Διακοσμήστε το Μπαλκόνι με Αρωματικά Φυτά

Καλλιεργούνται από πολύ παλιά για το άρωμα που σκορπίζουν γύρω τους, τις γεύσεις που δίνουν σε αλμυρές και γλυκές συνταγές, τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες, αλλά και καθαρά για διακοσμητικούς λόγους. Και όλα αυτά τα προσφέρουν χωρίς να έχουν ιδιαίτερες καλλιεργητικές απαιτήσεις ή δυσκολίες.
Αξίζει, λοιπόν, ακόμα και αν δεν διαθέτετε πολύ χώρο, να φτιάξετε μια γωνιά με αρωματικά φυτά στο μπαλκόνι σας
Επιλέξτε αρωματικά φυτά για το μπαλκόνι και φυτέψετε τα:
• Σε σημείο με τον πολύ ήλιο αλλά και προστατευμένα από τους δυνατούς ανέμους.
• Τοποθετήστε τα αρωματικά σε σημείο μακριά από δρόμους με έντονη κυκλοφορία ώστε να αποφύγετε τους ρύπους.
• Προμηθευτείτε ζαρντινιέρες με βάθος 25 – 30 εκατοστά, πλαστικές ή πήλινες, και ποδαράκια για να τις στηρίξετε επάνω. Μην ξεχάσετε να ανοίξετε τρύπες στον πάτο τους αν δεν υπάρχουν ήδη. Επιπλέον, αγοράστε και γλάστρες με διάμετρο περίπου 25 εκατοστά ώστε να φυτέψετε κάποια πιο βαθύρριζα αρωματικά, όπως ο άνηθος, ο μάραθος.
• Για αρωματικούς θάμνους όπως η Δάφνη Απόλλωνος ή το δενδρολίβανο θα χρειαστείτε βαθύτερες γλάστρες ανάλογα με το μέγεθος που θα τους αγοράσετε.
• Τοποθετήστε τα φυτά γραμμικά ώστε να αποφύγετε τον ανταγωνισμό μεταξύ τους.
• Δημιουργήστε ομάδες με είδη που έχουν τις ίδιες ανάγκες σε νερό και ήλιο.
• Καθαρίζετε, να σκαλίζετε και να ξεβοτανίζετε τακτικά. Αρωματικά που χρειάζονται συχνό πότισμα: Βασιλικός, Μέντα, Μαϊντανός, Σέλινο, Άνηθος, Δυόσμος. Μαντζουράνα
Αρωματικά σε ημισκιερά μέρη: Βασιλικός, Δάφνη Απόλλωνος, Φασκόμηλο, Κάρδαμο, Ρόκα
Αρωματικά ανθεκτικά σε χαμηλές θερμοκρασίες: Σέλινο, Μάραθο, Δάφνη Απόλλωνος, Ρόκα, Φασκόμηλο, Θυμάρι, Ρίγανη
Αρωματικά που πολλαπλασιάζονται με σπόρο: Μαϊντανός, Σέλινο, Βασιλικός, Άνηθος, Δυόσμος, Ρόκα, Φασκόμηλο, Μαντζουράνα, Κάρδαμο,
Αρωματικά από το εμπόριο: Μέντα, Δυόσμος, Δάφνη Απόλλωνος, Δενδρολίβανο, Φασκόμηλο, Λεβάντα
Αρωματικά με ύψος: Δάφνη Απόλλωνος, Δενδρολίβανο, Μάραθο, Λουΐζα
Αρωματικά με μέτριο ύψος: Λεβάντα, Μέντα, Δυόσμος, Φασκόμηλο, Ρίγανη
Αρωματικά σε πρώτο πλάνο: Βασιλικός, Ρόκα, Θρούμπι, Θυμάρι, Μαϊντανός, Κάρδαμο, Μαντζουράνα
Μικρά μυστικά
Βασιλικός: Κόβετε τις κορυφές του ώστε να αναπτύσσει περισσότερους πλάγιους βλαστούς. Δίνει γεύση σε ντομάτες, ζυμαρικά, σούπες, σαλάτες και αρωματίζει το ελαιόλαδο. Μπορείτε σε ένα μπολ με νερό να βάλετε μερικά φύλλα για να καθαρίσετε τα χέρια σας μετά από ψαροφαγία.
Μαϊντανός: Μαζέψτε όσο χρειάζεστε κόβοντας τους βλαστούς δύο εκατοστά από το έδαφος. Χρησιμοποιήστε τον πλατύφυλλο για σούπες, το κοτόπουλο ή ψιλοκομμένο μέσα σε σαλάτες και σαλάτες ή ρίξτε τον πάνω σε βραστά ή ψητά λαχανικά.
Σέλινο: Κόψτε τους εξωτερικούς βλαστούς ώστε να αναπτυχθούν καλύτερα και οι εσωτερικοί.
Δενδρολίβανο: Ανά διαστήματα κάντε το φθινόπωρο βαθιά κλαδέματα ώστε να έχετε καλύτερη ανάπτυξη. Χρησιμοποιήστε το σε ψάρι, κρέατα και πουλερικά. Για να μπορέσετε εύκολα να το αφαιρέσετε μετά το τέλος του μαγειρέματος τοποθετήστε τα κλωναράκια μέσα σε γάζα.
Μαντζουράνα: Σε σάλτσες ντομάτας, σούπες ή ψιλοκομμένη σε σαλάτες και κρέατα σχάρας. Μπορείτε να καταψύξετε τα φύλλα για να έχετε πάντα απόθεμα.
Δυόσμος: Σε γλυκά ή αλμυρά πιάτα, αφεψήματα ακόμα και σε λικέρ.
Θυμάρι: Σε σούπες, λαχανικά και κρέατα. Δώστε γεύση σε ελαιόλαδο ή ξύδι ενώ μπορείτε να το αποξηράνετε.
Ρίγανη: Σε σαλάτες, σάλτσες, ψητά αλλά και πιέστε αφέψημα αν έχετε στομαχόπονο ή κάντε εισπνοές για το βήχα.
Μέντα: Αρωματίσετε σαλάτες, σάλτσες και σούπες αλλά και διακόσμηση γλυκών. Φτιάξτε αφέψημα για καλύτερη χώνεψη αλλά μασήστε και φυλλαράκια για δροσερή αναπνοή.
Φασκόμηλο: Για γέμιση πουλερικών, για κρέατα αλλά και φασόλια. Φτιάξτε με φασκόμηλο ένα απολαυστικό αφέψημα.


ΠΗΓΗ 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...