Μεγάλες ανακαλύψεις στη "μικρή σου περιοχή"

Πόσο καλά γνωρίζεις τι υπάρχει και τι γίνεται "εκεί κάτω"; Το WomenOnly συγκέντρωσε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που οφείλει να γνωρίζει κάθε γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της!


Πόσο καλά γνωρίζεις το σώμα σου;
Τα εσωτερικά γεννητικά όργανα  της γυναίκας σε τομή εμπρός και  στο πλάι.
Τα εσωτερικά γεννητικά όργανα
της γυναίκας σε τομή εμπρός και
στο πλάι.
Οι περισσότερες γυναίκες όταν μιλούν για τα γεννητικά τους όργανα τα χαρακτηρίζουν συνολικά ως τον κόλπο τους, ωστόσο αυτός είναι μόνο ένα μέρος του όλου συστήματος που μας εξασφαλίζει τις χαρές του κρεβατιού, αλλά και τις χαρές της μητρότητας.
Ειδικότερα, τα γυναικεία γεννητικά όργανα διακρίνονται σε έσω (εσωτερικά) και έξω (εξωτερικά). Τα εσωτερικά γεννητικά όργανα αποτελούνται από τον κόλπο, τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες και τη μήτρα ενώ τα εξωτερικά από το αιδοίο και τα εξαρτήματα του που διακρίνονται με το μάτι. Το όριο ανάμεσα στα έξω και στα έσω γεννητικά όργανα είναι ο παρθενικός υμένας, ο οποίος συνήθως υποχωρεί μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή.
Περί αιδοίου λόγος…
Τα εσωτερικά γεννητικά όργανα  σε λεπτομέρειες, όπως  φαίνονται από το πλάι.
Τα εσωτερικά γεννητικά όργανα
σε λεπτομέρειες, όπως
φαίνονται από το πλάι.
Ο χάρτης της μικρής σου περιοχής.
Ο χάρτης της μικρής σου περιοχής.
Με τη βοήθεια του καθρέφτη...
Με τη βοήθεια του καθρέφτη...
Τι συμβαίνει στην περίοδο;
Τι συμβαίνει στην περίοδο;
Το αιδοίο είναι μια περιοχή ερωτογενής και υπερευαίσθητη που προστατεύει το άνοιγμα του κόλπου και εκτείνεται από το εφηβαίο στο μπροστινό μέρος, μέχρι το περίνεο στο πίσω μέρος που συνορεύει με τον πρωκτό. Ενδιάμεσα, δεξιά και αριστερά, βρίσκονται τα μεγάλα και τα μικρά χείλη, μαζί με τη «διάσημη» κλειτορίδα αλλά και τον πρόδρομο του κόλπου.
Το εφηβαίο: γνωστό και με την ονομασία το "όρος της Αφροδίτης", είναι το σημείο ακριβώς επάνω από την ηβική σύμφυση, δηλαδή το κόκαλο της λεκάνης όπου αναπτύσσεται και η τρυχοφυΐα, ή εκεί που ήταν πριν την αποτρίχωση.
Τα μικρά και μεγάλα χείλη: Τα πιο ορατά σημεία του αιδοίου είναι τα μεγάλα ή εξωτερικά χείλη που μετά την εφηβεία, καλλύπτονται από τριχούλες. Αν τα παραμερίσεις απαλά με τα δάχτυλα σου, θα δεις από μέσα τα μικρά χείλη τα οποία δεν έχουν τριχούλες. Συνήθως τα μικρά χείλη καλύπτονται πλήρως από τα μεγάλα, αλλά σε ορισμένες γυναίκες μπορεί και να προεξέχουν.
Βλέπεις, το μέγεθος και το σχήμα των χειλέων αλλά και όλων των εξαρτημάτων του αιδοίου διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα ενώ το χρώμα τους κυμαίνεται σε όλες τις αποχρώσεις του ροζ – μωβ ανάλογα με το χρώμα δέρματος μας. Επιπλέον, τα χείλη του αιδοίου των περισσότερων γυναικών δεν είναι πάντα συμμετρικά. Μάλιστα στις περισσότερες η μια πλευρά είναι μικρότερη από την άλλη.
