Πώς να καλλιεργήσετε κρόκους

Ο κρόκος είναι ένα πολύ δημοφιλές λουλούδι των κήπων καθώς είναι ένα από τα πρώτα λουλούδια που ανθίζουν την άνοιξη και σηματοδοτούν το τέλος του χειμώνα. Τα φυτά του κρόκου είναι σχετικά μικρά φτάνοντας τα 10-15 εκατοστά ύψος (ανάλογα με την ποικιλία). Τα φύλλα τους μοιάζουν με φύλλα από γρασίδι, συνήθως με μια λεπτή ρίγα στη μέση.
Ορισμένες ανοιξιάτικες ποικιλίες ανθίζουν πολύ πρώιμα την άνοιξη και άλλες όπως ο Crocus vernus ανθίζουν λίγο αργότερα. Τα λουλούδια έχουν σχήμα κυπέλου. Τα βασικά χρώματα των λουλουδιών του κρόκου είναι κίτρινο, χρυσοκίτρινο, μωβ, λευκό και λιλά, αν και υπάρχουν επίσης δίχρωμες και πολύχρωμες ποικιλίες. Τα λουλούδια κλείνουν την νύχτα (κλείνουν επίσης όταν έχει κρύο ή συννεφιά). 
Είδη κρόκων
Το όνομα Κρόκος είναι αρχαιοελληνικό καθώς ορισμένα είδη του είναι ενδημικά στη χώρα μας. Το γνωστό σαφράν (ζαφορά) είναι ένα καρύκευμα που παράγεται από τον στίγμα των λουλουδιών ενός συγκεκριμένου είδους κρόκου του Crocus sativus. Το είδος αυτό καλλιεργείται συστηματικά στη χώρα μας στην περιοχή της Κοζάνης. Ο Crocus sativus φυτεύεται την άνοιξη ή το καλοκαίρι και ανθίζει το φθινόπωρο σε αντίθεση με τους κρόκους ανοιξιάτικης άνθισης που φυτεύονται το φθινόπωρο.

Στα είδη των κρόκων ανοιξιάτικης άνθισης περιλαμβάνονται: 

•Crocus vernus
•Crocus chrysanthus
•Crocus tommasinianus
•Crocus sieberi

Βέβαια στην αγορά οι βολβοί των κρόκων συνήθως διατίθενται με τα ονόματα των ποικιλιών και όχι των ειδών αφού αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Πού να φυτέψετε βολβούς κρόκου:
Καλλιεργήστε τους κρόκους σε μέρη ηλιόλουστα ή ημισκιερά και σε εδάφη με καλή αποστράγγιση. Οι απαιτήσεις σε φωτισμό δεν είναι δύσκολο να επιτευχθούν, καθώς ο κρόκος, όπως τα περισσότερα φυτά που αγαπούν τον ήλιο, ανθίζει την άνοιξη. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να τους φυτέψετε ακόμα και κάτω από φυλλοβόλα δέντρα. Ωστόσο μην φυτέψετε ποτέ κρόκους κάτω από αειθαλή δέντρα γιατί η πυκνή σκιά τους καθ' όλη την διάρκεια του έτους θα στερούσε από τους κρόκους τον απαραίτητο για αυτούς ανοιξιάτικο ηλιακό φως.

Πότε να φυτέψετε βολβούς κρόκου:
Οι βολβοί των κρόκων ανοιξιάτικης ανθοφορίας φυτεύονται το φθινόπωρο (όσο πιο κρύο είναι το κλίμα της περιοχής σας, τόσο νωρίτερα το φθινόπωρο θα πρέπει να φυτέψετε τους βολβούς. Οι βολβοί των κρόκων φθινοπωρινής ανθοφορίας φυτεύονται την άνοιξη. Σιγουρευτείτε ότι έχετε αγοράσει και διαλέξει καλής ποιότητας βολβούς, σκληρούς και όχι μαλακούς. Αν φαίνεται το φύτρο τους βεβαιωθείτε ότι είναι μικρό και σκληρό.

Πώς να φυτέψετε βολβούς κρόκου:
Φυτέψτε τους βολβούς του κρόκου σε βάθος 5 εκατοστών και σε απόσταση 5-8 εκατοστών μεταξύ τους. Το μυτερό τους σημείο πρέπει να είναι προς τα επάνω. Λίπασμα την εποχή της φύτευσης δεν είναι απαραίτητο. Λίγο οργανικό κομπόστ μπορεί να βοηθήσει.

Οι βολβοί των κρόκων "αδελφώνουν". Μπορείτε να διαχωρίσετε και να αραιώσετε τους βολβούς ώστε να πολλαπλασιάσετε τα φυτά σας αλλά και να προλάβετε τον υπερπληθυσμό και εκφυλισμό τους.

Αν οι κρόκοι σταματήσουν να ανθίζουν κανονικά μετά από ένα-δυο χρόνια, θα πρέπει να τους διαχωρίσετε για να δυναμώσει η άνθισή τους. Η καλύτερη περίοδος για να διαχωρίσετε τους βολβούς είναι μετά την ανθοφορία, όταν πια το φύλλωμα έχει κιτρινίσει εντελώς και ξεραθεί.

Πώς να φροντίσετε τους βολβούς κρόκου:
Το φύλλωμα των φυτών παραμένει ζωηρό για κάποιο διάστημα μετά την ανθοφορία, ώστε το φυτό να συνεχίσει να τρέφεται. Μετά από κάποιο διάστημα τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν. Θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι τα φύλλα έχουν κιτρινίσει εντελώς και ξεθωριάσει πριν τα αφαιρέσετε. Μόνο τότε ο βολβός θα έχει αποθηκεύσει αρκετή τροφή για νέα χρονιά. 

Αν καλλιεργείτε τους κρόκους σας σε παρτέρια είναι εύκολο να τους αφήσετε να μαραθούν φυσιολογικά μόνοι τους. Αν όμως τους έχετε φυτέψει ανάμεσα σε γρασίδι είναι δύσκολο να τους εντοπίσετε γιατί τα φύλλα τους κιτρινίζουν 6 εβδομάδες μετά την ανθοφορία. Φυσικά αυτό το διάστημα δεν μπορείτε να κουρέψετε το γρασίδι σας εκτός αν έχετε σημαδέψει από πριν τα σημεία που έχετε φυτέψει τους βολβούς.

Πώς να χρησιμοποιήσετε βολβούς κρόκου:
Οι κρόκοι είναι κατάλληλοι για δασόκηπους. Πολλά είδη κρόκων εγκλιματίζονται εύκολα στο περιβάλλον. Αν καλλιεργήσετε κρόκους σε παρτέρια ή ανάμεσα σε γκαζόν χρησιμοποιήστε μεγάλη ποσότητα βολβών για να έχετε θεαματικά αποτελέσματα. Επειδή μάλιστα προτιμούν χώμα με καλή αποστράγγιση είναι ιδανικά φυτά για βραχόκηπους. Μπορούν να συνδυαστούν θαυμάσια με άλλους βολβούς ανοιξιάτικης ανθοφορίας, προσφέροντας χρωματικές αντιθέσεις. Τέλος οι κρόκοι μπορούν θαυμάσια να φορτσαριστούν για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...