάν το κάνεις κάθε μέρα, θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τα αισθήματα αμηχανίας που κρύβονται πίσω από την ταχύτητα με την οποία συνήθως ξεντύνεσαι.
Κοίταξε το σώμα σου χωρίς επικριτικό βλέμμαΗ συμβουλή της μασέζ και ψυχολόγου ειδικευμένης στα σεξουαλικά ζητήματα Martine Pontenier είναι να τοποθετήσεις έναν ολόσωμο καθρέφτη στο μπάνιο. Αυτό θα σε κάνει να βλέπεις ολόκληρο το σώμα σου, όχι μέρη του μόνο. Επιπλέον, καθώς θα ακολουθείς τις καθημερινές σου συνήθειες (το μπάνιο, το στέγνωμα, την ενυδάτωση) μπροστά στον καθρέφτη, δε θα παρατηρείς τόσο επικριτικά τον εαυτό σου. Μπορεί στην αρχή να αποφεύγεις να κοιτάξεις, αλλά με τον καιρό θα αρχίσεις να αποδέχεσαι τον εαυτό σου όπως είναι. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...