Γυναίκα ξαναβρήκε τη φωνή της με μεταμόσχευση φωνητικών χορδών

Γυναίκα ξαναβρήκε τη φωνή της μετά από σπάνια εγχείρηση για αποκατάσταση των φωνητικών της χορδών, ανακοίνωσαν οι Αμερικανοί γιατροί της.


Διεθνής ομάδα χειρουργών υπέβαλε την 52χρονη σε μεταμόσχευση τον προηγούμενο Οκτώβριο. Πρόκειται για τη δεύτερη ασθενή παγκοσμίως με επιτυχή μεταμόσχευση λάρυγγα.

Η ασθενής έβλαψε τις φωνητικές της χορδές πριν από μια δεκαετία, καθώς επανειλημμένως έβγαζε τον αναπνευστήρα όταν βρισκόταν σε νοσοκομείο, σε καταστολή.

Η εγχείρηση διήρκεσε 18 ώρες, σε 2 ημέρες. Οι γιατροί αντικατέστησαν τις φωνητικές χορδές, τον θυρεοειδή αδένα και την τραχεία με μοσχεύματα θανόντος. Επικεφαλής ήταν γιατροί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, του Ιατρικού Κέντρου Davis και ειδικοί από την Αγγλία και τη Σουηδία. Δυο εβδομάδες μετά η ασθενής μπόρεσε να προφέρει την πρώτη της λέξη.

Η ομάδα πέρασε σχεδόν 2 χρόνια να εκπαιδεύεται για τη συγκεκριμένη εγχείρηση.

Η ασθενής από τότε μιλά με περισσότερη ευκολία. Ακόμα αναπνέει με τη βοήθεια σωλήνα τραχειοστομίας και μαθαίνει πώς να καταπίνει. Θα χρειαστεί καιρός πριν μπορέσει να σιτιστεί ξανά φυσιολογικά.

Δεν είναι κατάλληλοι για την επέμβαση όλοι όσοι χάνουν τη φωνή τους. Θεωρείται ακόμα πειραματική επέμβαση. Οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα κατά της απόρριψης μοσχευμάτων για το υπόλοιπο της ζωής τους. Η συγκεκριμένη μεταμόσχευση βελτιώνει τη ζωή του ασθενούς.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...