Μαγευτική Μάνη

Συνώνυμο του άγριου κάλλους, της απομόνωσης αλλά και της ιδιαιτερότητας ανά τους αιώνες, η Μάνη Λακωνίας είναι μία από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας.

Απλωμένη στους πρόποδες του Ταΰγετου, από την Καλαμάτα μέχρι τους βράχους του ακρωτηρίου Ταίναρου και το Γύθειο, συναρπάζει με το άγριο τοπίο και τους επιβλητικούς της πύργους.

Οι ιδιότυποι βραχόκηποι που σχηματίζουν οι παρατημένες ξερολιθιές, οι ατέλειωτοι ως τον ουρανό αναβαθμοί γύρω στους λόφους κι οι μεσαιωνικοί στην όψη πύργοι, δημιουργούν δέος στον επισκέπτη κι επιδρούν πάνω του με μία αναμφισβήτητη μαγεία.


Ο αρχιτεκτονικός πλούτος της περιοχής δεν σταματάει στις οικίες και τους πύργους της. Σε όλη τη χερσόνησο συναντάμε πλήθος σημαντικότατους Βυζαντινούς ναούς του 11ου και του 12ου αιώνα, αλλά και παλαιότερων εποχών. Η μεγάλη συγκέντρωση βυζαντινών ναών στην περιοχή της Μάνης είναι, μαζί με τους μοναδικούς στην Ελλάδα μακρόστενους πύργους της, λόγος για να κηρυχθεί ολόκληρη η χερσόνησος προστατευόμενη αρχιτεκτονικά περιοχή.

Η Αρεόπολη, 58 χλμ. από τη Σπάρτη, με τα καλντερίμια και τα πυργόσπιτά της αποτελεί εμπορικό και διοικητικό κέντρο της Μάνης κι ήταν ο ιστορικός βατήρας υψώσεως του λάβαρου της Επαναστάσεως στις 17 Μαρτίου του 1821. Θα μπορούσε δε κάλλιστα να συναγωνιστεί σε ομορφιά τη Μονεμβασιά.

Τα ανίσκια μέρη, με τον Ταΰγετο να κατρακυλά από κορυφή σε κορυφή όλο πέτρες ως την νότια άκρη του, με τους μανιάτικους πύργους να ξεπετιούνται κάθετα προς τον ουρανό, είναι κατά πολλούς η «πραγματική» Μάνη. Κι όμως, τα πετρόχτιστα σπίτια της Καρδαμύλης και των άλλων χωριών, της επονομαζόμενης Μεσσηνιακής Μάνης, είναι εξίσου αξιόλογα και μαγευτικά. Καθώς ο δρόμος αφήνει πίσω την Αρεόπολη και κατηφορίζει προς τη Μέσα Μάνη, η ξερότητα του τοπίου γίνεται όλο και πιο φανερή.

Ο χώρος αυτός, ελεγεία της πέτρας, σε ξαφνιάζει μόλις τον ατενίζεις για πρώτη φορά, αλλά γίνεται γρήγορα φιλικός. Γρήγορα επίσης διαπιστώνεις ότι κι οι Μανιάτες είναι φιλικοί και φιλόξενοι με τους επισκέπτες τους.


Με μία ομορφιά που διατηρείται όλες τις εποχές του χρόνου, η Μάνη είναι ένα μέρος δυνατό, που σε σημαδεύει για πάντα. Λαμπρές καστροπολιτείες του παρελθόντος, σπουδαία αρχιτεκτονική, σπηλιές, καταφύγια, γερακοφωλιές, πέτρινα μονοπάτια, γαλανές παραλίες, αυτή είναι η μοναδική Μάνη! Επισκεφτείτε τη.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...