Βολβοί: Βάλτε Εύκολα Χρώμα Στον Κήπο Σας!

Αν θέλετε ο κήπος ή οι γλάστρες σας να έχουν πάντα υπέροχα λουλούδια σε πολλά χρώματα κι αρώματα χωρίς να χρειάζονται εντατική περιποίηση, δεν έχετε παρά να φυτέψετε βολβούς.
Οι βολβοί είναι πολυετή φυτά που φέρουν υπόγεια όργανα, χάρη στα οποία εξασφαλίζουν την παρουσία τους στο ίδιο σημείο για χρόνια. Αφού βλαστήσουν, πέφτουν σε λήθαργο μετά την ξήρανση του υπέργειου μέρους κι αναβλαστάνουν την επόμενη περίοδο. Δεν χρειάζονται πολύ νερό, λίπασμα και κλάδεμα για να ανθίσουν. Υπάρχουν βολβοί που ανθίζουν το χειμώνα, την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Η φύτευση των βολβών είναι μια εύκολη διαδικασία. Για να έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε θα πρέπει να φυτεύονται την κατάλληλη εποχή. Για να ανθίσουν την άνοιξη θα πρέπει να τους φυτέψετε αυτή την περίοδο, κι αντίστοιχα αν θέλετε να ανθίσουν το καλοκαίρι θα πρέπει να τους φυτέψετε από τον Απρίλιο και μετά.

Η διαδικασία είναι η εξής:

Σκαλίζετε καλά το χώμα, είτε είναι σε γλάστρα είτε στον κήπο σας.

Ανοίγετε τρύπες και τοποθετείτε τους βολβούς σε βάθος 2-3 φορές μεγαλύτερο από τη διάμετρο του βολβού. Δηλαδή να έχετε στο νου σας το μισό δάχτυλο του χεριού σας και στη συνέχεια τους σκεπάζετε με το υπόλοιπο χώμα.

Προσοχή! Σε μικρότερο βάθος θα βλαστήσουν μεν, αλλά θα αναπτύξουν μικρό ριζικό σύστημα με συνέπεια να γίνουν χαμηλά κι ισχνά. Από την άλλη σε μεγαλύτερο βάθος θα δημιουργηθεί κίνδυνος καταστροφής των βολβών, σαπίσματος αφού θα έχουν να διαπεράσουν μεγάλο στρώμα εδάφους!

Οι βολβοί γενικά στην κηποτεχνία συνδυάζονται με όλα τα φυτά! Μπορείτε να τους φυτέψετε γύρω από δέντρα, ανθίζοντας πριν την ανάπτυξη των φύλλων προαναγγέλλοντας έτσι τον ερχομό της άνοιξης. Μπροστά από πολυετή θάμνους για να δημιουργείτε αντίθεση χρωμάτων με το πράσινο χρώμα των φύλλων. Ακόμα και σε βάζα ως κομμένο λουλούδι!

Σε γλάστρες εκτός από μεμονωμένα, μπορείτε να τους φυτέψετε γύρω από το κεντρικό φυτό, από τον κορμό του.

Μην ξεχάσω! Αν τους φυτέψετε σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες, θα πρέπει πρώτα να τοποθετήσετε στον πάτο της, αν δεν έχει τρύπες, ψηλό χαλίκι για να γίνεται καλύτερα η αποστράγγιση.

Βολβοί άνοιξης


Ανεμώνη
Ίριδα
Κονβαλλάρια
Κρόκος


Νεραγκούλα
Τουλίπα
Υάκινθος
Νάρκισσος
Φρέζια


Διακόσμηση

Αν δεν θέλετε να φαίνεται το χώμα μπορείτε να το σκεπάσετε με βότσαλα αλλά και με βρύα!

Ως κομμένο λουλούδι στα βάζα δημιουργούνται τέλειοι συνδυασμοί...


Tip: Για να έχετε ανθισμένο κήπο για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν φυτεύετε όλους τους βολβούς μαζί, αλλά κατά διάστημα 7-10 ημερών ανάμεσα σε κάθε φύτευση. Αν όμως για κάποιο λόγο θέλετε ένα άκρως εντυπωσιακό αποτέλεσμα, τότε φυτέψτε όλους τους βολβούς την ίδια μέρα στο ίδιο βάθος, ώστε να ανθίσουν ταυτόχρονα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...