10 λόγοι που παχαίνεις χωρίς να το καταλάβεις... (κι ας προσέχεις τη διατροφή σου)

Το πρωί έκανες το λάθος να ανέβεις στη ζυγαριά και έμεινες πάλι με την απορία! "Μα τι κάνω λάθος;" αναρρωτιέσαι και πάλι! Ούτε το παρακάνεις με το junk food, ούτε με τα γλυκά. Κι όμως μένουν εκείνα τα κιλά και δεν λένε να φύγουν. Μήπως οι λόγοι δεν είναι αυτό που τρως; Εντόπισε την αιτία και καταπολέμησε το πρόβλημα στη ρίζα του.



10 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ "ΒΑΖΕΙΣ" ΚΙΛΑ

1. Μήπως δεν κοιμάσαι καλά; Αν σου λείπει ύπνος τότε μπορεί να βάζεις κιλά με δύο τρόπους. Αρχικά ο ύπνος είναι ο ρυθμιστής των ορμονών γρελίνη και λεπτίνη που σχετίζονται άμεσα με την όρεξη και το αίσθημα κορεσμού. Αν δεν κοιμηθείς λοιπόν όσο πρέπει τότε οι ορμόνες αυτές δεν εκκρίνονται στις ποσότητες που χρειάζεται για να αισθανθείς καλύτερα. Και φυσικά τις νύχτες εκείνες που αισθάνεσαι πως δεν μπορείς να κλείσεις μάτι, τα βήματά σου καταλήγουν σε μια διατροφική αμαρτία με εκατοντάδες θερμίδες.

2. Χαλάρωσε! Γιατί το άγχος σου ανοίγει την όρεξη.
Όταν το συναίσθημα εμπλέκεται με τη διατροφή, τότε μπορεί να δεις τη ζυγαριά να ανεβαίνει χωρίς να καταλαβαίνεις τι κάνεις λάθος. Το άγχος και η πίεση προκαλεί έκρηξη της κορτιζόλης, μιας ουσίας που αυξάνει την όρεξη και σε οδηγεί σε παχυντικές διαδρομές!

3. Είσαι σίγουρη πως το παυσίπονο διώχνει απλά τον πόνο;
Συζήτησε με το γιατρό σου για τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείς. Ενδέχεται κάποιο χάπι – ακόμη και αναλγητικό/παυσίπονο – να σου προσθέτει κιλά. Φυσικά, στην περίπτωση που ακολουθείς συγκεκριμένη θεραπεία δεν θα είναι εύκολο να την διακόψεις. Αν όμως μετά από συνεννόηση με το γιατρό σου καταλήξετε στο συμπέρασμα πως θα ευθύνονται τα φάρμακα, μπορείς να ρυθμίσεις ανάλογα τη διατροφή σου.

4. Έχεις τσεκάρει τον θυρεοειδή σου; Το πρόβλημα με τον θυρεοειδή είναι πολύ συχνό φαινόμενο κυρίως στις γυναίκες. Καλό είναι λοιπόν τόσο για την γραμμή, όσο φυσικά και για την υγεία σου να κάνεις μια εξέταση για να δεις αν ο θυρεοειδής αδένας λειτουργεί κανονικά. Στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού, ίσως είναι αυτή η αιτία που παίρνεις περισσότερα κιλά. Ο γιατρός θα σε βοηθήσει να ρυθμίσεις το πρόβλημα και στη συνέχεια να χάσεις κιλά.

5. Είναι ο κύκλος της περιόδου τακτικός; Οι διαταρραχές στον κύκλο  της περιόδου μπορεί να οφείλονται σε μια σειρά από αιτίες. Για παράδειγμα, ακόμη και στο προ εμμηνοπαυσιακό στάδιο οι ορμόνες μιας γυναίκας αδρανούν και ο μεταβολισμός επιβραδύνεται κάτι που σημαίνει αύξηση βάρους, αν δεν αλλάξεις τη διατροφή σου.

6. Εσύ ξέρεις τι είναι το σύνδρομο Cushing; Πρόκειται για μία ασθένεια που σχετίζεται με την καλή λειτουργία των επινεφριδίων (που βρίσκονται στο πάνω μέρος των νεφρών) και η λειτουργία τους είναι καταλυτική για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Από εκεί εκκρίνεται η κορτιζόλη, που αν από δυσλειτουργία παραχθεί σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως ανεπιθύμητη τριχοφυία, οστεοπόρωση, αύξηση βάρους και αδυναμία (δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται συχνά λοιμώξεις κτλ).

7. Αποφάσισες να κόψεις το τσιγάρο;
Η νικοτίνη εκτός από τις καταστροφικές συνέπειες στην υγεία, έχει την ιδιότητα να μειώνει την όρεξη αλλά και να εξασθενεί τη γεύση. Κατάφερες λοιπόν να κόψεις το τσιγάρο και ξαναβρήκες την πραγματική γεύση των τροφών και μαζί και την όρεξη για καλό gourmet φαγητό. Μην το βάλεις κάτω. Δες τρόπους να μην ξαναβάλεις τσιγάρο στο στόμα χωρίς να πάρεις κιλά.

8. Έχεις κάνει εξέταση για το σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών;
Ταλαιπωρεί 6 στις 10 γυναίκες και μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και ανεξήγητη παχυσαρκία ή ανικανότητα απώλειας βάρους! Εκείνο που πρέπει να κάνεις είναι να μην αμελείς το ραντεβού με τον γυναικολόγο σου.

9. Μήπως αποφεύγεις κάποιο γεύμα της ημέρας; Έρχεται το μεσημέρι και είσαι ακόμη στη δουλειά. Όσο κι αν πιστεύεις πως με το να μην φας καθόλου μειώνεις τις θερμίδες και άρα μπορεί να χάσεις και κιλά, μάλλον το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο. Έρευνες έδειξαν πως όσοι παραλείπουν γεύματα μέσα στην ημέρα, καταναλώνουν περισσότερο φαγητό στη συνέχεια ή τσιμπλογούν ασταμάτητα μέχρι το επόμενο γεύμα. Αποτέλεσμα; Άνιση κατανομή θερμίδων μέσα στην ημέρα και αύξηση βάρους!

10. Είναι τα σνακ σου... ελαφριά;
Μα τι έφαγα σήμερα! Έχεις φροντίσει να έχεις ένα γιαουρτάκι μαζί σου στη δουλειά. Τι ιδανικότερο από αυτό για σνακ; Σωστό! Έκανες όμως τη σωστή επιλογή; Υπάρχουν επιδόρπια γιαουρτιού με γεύσεις φρούτων. Όσο απολαμβάνεις το φρουτένιο γιαουρτάκι σου σκέφτεσαι πόσο καλό κάνεις στον οργανισμό και τη διατροφή σου. Γνωρίζεις όμως πως τα επιδόρπια αυτά έχουν πολλά συντηρητικά και γλυκαντικές ουσίες που ενδέχεται να σε παχύνουν; Διάλεξε τα σνακ σου με γνώμονα τα φρέσκα υλικά και όσο γίνεται λιγότερο επεξεργασμένα. Ξηροί καρποί (ανάλατοι), μπάρες δημητριακών, κριτσινάκια ολικής άλεσης κ.α είναι καλές και ασφαλείς επιλογές.


http://www.tlife.gr

ashtray.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...