Ανορεξία & Βουλιμία

Πολλές γυναίκες και άντρες, οποιασδήποτε ηλικίας αντιμετωπίζουν προβλήματα με το φαγητό.

Τα βασικότερα προβλήματα είναι η νευρική ανορεξία και η βουλημία. Αυτά τα δύο προβλήματα πηγάζουν από την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου που τα έχει και συνήθως το άτομο πηγαίνει από το ένα στο άλλο.


Η νευρική ανορεξία επέρχεται με τη μείωση πρόσληψης τροφης για λόγους ομορφιάς και αποδοχής από τον κοινωνικό περίγυρο. Η βουλημία συμβαίνει όταν τρως κανονικά ή υπερβολικά αλλά αποβάλλεις την τροφή είτε προκαλώντας εμετό είτε παίρνοντας καθαρκτικα και διουριτικα.

Πολλοί έχουν συνδυάσει αυτά τα φαινόμενα  που εγώ αποκαλώ προβλήματα με τη λέξη ασθένεια, υποστηρίζοντας πως τα άτομα που υποκύπτουν σε αυτά ασθενούν ψυχικά. Συγκεκριμένα πάσχουν από κατάθλιψη. Οι ειδικοί τονίζουν πως τα άτομα που οικιοποιούνται αυτά τα προβλήματα είναι κυρίως γυναίκες και νεαρής ηλικίας. Εκεί στηρίζουν την άποψη πως όλα ξεκινούν από την πιθανή απόρριψη που νιώθει το παιδί στο σπίτι του και την ανάγκη του να τραβήξει την προσοχή των γονιών του ή ίσως την καταπίεση που του ασκείτε ώστε να είναι το ‘’τέλειο’’ παιδί και το ωθεί να φτάσει στο άλλο άκρο. Φυσικά μεγάλο ρόλο κατέχει ο κοινωνικός περίγυρος του κάθε ατόμου και οι προσλαμβανουσές του.

Η μόδα των τελευταίων ετών είναι τα skiny-girls, δηλαδή τα πολύ αδύνατα κορίτσια. Έτσι ένα άτομο με ενισχυμένες ανασφάλειες είναι φυσικό να ακολουθήσει αυτό το πρότυπο. Αυτό που έχει σημασία όμως δεν είναι η εικόνα, αν ένα άτομο φαίνεται αντιαισθητικό λόγο της αδυναμίας του ή όχι, αλλά η υγεία αυτόυ του ατόμου που πλήττεται ανεπανόρθωτα. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα αρχικά δεν το καταλαβαίνουν πως καταπονούν τον εαυτό τους.

Αλλά ακόμα και όταν παραδεχτούν το προβλημά τους η επίλυση του δεν είναι εύκολη. Στα ειδικά προγράμματα που υπάρχουν, ορισμένα από αυτά είναι μη κερδοσκοπικά, το άτομο υποβάλλεται σε εξετάσεις και το πρόγραμμά του συμπεριλαμβάνει εκτός της διατροφικής περίθαλψης και την ψυχολογική. Είναι δυστυχώς μακροχρόνια προβλήμτα και τις περισσότερες φορές και άλυτα. Το πιο σημαντικό είναι η πρόληψη κι η ενημέρωση των ατόμων και η τοποθέτηση σωστών θεμελίων διατροφής αλλά και ψυχοσυναισθηματικής ολοκλήρωσης από τη νεαρη ηλικία.


http://www.diet4me.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...