Αλλεργίες ώρα μηδέν!

Πόσους πλήττουν, ποια είναι τα νέα αλλεργιογόνα, και κυρίως ποιεσ είναι οι 4 πιο αποτελεσματικές κινήσεις για να απαλλαγούμε από αυτές.
Τα στατιστικά δείχνουν πως το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κάποιο είδος αλλεργίας. Κι αν νομίζεις ότι αποτελούν ένα φαινόμενο που χτυπά μόνο την άνοιξη, ήρθε η στιγμή να το ξανασκεφτείς. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η κλιματική αλλαγή και άλλα αλλεργιογόνα «νέας γενιάς» τις έχουν μετατρέψει σε φαινόμενο... παντός καιρού. Ο παρακάτω οδηγός θα σε βοηθήσει να τις θέσεις υπό έλεγχο. 
Τι δείχνουν οι αριθμοί Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ετήσια δαπάνη για τη θεραπεία των αλλεργιών ανέρχεται σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια και ότι τα νέα είναι ακόμα πιο δυσοίωνα: τα συμπεράσματα των τελευταίων αλλεργιολογικών συνεδρίων αναφέρουν ότι ο επιπολασμός των αλλεργικών νοσημάτων παρουσιάζει ταχεία αύξηση σε κάθε ηλικιακή ομάδα, φυλή και κοινωνικό περιβάλλον σε παγκόσμια κλίμακα! Στη Σκοτία, για παράδειγμα, τα ποσοστά αλλεργικής ρινίτιδας τριπλασιάστηκαν σε 25 χρόνια, στις ΗΠΑ οι ασθενείς με άσθμα αυξήθηκαν κατά 75% σε μία 15ετία, ενώ στην Αγγλία το 20% των παιδιών υποφέρει από αλλεργική βρογχίτιδα.
Για όλα ενοχοποιούνται οι αλλαγές του τρόπου ζωής, το έντονο στρες, η ψυχική και σωματική κόπωση και η ευρεία χρήση νέων αλλεργιογόνων (όπως το latex, τα σιλικονούχα επιθέματα κ.λπ., μαζί με τις φυσικές μεταβολές (αύξηση του όζοντος) και τη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Στη χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια αυξάνονται συνεχώς οι ασθενείς από άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα και ατοπική δερματίτιδα. Αν και τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα στις βιομηχανικές ζώνες, ότι 1 στους 3  Έλληνες πάσχει σήμερα από κάποιας μορφής αλλεργία.
Τα νέα αλλεργιογόνα
Περισσότερα από 30 νέα αλλεργιογόνα έχουν μπει στη ζωή μας τα τελευταία τριάντα χρόνια. Μερικά από αυτά δεν έχουν ακόμα καταγραφεί επίσημα, αφού πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να διαπιστωθεί ότι όντως προκαλούν αλλεργίες. Πάντως, στον επίσημο κατάλογο των αλλεργιογόνων συγκαταλέγονται τα φρούτα, οι ξηροί καρποί εξωτικής προέλευσης και τα εισαγόμενα φυτά που προτιμούν πλέον οι Νεοέλληνες. Για παράδειγμα, παρατηρείται αύξηση των ασθενών με ευαισθησία σε αεροαλλεργιογόνα μη ελληνικών κυπαρισσοειδών (όπως η ανατολίτικη τούγια ή «Golden ball», το μεξικάνικο ή το κυπαρίσσι Αριζόνας που χρησιμοποιούνται για περιφράξεις), στη γύρη του φυτού παριετάρια (γνωστό και ως «περδικάκι», «περδικούλι» ή «κολλησόχορτο») και στα αλλεργιογόνα της κατσαρίδας.
1 Αλλαξε περιβάλλον! «Το σπίτι μας αποτελεί εκκολαπτήριο για κάθε αλλεργία», λέει ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, ειδικός αλλεργιολόγος. Ακάρεα, μύκητες και αόρατοι μικροοργανισμοί είναι μερικοί μόνο από τους ενόχους. Νικησέ τους!   
Στο καθιστικό
1. Οι καναπέδες και οι πολυθρόνες πρέπει να καθαρίζονται κάθε 3-4 μέρες με την ηλεκτρική σκούπα. Προτιμότερα βέβαια είναι τα καλύμματα και τα ριχτάρια που πλένονται εύκολα.
2. Το πάτωμα πρέπει να σφουγγαρίζεται καλά! Περισσότερη υγιεινή εξασφαλίζουν οι σφουγγαρίστρες με πανί από μικροΐνες.
3. Το ηλεκτρικό σκουπάκι χειρός είναι το πρώτο βήμα για ένα σωστό ξεσκόνισμα. Το επόμενο είναι να χρησιμοποιείς και πάλι υφάσματα από μικροΐνες ή ειδικά εμποτισμένα πανιά. Οι κλειστές βιβλιοθήκες και εταζέρες είναι λιγότερο «φιλόξενες» στη σκόνη. 
Στην κρεβατοκάμαρα
1. Φόρεσε στο στρώμα και στα μαξιλάρια θήκες που θα αερίζεις καθημερινά. Να τα αλλάζεις όλα και να τα πλένεις στο πλυντήριο σε υψηλή θερμοκρασία, μία φορά την εβδομάδα.
2. Τα μαξιλάρια, το κάλυμμα του κρεβατιού, οι κουβέρτες και τα παπλώματα πρέπει να πλένονται  με ζεστό νερό κάθε δύο-τρεις μήνες.
4. Μην αφήνεις βιβλία και περιοδικά στο κομοδίνο και μην έχεις βιβλιοθήκη στο υπνοδωμάτιο. Καλό είναι να μην υπάρχουν ούτε χαλιά. 
