Σοκολάτα: η πιο σέξι απόλαυση!

Η παγκόσμια παραγωγή της σοκολάτας παρουσιάζει αύξηση ύψους 3% σταθερά τα τελευταία 100 χρόνια.
T α τελευταία χρόνια, η βιολογική σοκολάτα είναι περιζήτητη στους επαγγελματικούς κύκλους των ζαχαροπλαστών και των μαγείρων, κυρίως λόγω των διαφόρων ποικιλιών που τυποποιούνται ξεχωριστά καθώς και του τόπου προέλευσης.

Το 80% της βιολογικής σοκολάτας έχει προέλευση τη Λατινική Αμερική, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό προέρχεται από τη Μαδαγασκάρη, τα νησιά Φίτζι, την Τανζανία και την Ουγκάντα.
Οι κόκοι σοκολάτας κακάο μας  απογειώνουν τον ουρανίσκο!
Οι κόκοι σοκολάτας κακάο μας
απογειώνουν τον ουρανίσκο!
Η παραγωγή της βιολογικής σοκολάτας ανήλθε το 2009 στους 25.000 τόνους, με ετήσιες αυξητικές τάσεις ύψους έως 5% μέχρι το 2014. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι επειδή η σοκολάτα αποτελεί κατά 90% οικογενειακή απασχόληση και παραγωγή, οι καλλιεργητές της δεν έχουν τα χρήματα ούτε τη δυνατότητα να πιστοποιήσουν τα κτήματά τους, ενώ ταυτόχρονα δεν χρησιμοποιούν «χημικά» γιατί, απλώς, δεν μπορούν να τα πληρώσουν. Ετσι, στην πραγματικότητα μεγάλο μέρος της παραγωγής που διοχετεύεται στο εμπόριο είναι βιολογικής καλλιέργειας.
Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των γεωργών που καλλιεργούν κακαόδεντρα αγγίζει τα έξι εκατομμύρια, ενώ 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο ζουν αποκλειστικά από την ενασχόλησή τους με τις φυτείες. Τέλος, ένα κακαόδεντρο παράγει τη σωστή αναλογία καρπών για δέκα μόνο χρόνια.
ΜΕΡΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Η παραγωγή της σοκολάτας είναι συνυφασμένη με την καταστροφή των τροπικών δασών, την παιδική εργασία και τις συνθήκες σκλαβιάς που υφίστανται οι αγρότες που την παράγουν. Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση www.worldcocoafoundation.org καθώς επίσης και στον οργανισμό www.globalexchange.org.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...