Ο ρόλος των χειλέων είναι πολύ σημαντικός όχι μόνο επειδή εκεί βρίσκονται νευρικές απολήξεις που σου προσφέρουν ευχαρίστηση κατά τη σεξουαλική πράξη αλλά και επειδή κρατούν τα βακτήρια μακριά από τον πρόδρομο του κόλπου, δηλαδή την περιοχή όπου απολήγουν προς τα μέσα τα εσωτερικά χείλη, πριν το άνοιγμα του κόλπου.
Η κλειτορίδα: Η "σταρ" των θηλυκών γεννητικών οργάνων -όπως ίσως ήδη έχεις διαπιστώσει- είναι το πιο ευαίσθητο εξάρτημα του αιδοίου και το πιο σημαντικό όργανο ηδονής της γυναίκας. Βρίσκεται μέσα στα μεγάλα χείλη, ενώ από το κάτω άκρο της ξεκινούν τα μικρά χείλη. Η πτυχή του δέρματος που την καλύπτει με το χαρακτηριστικό τριγωνικό σχήμα ονομάζεται "πόσθη της κλειτορίδας" και αντιστοιχεί στο ανδρικό πέος.
Η κλειτορίδα προκαλεί σεξουαλική ευχαρίστηση χάρη στο πλήθος των νευρικών απολήξεων που συγκεντρώνει στη κορυφή της. Μάλιστα, για να ξέρεις πόσο τυχερές είμαστε, τα γεννητικά μας όργανα είναι πολύ πιο πλούσια σε αισθητήριες απολήξεις σε σχέση με τα αντρικά. Η γυναικεία κλειτορίδα έχει περίπου 6.000 νευρικές απολήξεις, ενώ το αντρικό πέος μόλις 400...
Έτσι, κατά την ερωτική πράξη ή τον αυνανισμό η κλειτορίδα διεγείρεται με τον ίδιο μηχανισμό όπως και το πέος συγκεντρώνοντας αίμα, με αποτέλεσμα να διογκώνεται και να εμφανίζει στύση αντίστοιχη της αντρικής.
Ο πρόδρομος του κόλπου: ο... αφανής ήρωας των γυναικείων γεννητικών οργάνων βρίσκεται περιμετρικά του αιδοίου πριν το άνοιγμα του κόλπου και φυλάσσεται από τα μικρά χείλη. Σε αυτόν εκβάλλουν η ουρήθρα (ακριβώς κάτω από την κλειτορίδα), ο κόλπος και τα στόμια των παρακειμένων αδένων. Κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής οι βαρθολίνιοι αδένες του προδόμου που βρίσκονται στο πίσω άκρο του ανοίγματος του κόλπου, εκκρίνουν λιπαντικά υγρά για να διευκολύνουν την είσοδο του πέους. Τέλος οι βολβοί του προδρόμου που αντιστοιχούν στα σηραγγώδη σώματα της ουρήθρας του άνδρα και κάθε φορά που κάνεις έρωτα γεμίζουν με αίμα αυξάνοντας την ηδονή. Οι βολβοί εμποδίζουν επίσης το σπέρμα να διαφύγει συγκρατώντας το μέσα στον κόλπο.
Στο μεταίχμιο ο... παρθενικός υμένας
Παρθενικός υμένας: Στο όριο των εσωτερικών και εξωτερικών οργάνων βρίσκεται ο παρθενικός υμένας. Πρόκειται για μια ελαστική μεμβράνη από λεπτό δέρμα, με ένα ή περισσότερα ανοίγματα στο κέντρο που επιτρέπει να περνάνε οι εκκρίσεις του κόλπου και το αίμα κατά την περίοδο. Στην ουσία, λειτουργεί σαν φυσικό φράγμα ανάμεσα στον κόλπο και το αιδοίο.
