Μήπως σε απορρίπτουν λόγω... ομορφιάς;

Έχεις στείλει εκατοντάδες βιογραφικά απαντώντας σε αγγελίες εργασίας αλλά μάταια! Ακολούθησες όλα τα νέα πρότυπα σύνταξης βιογραφικού σημειώματος, το εμπλούτισες με συνοδευτική επιστολή και την πιο επαγγελματική φωτογραφία σου, ωστόσο, δεν σε καλούν καν για συνέντευξη. Τι φταίει; Μήπως για την απόρριψή σου ευθύνονται τα κάλλη σου;


Όσο παράξενο και αν σου φαίνεται, σύμφωνα με νέα έρευνα, οι ωραίες και ελκυστικές γυναίκες που επισυνάπτουν φωτογραφία στο βιογραφικό τους έχουν μικρές ελπίδες να βρουν εργασία!
Είναι γεγονός ότι μια καλή εμφάνιση και ένα όμορφο πρόσωπο προδιαθέτουν θετικά τον εργοδότη, αλλά όπως αποδεικνύεται τελικά τα κάλλη και η φυσική ομορφιά μπορεί να σταθούν εμπόδιο στην καριέρα σου.
Προσοχή: Οι όμορφες γυναίκες τιμωρούνται!
Ποτέ δε φανταζόσουν ότι το αγγελικό σου πρόσωπο θα σου δημιουργούσε τόσα προβλήματα σε επαγγελματικό επίπεδο. Κι όμως, συμβαίνει!
Σύμφωνα με την νέα έρευνα οι όμορφες γυναίκες που μαζί με το βιογραφικό τους αποστέλλουν και φωτογραφία έχουν λιγότερες πιθανότητες να κληθούν σε συνέντευξη απ΄ ότι οι υπόλοιπες αντίπαλοι τους, ακόμη και αν αυτές είναι σωστοί κουασιμόδοι ή είχαν την… ευφυΐα να μην αποστείλουν φωτογραφία τους. Αντίθετα οι ελκυστικοί και γοητευτικοί άνδρες που «διαφημίζουν» τον εαυτό τους και το βιογραφικό τους με μια καλλιτεχνική φωτογραφία τους αυξάνουν τις πιθανότητες να περάσουν από επαγγελματική συνέντευξη!
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η γυναικεία ζήλια για την ομορφιά είναι ο πρωταρχικός λόγος απόρριψης πολλών γυναικών που δεν έχουν τύχη στα επαγγελματικά τους. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα τμήματα επιλογής προσωπικού απαρτίζονται κυρίως από γυναίκες, σε πολλές περιπτώσεις ζηλότυπες, που με κάθε ευκαιρία «μπλοκάρουν» την πρόσληψη κάθε όμορφης αντίζηλου!
Γι΄ αυτό εξάλλου υπάρχουν δύο μέτρα και σταθμά. Αν η ομορφιά είναι κατάρα για τις υποψήφιες θηλυκού γένους, δεν ισχύει το ίδιο και για τους γοητευτικούς άνδρες που όπως φαίνεται ευνοούνται «κατοχυρώνοντας» μια θέση στη διαδικασία των συνεντεύξεων.
Άλλωστε σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα τμήματα προσωπικού απαρτίζονται κυρίως από νεαρές και ελεύθερες γυναίκες με μέση ηλικία τα 29 έτη κάτι που εξηγεί την αγάπη προς το αρσενικό φύλο και την απόρριψη των όμορφων γυναικών.
Τα στοιχεία της έρευνας
Η έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της βρετανικής Βασιλικής Οικονομικής Εταιρίας, πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ, μια χώρα που η πρακτική αποστολής φωτογραφίας μαζί με το βιογραφικό είναι αρκετά διαδεδομένη.
Από την ερευνητική ομάδα απεστάλησαν περισσότερα από 5.300 βιογραφικά σημειώματα ελκυστικών ανδρών και γυναικών που αντιστοιχούσαν σε 2.650 δημοσιοποιημένες θέσεις εργασίας. Για κάθε δηλαδή θέση εργασίας απεστάλησαν δύο πανομοιότυπα βιογραφικά με τη διαφορά ότι το ένα έφερε φωτογραφία ενώ το άλλο όχι. Τα προσόντα και η εργασιακή εμπειρία ήταν ίδια ή πανομοιότυπη. Τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά του πως η ομορφιά προδιαθέτει θετικά ή αρνητικά.
Οι ωραίοι και οι ωραίες: Όπως διαπιστώθηκε το 20% των ωραίων ανδρών που διέθεταν φωτογραφία κλήθηκαν σε συνέντευξη ενώ το ποσοστό για τις όμορφες γυναίκες ήταν κατά πολύ μικρότερο. Από αυτές κλήθηκε μόλις το 12,8%.
Μη εμφανίσιμοι άνδρες, καθημερινές γυναίκες: Άνδρες που δεν είχαν ιδιαίτερα ελκυστικό παρουσιαστικό δεν είχαν την ίδια τύχη με τους γοητευτικούς ανταγωνιστές τους. Σε συνέντευξη προχώρησε μόλις το 9,2% των απλών-καθημερινών ανδρών. Αντίθετα, στην περίπτωση των «μέτριων» γυναικών, το ποσοστό αυξήθηκε σε 13,6 παίρνοντας το προβάδισμα σε σχέση με τις καλλονές υποψήφιες.
