4 + 1 τρόποι σωστής διατροφής!

Οι κλασσικοί κανόνες της υγιεινής διατροφής φαντάζουν αρκετά μονοδιάστατοι μπροστά στα αποτελέσματα των επιστημονικών μελετών που αποκαλύπτουν τους περίπλοκους τρόπους δράσης των διάφορων θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό μας.


Έτσι, είναι δυνατό να τρώμε σωστά, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα για μεγαλύτερη ευελιξία, αλλά και… διασκέδαση στις διατροφικές μας επιλογές. Η αντίστροφη μέτρηση που ακολουθεί, σας αποκαλύπτει 5 διαφορετικά μυστικά σωστής διατροφής:

5. Στα καλά λιπαρά λέμε ναι!

Ενώ τα trans και κορεσμένα λίπη είναι επιβλαβή για την υγεία μας, τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αυτά δηλαδή που περιέχονται στα ψάρια, τα καρύδια και άλλους ξηρούς καρπούς, είναι ιδιαίτερα ευεργετικά. Πιο συγκεκριμένα, συμβάλλουν στην καλή υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς, ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε το 2009 στο επιστημονικό περιοδικό “BMC Cancer”, φαίνεται πως μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

4. Πεινάω ή διψάω; Ιδού το ερώτημα!

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μπερδεύουν το αίσθημα της πείνας και της δίψας και αποφασίζουν να καταναλώσουν κάτι, ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που χρειάζονται είναι νερό. Η κατανάλωση τροφής αποτελεί μια “αυτόματη” κίνηση, ενώ αντίθετα η κατανάλωση νερού είναι μια πιο βαρετή συνήθεια για τους περισσότερους. Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε πείνα, πιείτε 1 ποτήρι νερό και περιμένετε για 20 λεπτά. Εάν η πείνα επιμένει, τότε σημαίνει πως πρέπει να φάτε κάτι.

3. Πατάτα: μήπως δεν είναι τόσο κακή;

Ενώ αρχικά είχε κατηγορηθεί για το υψηλό υδατανθρακικό της περιεχόμενο, τελευταία η διατροφική αξία της πατάτας έχει επαναπροσδιοριστεί. Σύμφωνα με την αναφορά του 2010 του Αμερικάνικου Συλλόγου Διαιτολόγων, η υψηλή περιεκτικότητα της πατάτας σε κάλιο συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, επάγοντας την απέκκριση της περίσσειας νατρίου και ύδατος μέσω των νεφρών.

2. Απώλεια βάρους: δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2007 στο επιστημονικό περιοδικό “American Psychologist”, η πλειοψηφία των υπέρβαρων ατόμων που είχαν αρχικά χάσει 5 με 10 κιλά, επανέκτησαν το βάρος αυτό και λίγο περισσότερο, 3-4 χρόνια αργότερα. Ο έντονος και χρόνιος περιορισμός της διαιτητικής πρόσληψης δημιουργεί μία νοσηρή ενασχόληση με τη διατροφή και το σωματικό βάρος. Η σωστή διατροφή θα πρέπει να αποτελεί τρόπο ζωής όσων επιθυμούν να διατηρήσουν και να προάγουν την υγεία τους.

1. Συμπληρώματα διατροφής που πραγματικά αξίζουν

Ολοένα και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν πως η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D και ω-3 λιπαρών οξέων είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία. Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “Clinical Endocrinology & Metabolism” και αφορούσε σε 93 σέρφερς από τη Χαβάη, έδειξε πως το 69% αυτών είχαν ανεπάρκεια σε βιταμίνη D. Εάν αυτά τα άτομα που ζουν σε μία περιοχή με αυξημένη ηλιοφάνεια –σημαντικός παράγοντας για την παραγωγή βιταμίνης D- έχουν ανεπάρκεια, τότε σίγουρα οι ισχύουσες διατροφικές συστάσεις για την πρόσληψη της βιταμίνης είναι απίθανο να επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών μας σε αυτό το τόσο σημαντικό για την άμυνα και οστική υγεία του οργανισμού θρεπτικό συστατικό.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, κάτι που σημαίνει πως ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει, με αποτέλεσμα να εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την πρόσληψή τους μέσω της διατροφής για την κάλυψη των αναγκών του. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι περιέχονται σε λίγα τρόφιμα, καθιστά τη συμπληρωματική τους χορήγηση αναγκαία, ειδικά από άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα.


http://www.ermoumag.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...