Πόσο διεγερτικές είναι τελικά οι αφροδισιακές τροφές

Από αμνημονεύτων χρόνων η σοκολάτα έχει συνδεθεί με τον έρωτα. Αισθησιακή, απολαυστική, τονωτική. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Μάγιας την αποκαλούσαν ‘’τροφή των θεών’’.
Το ερώτημα όμως είναι: τα αφροδισιακά πραγματικά λειτουργούν;

Είναι αλήθεια ότι η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη, ένα ήπιο διεγερτικό που βοηθάει στην ενίσχυση των ορμονών που σας βοηθούν να αισθάνεστε καλά, όπως η σεροτονίνη και η φαινυλαιθυλαμίνη, μια χημική ουσία που πιστεύεται ότι παράγει την αίσθηση του έρωτα.

Οι σοκολάτες περιέχουν επίσης ένα ηρεμιστικό που χαλαρώνει και μειώνει τις αναστολές, για να μην αναφερθούμε και στην ενεργειακή τόνωση της ζάχαρης. Μέχρι στιγμής, όλα καλά.

Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς θα χρειαστεί να φάτε πολλές σοκολάτες για να νιώσετε αυτές τις εμπειρίες αλλά στη συνέχεια, θα ήταν πιο πιθανό να πάθετε διαβητικό κώμα!

Αν, λοιπόν, δεν είναι η σοκολάτα (ή τα στρείδια ή η σαμπάνια), που μπορούν να σας ανεβάσει, τότε τι είναι; Το πιο ισχυρό σεξουαλικό όργανο του σώματος είναι ο εγκέφαλος.

Αν νομίζουμε ότι κάτι πρόκειται να μας βάλει στη διάθεση να ερωτευτούμε, θα βρεθούμε εκεί. Και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί υποστηρίζουν ότι η δύναμη των αφροδισιακών είναι απλά ένα φαινόμενο placebo.

Η έρευνα δείχνει ότι αν ένα άτομο πιστεύει ότι ορισμένες τροφές έχουν σεξουαλικές ιδιότητες, αυτός ή αυτή έχει τουλάχιστον 30 % περισσότερες πιθανότητες να παρατηρήσει μια ώθηση στη σεξουαλική ορμή του.

Με το φαινόμενο placebo γενικώς να αντιπροσωπεύει περίπου το 30 % σε κλινικές δοκιμές, ίσως το αποτέλεσμα των αφροδισιακών να μην είναι τόσο ισχυρό όσο έχουμε καταλήξει να πιστεύουμε.

Ούτως ή άλλως η λίμπιντο είναι ένα περίπλοκο θέμα. Οι προηγούμενες εμπειρίες, η έλλειψη επικοινωνίας, η ανασφάλεια και άλλες συναισθηματικές παράμετροι μπορεί να υπονομεύσουν την επιθυμία σας και τη δυνατότητα για σεξουαλική διέγερση.

Αλλά πάνω από όλα το άγχος είναι αυτό που φαίνεται να αποτελεί τον κύριο παράγοντα για την εκτεταμένη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Αν το σώμα σας είναι συνεχώς στρεσαρισμένο (αν είναι απίστευτα κουραστικές οι ώρες στη δουλειά ή έχετε πολλές υποχρεώσεις στο σπίτι), αυτό θα επηρεάσει τις ορμόνες σας.

Και η ορμόνη που επηρεάζει πραγματικά είναι αυτή που είναι σημαντική για την σεξουαλική ορμή τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες: η τεστοστερόνη.

Τόσο η τεστοστερόνη όσο και η κορτιζόλη, ορμόνες του στρες, είναι κατασκευασμένες από την ίδια πρώτη ύλη (προγεστερόνη). Έτσι αν νιώθετε στρεσαρισμένοι, η κορτιζόλη παίρνει τα πάνω της, αφήνοντας την τεστοστερόνη σε έλλειμμα.

Έτσι αντί να προσθέσετε απλά τεστοστερόνη (η οποία αντιμετωπίζει απλώς τα συμπτώματα και όχι την αιτία) ή να πάρετε κάποιο από τα λεγόμενα αφροδισιακά, είναι πιο λογικό να εστιάσετε στον έλεγχο αντίδρασης του στρες του οργανισμού.

Και η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο. Διεγερτικά όπως ο καφές, το τσάι, το αλκοόλ και τα τσιγάρα όχι μόνο συμβάλλουν στην επιδείνωση της αντίδρασης του οργανισμού σας στο στρες, αλλά και εμποδίζουν τη ροή του αίματος, η οποία παρεμβαίνει στην κατάλληλη λειτουργία των αρσενικών και θηλυκών οργάνων κατά τη διάρκεια του σεξ.

Τα ζαχαρούχα τρόφιμα και τα ποτά, επίσης, καλύτερο να αποφεύγονται. Αντ’ αυτού, φάτε πολλά φρέσκα, ακατέργαστα, τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά, καθώς και "καλά" λιπαρά από καρύδια, ψάρια και ξηρού καρπούς.

Φυσικά αυτές οι αλλαγές θα χρειαστούν χρόνο. Εν τω μεταξύ προσπαθήστε να καταλάβετε ότι το θέμα δεν είναι να μειώσετε το στρες στη ζωή σας.

Το θέμα είναι να αλλάξετε τη στάση σας προς την κατεύθυνση αυτή. Όπως λένε οι ειδικοί: επικεντρωθείτε στα πράγματα που μπορείτε να αλλάξετε τη ζωή σας, τα υπόλοιπα θα πάρουν το δρόμο τους από μόνα τους.


in2life.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...