Το σεξ, ο καφές και άλλες αγαπημένες μας καθημερινές συνήθειες αρχίζουν πόλεμο με τον εγκέφαλό μας

Αυτό μας μαθαίνει, τουλάχιστον, πρόσφατη έρευνα (την οποία θέλουμε ολόψυχα να αμφισβητήσουμε).
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία και δημοσιεύτηκε στο Stroke, το επίσημο επιστημονικό περιοδικό για το εγκεφαλικό επεισόδιο, το σεξ και ο καφές είναι ανάμεσα στους παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να πάθει κανείς εγκεφαλικό.


Η ερευνητική ομάδα, μετά από εξέταση 250 ασθενών, προσδιόρισε οκτώ παράγοντες, οι οποίοι συνδέονται με το εγκεφαλικό ανεύρυσμα (εξόγκωμα στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων).

Όπως είναι λογικό, οι παράγοντες αυτοί, με πρώτο και σημαντικότερο την υπερβολική κατανάλωση καφέ, αυξάνουν την πίεση του αίματος, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει ρήξη των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου και αιμορραγία.

Αναλυτικότερα οι οκτώ παράγοντες, δηλαδή οι δραστηριότητες των ασθενών αμέσως πριν το εγκεφαλικό επεισόδιο:
Καφές (10,6%)
Έντονη σωματική άσκηση (7,9%)
Φύσημα μύτης (5,4%)
Σεξ (4,3%)
Σφίξιμο κατά την αφόδευση λόγω δυσκοιλιότητας (3,6%)
Αναψυκτικά (3,5%)
Έκπληξη (2,7%)
Θυμός (1,3%)
Η επικεφαλής της έρευνας, Monique Vlak, αναφέρει πως οι οκτώ παράγοντες προκαλούν μια απότομη και σύντομης διάρκειας αύξηση στην πίεση του αίματος στα αγγεία, η οποία μπορεί να επιφέρει ρήξη ανευρύσματος και αιμορραγία. Ωστόσο, το γεγονός πως ένας στους πενήντα ανθρώπους διαθέτει ανεύρυσμα, το οποίο όμως δεν έχει εντοπιστεί λόγω έλλειψης συμπτωμάτων και δεν έχει πάθει ρήξη, καθιστά τους παράγοντες αυτούς σχετικά επικίνδυνους, δεδομένου ότι αυτοί μπορεί να την προκαλέσουν ανά πάσα στιγμή.

Ο καφές φαίνεται πως αναστατώνει τρομερά τον εγκέφαλο, καθώς επίσης και η έντονη σωματική άσκηση, η οποία προφανώς θα πρέπει να είναι υπερβολικά έντονη για να προκαλέσει εγκεφαλικό. Εντύπωση μας κάνει το φύσημα της μύτης που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε ποτέ να το θεωρήσουμε επικίνδυνο, σε αντίθεση με το σεξ που νομίσαμε πως μόνο καλό κάνει στη ζωή των ανθρώπων, ωστόσο έχει την ικανότητα να «κάψει» κυριολεκτικά τον εγκέφαλο.

Η κατανάλωση καφέ σε ατομικό επίπεδο αυξάνει τον κίνδυνο μόνο κατά 1,7 φορές, σε συλλογικό επίπεδο όμως πρόκειται για τον πιο διευρυμένο παράγοντα κινδύνου αφού όλοι πίνουν καφέ. Η έντονη έκπληξη με τη σειρά της, μπορεί σε ατομικό επίπεδο να αυξάνει τον κίνδυνο κατά 23 φορές, στο σύνολο του πληθυσμού όμως, εφόσον ο παράγοντας αυτός δεν είναι τόσο διαδεδομένος όσο ο καφές, ευθύνεται μόνο για το 2,7% των περιστατικών.
Περεταίρω έρευνα αναμένεται επάνω στο συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να προσδιοριστούν ακόμα πιο σφαιρικά οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και ας ελπίσουμε αυτήτη φορά το σεξ και ο καφές να μην είναι ανάμεσά τους.


http://www.queen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...