Συνήθως κατά τη διάρκεια της πρώτης ή των πρώτων σεξουαλικών επαφών, ο παρθενικός υμένας "σπάει", ή πιο επίσημα, γίνεται ρήξη του παρθενικού υμένα, ο οποίος στη συνέχεια υποχωρεί φυσιολογικά προς τα τοιχώματα του κόλπου.
Η χρησιμότητα του παρθενικού υμένα για τον οργανισμό δεν είναι ξεκάθαρη, ενώ υπάρχουν γυναίκες που γεννιούνται χωρίς αυτόν. Σε άλλες ο υμένας είναι τόσο ελαστικός που μπορεί να μην σπάσει στις πρώτες ερωτικές επαφές, ενώ έχουν παρατηρηθεί και κάποιες περιπτώσεις γυναικών των οποίων ο παρθενικός υμένας υποχώρησε κατά τη γέννα.
Σύμφωνα με την παράδοση, κατά τη ρήξη του παρθενικού υμένα παρουσιάζεται μικρή αιμορραγία και ελαφρύς (ή λιγότερο ελαφρύς) πόνος, σαν τσούξιμο, αλλά αυτό δεν απαραίτητο ούτε αποτελεί λόγο ανησυχίας όταν δεν συμβαίνει. Μάλιστα, σε κάποια κορίτσια μπορεί να συμβεί ρήξη του υμένα κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, χωρίς καν να το αντιληφθούν.
Τα εσωτερικά γεννητικά όργανα
Ο κόλπος: Είναι το μέρος του γεννητικού σου συστήματος που υποδέχεται το πέος κατά τη διάρκεια του σεξ. Εκτείνεται μεταξύ του τραχήλου της μήτρας και του αιδοίου. Γενικά ως προς το εσωτερικό του ο γυναικείος κόλπος έχει τα ίδια χαρακτηριστικά. Στο άνω μέρος του κόλπου, που ονομάζεται θόλος, προβάλλει ο τράχηλος της μήτρας, ενώ το κάτω μέρος καταλήγει στο αιδοίο. Βρίσκεται στη μέση γραμμή του περινέου και έχει μπροστά του την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Έχει μήκος περίπου 8 εκατοστά και το τοίχωμα του παρουσιάζει πτυχές κάτι που του επιτρέπει να εκτείνεται κατά τη σεξουαλική επαφή, όταν θέλεις να τοποθετήσεις ένα ταμπόν ή κατά τη διάρκεια του τοκετού για την έξοδο του εμβρύου.
Ωοθήκες: Είναι τα όργανα που παράγουν τα ωάρια. Βρίσκονται χαμηλά στη λεκάνη μία σε κάθε πλευρά της μήτρας αν και η θέση τους δεν είναι σταθερή και εξαρτάται από το εάν μια γυναίκα έχει γεννήσει ή όχι. Οι ωοθήκες ενώνονται με την άκρη των σαλπιγγών και έχουν μέγεθος και σχήμα ωοειδές σαν αυτό του αμυγδάλου και μήκος 3-5 εκατοστά. Ο ρόλος τους είναι η παραγωγή ωαρίων που βρίσκονται στις ωοθήκες ήδη κατά τη γέννηση της γυναίκας και η παραγωγή θηλυκών ορμονών, οιστρογόνων, και προγεστερόνης που ρυθμίζουν τον γυναικείο κύκλο και την ανάπτυξη άλλων γυναικείων χαρακτηριστικών όπως τον τόνο της φωνής , την τριχοφυΐα, το στήθος κ.α. Υπάρχουν επίσης 200.000-400.000 ωοθυλάκια, από τα οποία τελικά λίγα θα καταφέρουν να ωριμάσουν και να απελευθερώσουν ένα ωάριο κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας. Κατά την διάρκεια ζωής μιας γυναίκας, υπολογίζεται ότι θα ωριμάσουν περίπου 300 ωοθυλάκια.
