Καλοκαιρινή προετοιμασία & Φροντίδα

Πάρτε στα χέρια σας την υγεία και τη γραμμή σας!
Κάντε τα Απαραίτητα Λιπαρά μέρος της υγιεινής καλοκαιρινής σας διατροφής!
Το καλοκαίρι πλησιάζει και όλοι αρχίζουμε να σκεφτόμαστε το σώμα και τη γραμμή μας, αφού σε λίγες ημέρες θα φορέσουμε μαγιό, σορτς και εφαρμοστά t-shirt.



Οι περισσότεροι απο εμάςσκεφτόμαστε μήπως να ξεκινήσουμε πάλι γυμναστήριο, να επισκεφτούμε κάποιο κέντρο ευεξίας ή ακόμα να επιδωθούμε σε κάποιο σπορ ή στο τζόκινγκ…
Μπορεί η φυσική κατάσταση να είναι σημαντική για να παραμείνουμε υγιείς και να νιώθουμε ευεξία, αλλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για την υγεία μας συνολικά απαιτείται σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
Ας δούμε λοιπόν με άλλο μάτι τη διατροφή μας αυτό το καλοκαίρι και ας βεβαιωθούμε ότι περιέχει όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας. Για να το επιτύχουμε, θα πρέπει να επιλέξουμε, όχι μόνο τη σωστή ποσότητα, αλλά και το σωστό τύπο λιπαρών. Τα λιπαρά παίζουν ζωτικό ρόλο στη διατροφή, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που δυστυχώς δε γνωρίζουμε οι περισσότεροι. Συνήθως, αναγνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών, των φυτικών ινών, των βιταμινών και των μετάλλων, αλλά όχι των λιπαρών.
Σύμφωνα με μια παγκόσμια μελέτη σε καταναλωτές σε 16 χώρες, το 59% δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως τα λιπαρά είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Η αλήθεια είναι ότι το ανθρώπινο σώμα έχει απόλυτη ανάγκη τα λιπαρά για να λειτουργήσει σωστά. Τα λιπαρά δίνουν στο σώμα μας ενέργεια και είναι σημαντικά για την απορρόφηση και τη μεταφορά ορισμένων βιταμινών (Α, D και E).
Τα λιπαρά μάς βοηθούν ακόμα και στην εμφάνισή μας γιατί συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών και του δέρματος. Η ημερήσια πρόσληψή τους θα πρέπει να ανιστοιχεί στο 30% των θερμίδων που παίρνουμε ημερησίως.
Αλλά δεν είναι όλα τα λιπαρά εξίσου ευεργετικά.
Για να κάνουμε τις σωστές διατροφικές επιλογές, πρέπει να ξέρουμε πώς να διακρίνουμε τα «καλά» απο τα «κακά» λιπαρά. Τα λιπαρά ζωικής προέλευσης, όπως το βούτυρο αγελάδος και πολλά τυριά, περιέχουν κυρίως κορεσμένα λιπαρά, για τα οποία έχει αποδειχθεί επιστημονικά (εδώ και μια δεκαετία), ότι επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα της χοληστερίνης, και έτσι προδιαθέτουν τα άτομα για καρδιαγγειακά νοσήματα2.
Υπάρχουν όμως και λιπαρά που πραγματικά μας βοηθούν να μείνουμε υγιείς. Αυτά είναι τα Απαραίτητα Λιπαρά. Τα Απαραίτητα Λιπαρά έχουν θετική επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος. Το γεγονός αυτό, δηλαδή η βοήθεια στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων χοληστερίνης, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα «καλά» λιπαρά είναι επίσης απαραίτητα για την ανάπτυξη και την ανανέωση των κυττάρων και έτσι συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς οργανισμού.
Στις ετικέτες των τροφίμων, αυτά τα λιπαρά συνήθως αναφέρονται ως «(πολυ-) ακόρεστα» λιπαρά. Σημαντικές πηγές των Απαραίτητων Λιπαρών είναι τα φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, το ελαιόλαδο και τα προϊόντα που φτιάχνονται από αυτά, όπως η μαργαρίνη. Ας απλώσουμε μαλακή μαργαρίνη, αντί για βούτυρο αγελάδος, στο ψωμί και το τοστ, για να προσθέσουμε έτσι καλά απαραίτητα λιπαρά στην καθημερινή διατροφή μας. Αυτό το καλοκαίρι, ας βάλουμε τα καλά λιπαρά στη διατροφή μας και θα δούμε τα αποτελέσματα τώρα και ...στο μέλλον.


http://www.myworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...