Πώς Να... Αντιμετωπίσετε Το Comeback Στο Πατρικό

Κρίση, περικοπές, απολύσεις, μείωση ωραρίου, ανεργία... είναι μόνο μερικές από τις λέξεις που χαρακτηρίζουν την καθημερινότητά μας και τριβελίζουν τα αυτιά μας τον τελευταίο καιρό. 


Και τι καλά που θα ήταν να τ' ακούγαμε μόνο... Δυστυχώς έχουν αρχίσει να μπαίνουν για τα καλά στη ζωή μας και να την κάνουν ολοένα και πιο δύσκολη.

Δεδομένης, λοιπόν, της κατάστασης, πολλοί νέοι και νέες αποφασίζουν να επιστρέψουν στο πατρικό τους σπίτι, προκειμένου να ελαφρύνουν την καθημερινότητά τους από το άγχος του ενοικίου. Πόσο εύκολη όμως μπορεί να είναι μία τέτοια μετάβαση από την ανεξάρτητη κι αυτόνομη ζωή, στη συγκατοίκηση με τους γονείς;


Πραγματικά μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη, έως κι ανυπόφορη, αφού μετά από κάμποσα χρόνια προσωπικής ελευθερίας κι αποφυγής από τον έλεγχο των γονιών, η επιστροφή στην «παιδική» μας κατάσταση, δεν ήταν αναμενόμενη και καθόλου επιθυμητή. Παρόλα αυτά υπάρχουν και θετικά σημεία σε μία τέτοιου είδους αλλαγή, που σίγουρα θα πρέπει να υπολογίσουμε.

Βασικότερο και σημαντικότερο στοιχείο, είναι ο ίδιος ο λόγος της μετοίκησής μας στο πατρικό, δηλαδή το οικονομικό κομμάτι. Σκεφτείτε μόνο πόσα χρήματα θα γλιτώσετε από το ενοίκιο, τους λογαριασμούς, αλλά και τη διατροφή. Και ναι... με αυτά τα εξτρά χρήματα που θα εξοικονομήσετε, θα μπορέσετε επιτέλους να αγοράσετε εκείνο το αυτοκίνητο που τόσο καιρό επιθυμούσατε, ή να συνεχίσετε τις σπουδές σας.

Κι αν στο μάτι δεν είχατε κάποιοι αυτοκινητάκι ή ένα μεταπτυχιακό, τότε με την αποταμίευση -που τώρα πια σίγουρα θα μπορέσετε να κάνετε- θα είστε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη άλλων στόχων, που πριν δεν ήταν εφικτοί λόγω χρημάτων. Όπως για παράδειγμα, η εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας, η συνδρομή σε ένα γυμναστήριο, οι διακοπές πολυτελείας (λέμε τώρα...) ή οτιδήποτε άλλο. Γιατί όχι και το ξέφρενο shopping therapy. Αλλωστε κι η αγορά μίας τσάντας Louis Vuitton ή ενός ζευγαριού Manolo Blahnik, μπορεί να είναι στόχος για μία γυναίκα.

Από την άλλη σκεφτείτε πως εκτός από χρήματα θα εξοικονομήσετε και πολύτιμο χρόνο. Κι αν δεν καταλάβατε ακόμη το γιατί... σκεφτείτε πόσο χρόνο καταναλώνετε για μαγείρεμα, καθάρισμα, πλύσιμο ρούχων και σιδέρωμα, πληρωμή λογαριασμών και ψώνια στο super market κι ένα σωρό άλλες καθημερινές δουλειές. Δεν θα ήταν υπέροχο αν όλα αυτά τα αναλάμβαναν και πάλι οι γονείς; Μα φυσικά... Κι ακόμη πιο υπέροχο θα είναι ο περισσότερος χρόνος που θα διαθέτετε επιτέλους για να βλέπετε τις φίλες σας, ή να κάνετε εποικοδομητικά πράγματα που πριν δεν προλαβαίνατε.


Όσο κι αν φαντάζεται σκληρή η επιστροφή στο πατρικό, με τους γονείς να «επιβλέπουν» κάθε σας κίνηση, λες κι είστε 15 χρόνων, στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο. Σίγουρα ο μπαμπάς, θα παραμείνει μπαμπάς με ό,τι συνεπάγεται αυτό -όπως το να ξαγρυπνάει μέχρι να επιστρέψετε σπίτι- κι η μαμά θα παραμείνει μαμά και θα συνεχίζει να σας πιέζει να φάτε και να πιείτε το φρεσκοστυμμένο σας χυμό. Αλλά ταυτόχρονα, σκεφτείτε και πόσο ωραίο θα είναι να γυρνάτε σπίτι μετά από μία κουραστική μέρα και να βρίσκετε ένα πιάτο με ζεστό σπιτικό φαγητό να σας περιμένει. Αλλά και μία ζεστή αγκαλιά κι έναν καλό λόγο για να απαλύνει τα προβλήματα και τα άγχη. 'Αλλωστε, η μοναξιά μπορεί να γίνει τόσο σκληρή κι απελπιστική, που να κάνει τη συγκατοίκηση με τους γονείς να δείχνει υπέροχη κι ειδυλλιακή.

Είμαι σίγουρη πως με τη σωστή συνεννόηση -και τον απαραίτητο προσωπικό χώρο- θα μπορείτε να έχετε κι όλα τα benefits ενός τέτοιου εγχειρήματος. Δείτε το σαν μία περίοδο αναπροσαρμογής κι επανατοποθέτησης των δεδομένων και μία ευκαιρία επίτευξης στόχων και δημιουργίας νέων.


Και μην ξεχνάτε πως στα δύσκολα μόνο η μανούλα μπορεί να βοηθήσει πραγματικά... Ξεχνάτε πόσες φορές αρρωστήσαμε κι ευχηθήκαμε να είναι εκεί να μας φροντίσει, αντί να «σερνόμαστε» μόνες μας κι αβοήθητες; Πόσες φορές γυρίσαμε σπίτι και νιώσαμε την ανάγκη να υπήρχε κάποιος να μας περιμένει με χαμόγελο και θαλπωρή; Ή πόσες φορές ξυπνήσαμε κι ονειρευτήκαμε να βρούμε έτοιμο πρωινό;

Αν λοιπόν, οι συνθήκες σας έχουν φέρει ένα βήμα πριν την επιστροφή στο πατρικό, μην το βάζετε κάτω και σε καμία των περιπτώσεων μην τα «βάψετε μαύρα». Σκεφτείτε τη χαρούμενη πλευρά των πραγμάτων και θεωρείστε το ως μία ευκαιρία για να οργανώσετε το νέο ξεκίνημα στη ζωή σας.



http://www.miss.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...