Τι σημαίνει η φαγούρα εκεί... χαμηλά

Ο κνησμός στην ευαίσθητη περιοχή σίγουρα δεν είναι ευχάριστο συναίσθημα και οπωσδήποτε δεν μπορείς να τον αγνοήσεις.


Πιθανότατα να έχεις νιώσει το άβολο αυτό αίσθημα φαγούρας, αφού αποτελεί μία από τις συχνότερες ενοχλήσεις στα εξωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας. Μάθε τα αίτια που την προκαλούν, έτσι ώστε να μεριμνήσεις κατάλληλα και να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα άμεσα, πριν αρχίσει να σε φέρνει σε δύσκολη θέση! 
Γιατί σε «τρώει»;





«Τα αίτια του κνησμού δεν έχουν πάντοτε παθολογική προέλευση και τις περισσότερες φορές εντοπίζονται σε καθημερινούς ερεθιστικούς ενδογενείς ή εξωγενείς παράγοντες» αναφέρει ο Θωμάς Γκίκας, μαιευτήρας γυναικολόγος, και προσθέτει: «Η κατάσταση συνήθως επιδεινώνεται από τις μικροαμυχές ή τις μικροεκδορές που δημιουργούνται από το ξύσιμο της περιοχής και οι οποίες εντείνουν ακόμη περισσότερο τον κνησμό, με αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονου ερεθισμού, φλεγμονής και καύσου στο αιδοίο». Ποια, όμως, είναι τα αίτια;


* Ενδογενή Προκύπτουν από διάφορες μεταβολές που συμβαίνουν στον οργανισμό μας λόγω ηλικίας, διαταραχών, κληρονομικότητας κ.λπ. Συνοπτικά, μπορεί να είναι: αιδοιοκολπική ξηρότητα, ορμονικές μεταβολές του οργανισμού, εμμηνόπαυση, πριν ή/και μετά την έμμηνη ρύση, γαλουχία.


* Εξωγενή Εδώ έχουμε να κάνουμε με τις αντιδράσεις του οργανισμού σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως αλλεργικές αντιδράσεις από σαπούνια ή άλλα προϊόντα καθαρισμού της ευαίσθητης περιοχής, αντιβιοτικά, ιδρώτα, αθλητικά ρούχα που αυξάνουν την εφίδρωση ή στενά ρούχα και καλσόν, βρεγμένα μαγιό, σερβιετάκια ή σερβιέτες και αιδοιίτιδες.


Τι είναι η αιδοιίτιδα

Πρόκειται για φλεγμονή του αιδοίου που οφείλεται σε παθολογικά αίτια και στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι ελαφρύς ή έντονος κνησμός στην περιοχή του αιδοίου. Οι συνηθέστερες αιτίες που οδηγούν σε αιδοιίτιδες είναι: οι μύκητες, οι τριχομονάδες, ο έρπης των γεννητικών οργάνων, τα οξυτενή κονδυλώματα, η δοθιήνωση του αιδοίου, οι καλοήθεις κυστικές βλάβες του αιδοίου, η βαρθολινίτιδα και οι παρασιτώσεις του εφηβαίου. Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις χρήζουν φαρμακευτικής θεραπείας και ιατρικής φροντίδας για την αντιμετώπιση του αίτιου που τις προκάλεσε.


Πώς θα το αντιμετωπίσεις

Κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του, αρκεί να γνωρίζεις ποιες μέθοδοι μπορούν εξαλείψουν τα συμπτώματα και να καταπολεμήσουν τα αίτια που δημιουργούν τον κνησμό. Μπορείς να εφαρμόσεις δύο μεθόδους:

- Τοπική χρήση υδατοδιαλυτής κρεμογέλης Στο εμπόριο θα βρεις κρεμοζέλ με συστατικά όπως εκχύλισμα αλόης, χαμομηλιού, μολόχας, καλέντουλας, ελίκρυσου, αλλά και αλαντοΐνη, πανθενόλη, βιταμίνη Ε και α-Bisadolol, που μπορούν να ανακουφίσουν τα εξωτερικά γεννητικά όργανα από τον κνησμό και τον καύσο και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα μη παθολογικά αίτια που τα προκαλούν.


- Κολπικές πλύσεις Καθάρισε αποτελεσματικά τον κόλπο, απομακρύνοντας τις συσσωρευμένες εκκρίσεις, κάνοντας κολπικές πλύσεις με προϊόντα που περιέχουν ήπιους καθαριστικούς παράγοντες (για απαλό καθαρισμό), εκχύλισμα χαμομηλιού (για αντιμετώπιση ερεθισμών και φλεγμονών του κολπικού βλεννογόνου και άμεση ανακούφιση από κνησμό και καύσο) και γαλακτικό οξύ (για διατήρηση της όξινης προστατευτικής ισορροπίας του κόλπου).


- Υγιεινή και καθαριότητα Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάς το πιο σημαντικό: η τακτική καθαριότητα της ευαίσθητης περιοχής είναι το άλφα και το ωμέγα. Φρόντισε να πλένεσαι συχνά με απλό σαπούνι και νερό και μη χρησιμοποιείς αντισηπτικά που μπορεί να διαταράξουν τη φυσική χλωρίδα της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση επισκέψου τον γιατρό σου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...