Στο μπάνιο
1. Μία φορά την εβδομάδα φρόντισε να πλένεις σχολαστικά τα είδη υγιεινής και τα σιφόνια με ένα καθαριστικό αντιμικροβιακής δράσης, επιμένοντας στις γωνίες και στους αρμούς, που στη συνέχεια θα σκουπίζεις με ένα καθαρό πανί ή ένα σφουγγάρι.
2. Τα χαλάκια του μπάνιου πρέπει να πλένονται κάθε βδομάδα στο πλυντήριο, όπως και η κουρτίνα, αν είναι υφασμάτινη. Να πλένεις συχνά το ποτήρι για τις οδοντόβουρτσες.
Στο παιδικό δωμάτιο
1. Οι θήκες είναι και εδώ απαραίτητες, όπως όμως και η άμεση αντικατάσταση στρωμάτων και μαξιλαριών που περιέχουν λάτεξ. 
2. Απαραίτητος είναι ο περιορισμός των χνουδωτών παιχνιδιών. Να τα πλένεις τακτικά στο πλυντήριο σε υψηλές θερμοκρασίες και να τα αποθηκεύεις όλα σε κουτιά.
Στην κουζίνα
1. Να διατηρείς καθαρά και στεγνά τα ντουλάπια και να φροντίζεις να κλείνουν ερμητικά.
2. Κάθε δυο-τρεις μέρες να περνάς το χερούλι του ψυγείου με ένα αντιμικροβιακό καθαριστικό, όπως και το χερούλι του φούρνου, τους διακόπτες της κουζίνας κ.λπ.
3. Μία φορά το μήνα να βγάζεις, να πλένεις,
να στεγνώνεις και μετά να επανατοποθετείς
το φίλτρο του απορροφητήρα. 
2 Βάλ� τες στο πιάτο σου! 
«Ειδικά σε περιόδους έξαρσης, οι βιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν στη θωράκιση του οργανισμού από τις αλλεργίες», υποστηρίζει η Ευφροσύνη Παπακωνσταντίνου, ιατρός παθολόγος, ομοιοπαθητικός, βοτανοθεραπεύτρια. Διάβασε ποιες θα σε προστατέψουν.
l Βιταμίνη Β12: Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αλλεργικά άτομα έχουν έλλειψη της εν λόγω βιταμίνης. Θα τη βρεις στο γάλα, το τυρί, το συκώτι, το μοσχάρι, το ψάρι και τα αυγά.
l Βιταμίνη Β6:  Η έλλειψή της ενοχοποιείται για εμφάνιση αλλεργιών. Βρίσκεται στο συκώτι, το κρέας, τα ψάρια και στο λάχανο, το πεπόνι, τις πατάτες, τα όσπρια και τα δημητριακά.
l Βιταμίνη C: Βοηθά στην καταπολέμηση των αλλεργιών, στη μείωση του πυρετού από αλλεργική αντίδραση και στην αντίδραση του δέρματος μετά από τσιμπήματα ή επαφή με δηλητηριώδη φυτά. Θα τη βρεις στις πιπεριές, τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ, γενικότερα στα εσπεριδοειδή, στις φράουλες, τα ακτινίδια, το ωμό λάχανο, τα ξερά φασόλια, το μπρόκολο, το μαϊντανό και τα λαχανάκια Βρυξελλών. 
l Ω-3 λιπαρά οξέα: Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν στην αποτροπή κρίσεων άσθματος και αλλεργικής ρινίτιδας. Πλούσιες πηγές τους είναι τα λιπαρά ψάρια (φρέσκος τόνος, σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα, ρέγκα), ο λιναρόσπορος, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, η σόγια και τα ιχθυέλαια.
l Βιταμίνη Β5: Ενισχύει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού και προάγει την παραγωγή αντισωμάτων. Θεωρείται αντιαλλεργική και προστατεύει τα μάτια και το δέρμα από παθήσεις που σχετίζονται με την ακτινοβολία. Βρίσκεται στα αυγά, το ρύζι, το αλεύρι, τα δημητριακά, τα μανιτάρια, τα καρύδια, τα φιστίκια, το κοτόπουλο, το μοσχάρι και τα νεφρά.
l Προβιοτικά-πρεβιοτικά: Βοηθούν στη
διατήρηση της υγιούς μικροχλωρίδας του εντέρου και μας προστατεύουν από αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Βασικές πηγές προβιοτικών είναι το κεφίρ, αλλά και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία κυκλοφορούν πλέον στο εμπόριο, ενώ πρεβιοτικά περιέχουν διάφορα εμπλουτισμένα τρόφιμα, τα δημητριακά, τα φρούτα
καθώς και τα λαχανικά. 

Tips
1. Απόφυγε να αερίζεις το σπίτι ή τα κλινοσκεπάσματα μεταξύ 9-12 το πρωί και 4-8 το απόγευμα, που είναι υψηλά τα επίπεδα γύρης στην ατμόσφαιρα.
2. Οι περσίδες και τα ελαφριά υφάσματα συγκρατούν λιγότερη σκόνη. Απόφυγε λοιπόν τις βαριές κουρτίνες στα παραθυρόφυλλα.
3. Διατήρησε σταθερά τα επίπεδα υγρασίας στο 40-60% και τη θερμοκρασία του σπιτιού στους 18-20 0C, όπου μύκητες και ακάρεα δύσκολα ευδοκιμούν.
4. Μία φορά το μήνα φρόντισε να καθαρίζεις τα φίλτρα των κλιματιστικών πλένοντάς τα με άφθονο νερό. Επανατοποθέτησέ τα μόνο αφού στεγνώσουν εντελώς.
5. Βγάλε τα παπούτσια σου! Να κυκλοφορείς στο σπίτι χωρίς αυτά και το ίδιο να ζητάς από τους καλεσμένους σου.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...