Βιογραφικά δίχως φωτογραφικά «ντοκουμέντα»: Από τους υποψηφίους που δεν συνόδευσαν το βιογραφικό τους με φωτογραφία κλήθηκαν σε συνέντευξη 13,7% των ανδρών και 16,6% των γυναικών.
Διάκριση λόγω… ομορφιάς
Ο Μπράντλει Ράφλ του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μπέν Γκάριον του Ισραήλ, που σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αριελ της Δυτικής όχθης διεξήγαγαν την έρευνα, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα παράδειγμα διάκρισης λόγω ομορφιάς.
Για να εξετάσουν εάν ισχύει το παραπάνω στερεότυπο οι ερευνητές τηλεφώνησαν σε εταιρίες επιλογής προσωπικού για να μάθουν το φύλο και την ηλικία των ατόμων που ασχολούνταν με τη διαλογή των βιογραφικών.
Όπως αποδείχτηκε, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον υπάλληλοι ήταν γένους θηλυκού και σε νεαρή σχετικά ηλικία! Σε ποσοστό 96% οι εργαζόμενοι του τμήματος ήταν γυναίκες ηλικίας από 23 έως 34 και σε ποσοστό 70% ελεύθερες.
Είναι ζήλια ή απονομή δικαιοσύνης;
Γιατί όμως οι γυναίκες μεταξύ τους δεν δείχνουν αλληλεγγύη; Είναι όντως ζήτημα έντονης ζήλιας ή υπάρχει κάποια άλλη εξήγηση;
Υποκειμενικά κριτήρια: Οι γυναίκες που εργάζονται σε τμήματα προσωπικού επιφορτίζονται με το έργο της διαλογής και επιλογής, που από τη φύση τους είναι διαδικασίες άκρως υποκειμενικές. Η δουλειά τους είναι να επιλέγουν και να ξεσκαρτάρουν βιογραφικά βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και να αποφασίζουν ποιος θα περάσει από συνέντευξη και ποιος όχι.
Το αίσθημα της απειλής: Όταν οι γυναίκες υπάλληλοι δουν την αίτηση κάποιας καλλονής, υποσυνείδητα νιώθουν απειλούμενες και αυτομάτως την απορρίπτουν! Μια τόσο γοητευτική παρουσία στο γραφείο θα συγκέντρωνε όλα τα αντρικά βλέμματα και θα αποκτούσε αυτομάτως την εύνοια του διευθυντή.
Η λογική του αουτσάιντερ: Το κίνητρο της απόρριψης ίσως δεν είναι μόνο η ζήλια αλλά και το αίσθημα του δικαίου ή η λογική του αουτσάιντερ. Υποσυνείδητα, οι γυναίκες υπάλληλοι σκέπτονται ότι οι όμορφες παρουσίες είναι αυτονόητο πως θα έχουν πολλές ευκαιρίες να περάσουν από κάποια άλλη συνέντευξη σε αντίθεση με τις πιο άσχημες. Γι΄ αυτό προτιμούν να δώσουν το προβάδισμα στις δεύτερες αφήνοντας τις όμορφες στα κρύα του λουτρού!
Πρακτικές συμβουλές
* Αν και η έρευνα διεξήχθη στο Ισραήλ όπου πιθανότατα η κουλτούρα και η νοοτροπία διαφέρει κατά πολύ από την ελληνική, μην ξεχνάς ότι η γυναικεία ζήλια δεν έχει γεωγραφικά όρια.
* Αν δεν γνωρίζεις το φύλο των ατόμων που θα ασχοληθούν με την διαλογή των βιογραφικών λάβε τα μέτρα σου και προτίμησε να μην βάλεις φωτογραφία.
* Εαν επιλέξεις να επισυνάψεις φωτογραφία σου διάλεξε κάποια που να δείχνει επαγγελματισμό. Οι σέξι, γλυκές και παιχνιδιάρικες φωτογραφίες απαγορεύονται όχι μόνο διότι θα υποδεικνύουν "ελαφρότητα" άλλά κι επειδή θα οδηγήσουν τις γυναίκες υπαλλήλους να πετάξουν το βιογραφικό σου στα σκουπίδια!
* Κι αν κληθείς σε συνέντευξη; Πως θα κρύψεις την ομορφιά σου; Να θυμάσαι ότι δεν είναι όλες οι γυναίκες ζηλιάρες και πως από τη στιγμή που πέρασες το εμπόδιο της διαλογής είναι πλέον στο χέρι σου να κερδίσεις τις εντυπώσεις με τις γνώσεις και την προσωπικότητά σου.
* Να θυμάσαι πως πάντοτε μια όμορφη παρουσία προδιαθέτει θετικά ειδικά αν συνοδέυεται από καλούς τρόπους και ισχυρή προσωπικότητα. Ντύσου προσεγμένα, εφοδιάσου με το καλύτερο χαμόγελό σου και καλή επιτυχία!


http://www.markware.gr 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...