Οι σάλπιγγες: Οι σάλπιγγες είναι δυο αγωγοί μήκους 10-12 εκ. περίπου που συνδέουν τη μήτρα με τις ωοθήκες. Ξεκινούν από τον πυθμένα της μήτρας και αποτελούν το σημείο συνάντησης του ωαρίου και του σπερματοζωαρίου για να γίνει η γονιμοποίηση. Μέσα από αυτές μεταφέρεται το ωάριο από τις ωοθήκες στη μήτρα για να εμφυτευτείς το ενδομήτριο και να ξεκινήσει η ανάπτυξη του εμβρύου.
Η μήτρα: Η μήτρα είναι ένα μυώδες όργανο του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος που βρίσκεται στη λεκάνη ανάμεσα στην ουροδόχο κύστη και το ορθό έντερο. Έχει περίπου το μέγεθος και το σχήμα ενός αχλαδιού και είναι προορισμένη κατάλληλα για να φιλοξενήσει το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αποτελείται από το σώμα της μήτρας που είναι η κοιλότητα μέσα στην οποία αναπτύσσεται το έμβρυο και τον τράχηλο, το χαμηλότερο και στενότερο μέρος της μήτρας που προεξέχει στον κόλπο. Δεξιά και αριστερά της μήτρας, στο πάνω τμήμα της, εξέρχονται οι σάλπιγγες. Τα τοιχώματα της μήτρας αποτελούνται από τρία στρώματα: Το ενδομήτριο, το επιφανειακό στρώμα πλούσιο από αδένες γυρισμένο προς το εσωτερικό της κοιλότητας, το μυομήτριο το κυρίως τοίχωμα της μήτρας και αποτελείται από μυϊκό ιστό και το περιμήτριο, μια εξωτερική λεπτή επένδυση της μήτρας.
Τι συμβαίνει στην περίοδο;
Είναι σημαντικό να καταλάβεις πώς λειτουργεί ο κύκλος σου και τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό σου κατά τη διάρκεια της περιόδου. Τι γίνεται ακριβώς κατά την έμμηνο ρήση και γιατί υπάρχει αποβολή αίματος;
Αυτό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρήσεως είναι ότι το σώμα σου αποβάλλει ιστούς που δεν χρειάζεται. Την προηγούμενη περίοδο το σώμα σου είχε προετοιμαστεί κατάλληλα για μια πιθανή εγκυμοσύνη που τελικά δεν συνέβη.
Όλα ξεκινούν από την μηνιαία προετοιμασία του ενδομητρίου για την εγκατάσταση του εμβρύου. Το ενδομήτριο είναι ένας χιτώνας που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας και κάθε μήνα παχαίνει και εμπλουτίζεται με θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του εμβρύου. Στη φάση δηλαδή πριν την ωορρηξία, στη μήτρα με τη βοήθεια των οιστρογόνων δημιουργείται το κατάλληλο περιβάλλον για την γονιμοποίηση του ωαρίου που δεν είναι άλλο από τη δημιουργία ενδομητρικού στρωματος ενώ παράλληλα οι ωοθήκες παράγουν ένα ακόμη ωάριο που θα απελευθερωθεί στις σάλπιγγες κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Συνήθως, στα μέσα του κύκλου ένα ωάριο απελευθερώνεται από μία από τις δύο ωοθήκες. Εκείνη τη περίοδο τα σπερματοζωάρια μπορούν να γονιμοποιήσουν το ωαάριο. Μετά από λίγες μέρες, το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στη μήτρα και ξεκινά η εγκυμοσύνη. Ωστόσο αν τελικά δεν γίνει γονιμοποίηση του ωαρίου, η μήτρα σου προετοιμάζεται για την αποβολή του ενδομητρικού στρώματος. Τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μειώνονται και ο χιτώνας που είχε δημιουργηθεί αποβάλλεται μαζί με κύτταρα και βλέννα με την περίοδο μέσω του κόλπου σου.


http://www.womenonly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...