Εμμηνόπαυση: παίζει η κληρονομικότητα ρόλο;

 Η ηλικία στην οποία οι γυναίκες εισέρχονται στην εμμηνόπαυση εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από αυτήν των συγγενών τους, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Ινστιτούτο για την έρευνα στον καρκίνο, στην Αγγλία. 

       Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το iatronet,  γυναίκες των οποίων οι μητέρες ή οι αδερφές είχαν εμμηνόπαυση στην ηλικία των 45 ετών είχαν περίπου 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να τους συμβεί το ίδιο.

       Γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση σε σχετικά μεγάλη ηλικία -54 ετών ή μεγαλύτερη -είχαν επίσης εξαπλάσιες πιθανότητες να τους συμβεί το ίδιο που συνέβη στη μητέρα τους και διπλάσιες σε σχέση με την αδερφή τους.

       Ωστόσο, η ηλικία της εμμηνόπαυσης δεν είναι εντελώς κληρονομική, ανακάλυψαν οι ερευνητές, καθώς σημαντικό ποσοστό της επίσης εξαρτάται από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

       Η Danielle Morris, από το Ινστιτούτο για την έρευνα στον καρκίνο, της Βρετανίας, δήλωσε ότι τα γονίδια επηρεάζουν σημαντικά την ηλικία εμμηνόπαυσης, ενώ ρόλο παίζει και ο τρόπος ζωής, και πολλές γυναίκες μπορούν να επηρεάσουν την ηλικία εμμηνόπαυσης με τη συμπεριφορά τους.

       Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι ορισμένες πλευρές του περιβάλλοντος μιας γυναίκας επηρεάζουν άμεσα την ηλικία της εμμηνόπαυσης, εξηγεί η Morris. Για παράδειγμα γυναίκες που καπνίζουν τείνουν να εισέρχονται στην εμμηνόπαυση περίπου 1 έως 2 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τις πρώην ή τις μη καπνίστριες. Γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει ποτέ, επίσης εισέρχονται νωρίτερα στην εμμηνόπαυση, δήλωσε.

       Η ηλικία εμμηνόπαυσης είναι αναγκαίος παράγοντας γονιμότητας, σημειώνει η Morris στο περιοδικό ‘Menopause’, καθώς η πιθανότητα σύλληψης σε μια γυναίκα σταματά περίπου 10 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση

Η έρευνα περιέλαβε 2.060 γυναίκες μεταξύ 31 και 90 ετών. Και η πρόωρη και η καθυστερημένη εμμηνόπαυση φάνηκε να είναι οικογενειακή υπόθεση, ανακάλυψαν ερευνητές, όπως και η εμμηνόπαυση στη φυσιολογική ηλικία. Συγκεκριμένα, γυναίκες των οποίων οι αδερφές και οι μητέρες είχαν εμμηνόπαυση σε κάποια ηλικία είχαν 2 έως 7 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ίδια κατάσταση.


http://www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...