Θηλασμός: χαρά ή πόνος;

Τα τελευταία χρόνια ακούγονται πολλές θεωρίες περί θηλασμού. Η διαδικασία είναι καταναγκαστική και επώδυνη. Το σώμα της γυναίκας στη λοχεία είναι στο peak των λειτουργιών του. Όταν πρέπει να δώσει τροφή και σε άλλον άνθρωπο, ακόμα πιο πολύ.


Πέρα όμως από την παραδοσιακή τρυφερή εικόνα της μητέρα στην κουνιστή πολυθρόνα που θηλάζει το μωρό της υπάρχει και η εικόνα των γυναικών που υποφέρουν από πόνο την περίοδο του θηλασμού.

Μια νεαρή μητέρα, η Γιάννα Μ. λέει για την εμπειρία της «Πάντα ήθελα να θηλάσω. Το πρώτο μου μωρό ήταν εύκολο, γεννήθηκε σπίτι και θήλαζε φυσιολογικά. Παρόλα, αυτά όταν η δίδυμη αδελφή μου έκανε το πρώτο της μωρό , ήταν πολύ νευρική σχετικά με το θέμα. Ένιωθε κυριολεκτικά σαν αγελάδα. Είναι ριψοκίνδυνο να λες σε κάποια μέρη ότι αντιπαθείς τον θηλασμό αλλά εκείνη το μισούσε και το σταμάτησε σε έξι εβδομάδες. Δεν είχα συνειδητοποιήσει τι εννούσε η Τζούλια μέχρι που το μωρό νούμερο 2 ήρθε στον κόσμο. Ξαφνικά ένιωσα ότι ο θηλασμός ήταν ένας εφιάλτης. Το παιδί δεν μπορούσε να πιαστεί καλά και μου έσκιζε τις θηλές. Έπρεπε να επιμείνω πολύ.»

Ο συνεργάτης μας, παιδίατρος Θεοχάρης Λώλης μας επισημαίνει ότι «Τα παιδιά με το μητρικό θηλασμό μεγαλώνουν καλύτερα νοητικά και σωματικά και φυσικά και η μητέρα ωφελείται. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι συμβαίνει κάτι κακό στα παιδιά που δεν θηλάζουν. Πάντως οι μητέρες που έχουν γάλα, είναι κρίμα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δηλαδή τα θήλαστρα, να μην το δίνουν.»

Ένα άλλο άγχος που πιάνει τις γυναίκες είναι αυτό της ποσότητας. «Θα έχω αρκετό γάλα;» Τα μωρά, μας λένε οι γιατροί, πρέπει να θηλάζουν πολύ συχνά, κάθε δύο ώρες -χωρίς αυτό να είναι κανόνας αφού μπορείτε να θηλάζετε το μωρό σας όποτε το ζητάει και αυτό θα ενεργοποιήσει περισσότερο το στήθος να παράγει γάλα. Προσθέτουν, επίσης, ότι το μητρικό γάλα χωνεύεται ευκολότερα από το γάλα φόρμουλα οπότε αυτό κάνει τα μωρά που θηλάζουν να πεινάνε συχνότερα. Πάνω σε αυτό ο γυναικολόγος Θεολόγος Δημητριάδης παρατηρεί ότι ο θηλασμός είναι μια διαδικασία προσφοράς και ζήτησης. «Δεν θα έχουν κάποιο παθολογικό θέμα γιατί αν υπάρχει ζήτηση δεν θα υπάρχει παραγωγή. Σίγουρα βέβαια για το μωρό είναι καλύτερα να θηλάσει, από βιολογικής άποψης, γιατί έρευνες μας συσχετίζουν διάφορες καταστάσεις με το μη θηλασμό. Πάντως κάποιες γυναίκες για κοινωνικούς ή προσωπικούς τους λόγους δεν επιθυμούν να θηλάσουν και δεν πρέπει να τις υποβάλουμε σε κάτι που τους φαντάζει μαρτύριο. Πρέπει να το σεβαστούμε αυτό.»

Ο θηλασμός -πέρα και πάνω από μια κοινωνική «επιταγή»- είναι μια σπουδαία προσφορά στο παιδί λένε οι ειδικοί. Η Unicef και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας διακηρύσσουν ότι «Το μητρικό γάλα είναι κάτι περισσότερο από μία τροφή. Είναι ένας ζωντανός ιστός με πολλούς αμυντικούς παράγοντες και δίνει στο μωρό συνεχή ενεργό προστασία για τις λοιμώξεις, όταν το σώμα του μωρού δεν μπορεί ακόμα να προστατευτεί από μόνο του».

Αλλά και για τη μητέρα τα πλεονεκτήματα είναι μεγάλα υποστηρίζει σε έκθεση του ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου πέρα από τον ψυχικό δεσμό που αναπτύσσεται μεταξύ του νεογνού και της μητέρας αφού λειτουργεί θετικά για την υγεία της σε διάφορα θέματα όπως η προστασία από καρκίνο του μαστού και του ενδομητρίου, η προστασία από την οστεοπόρωση , η ευκολότερη απώλεια του βάρους της εγκυμοσύνης, η ευκολία αλλά και η οικονομία φυσικά.

Θυμάμαι τη φίλη μου την Άννα όταν γέννησε που όποτε την έπαιρνα τηλέφωνο η εικόνα που μου έδινε ήταν με ένα μωρό συνέχεια κρεμασμένο πάνω της να την δαγκώνει ή να παλεύει με αυτές τις αντλίες-θήλαστρα που αποθηκεύεις το γάλα σου στο ψυγείο. Έλεγε λοιπόν ότι νιώθει πραγματικά σαν μηχάνημα αναπαραγωγής γάλακτος κάποιες στιγμές. Και βέβαια αυτό είμαστε οι γυναίκες σκέφτομαι, μηχανές κατά μία έννοια αναπαραγωγής, αλλά τελικά πόσο φοβερό προνόμιο είναι αυτό; Οπότε κάποιος βασικός λόγος θα υπάρχει που καθιστά τον μητρικό θηλασμό αναντικατάστατο.

Κλείνω με τα λόγια της 39χρονης Λίνας, πρόσφατα μαμάς. «Αφού γέννησα το μωρό μέσα σε είκοσι λεπτά άρχισα να τη θηλάζω. Άκουγα τα μωρά στα διπλανά δωμάτια να κλαίνε, τις ετοιμόγεννες να ουρλιάζουν από τους πόνους αλλά εγώ είχα μείνει μέσα σε αυτό το δωμάτιο μόνη μου μαζί της για να την ταΐσω και ένιωθα μια τρομερή ηρεμία και ένα δέσιμο του σώματος μου με το δικό της».


http://www.queen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...