Κουζίνα: Συμβουλές εργονομίας

Η κουζίνα είναι κυρίως ένα χώρος εργασίας και για αυτό πρέπει να είναι πρακτική, λειτουργική και άνετη για όλους τους χρήστες.  

 





 Βασικές συμβουλές εργονομίας

Παγκος Εργασίας
Συμβουλή 1: Δημιουργία επιφανειών με διαφορετικά ύψη. Ο τυπικός πάγκος της κουζίνας έχει ύψος 0.90 μέτρα. Παρόλα αυτά, για μερικούς ψηλούς ανθρώπους θεωρείται χαμηλός και δυσχρηστος καθώς τους αναγκάζει να σκύβουν, ενω για άλλους θεωρείται χαμηλός. Ο εργονομικός σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία πάγκων με διαφορετικά ύψη, ώστε να εξυπηρετούνται πολλαπλοί χρήστες και ανάγκες.

Συμβουλή 2: Μετατροπή του τραπεζιού σε πάγκο εργασίας. Αν στο τραπέζι της κουζίνας, ( 0ύψος 0,70- 0,75μ.) τοποθετηθεί μια επιφάνεια από χοντρό γυαλί, τότε μετατρέπεται σε τραπέζι εργασίας. Το γυαλί αντέχει σε χαρακιές, λεκέδες, καυτά αντικείμενα, κλπ. Ένα τέτοιο τραπέζι, είναι πρακτικό για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν αντέχουν την ορθοστασία καθώς τους επιτρέπει να ετοιμάσουν μεγάλο μέρος του φαγητού καθισμένοι στην καρέκλα.





Αποθήκευση
Συμβουλή 1: Τα βαριά αντικείμενα και προϊόντα τοποθετούνται σε σημεία με εύκολη πρόσβαση. Θα πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση βαρέων αντικειμένων σε πολύ χαμηλά και σε πολύ υψηλά σημεία. Στην πρώτη περίπτωση, το απότομο και συχνό σήκωμα βαρέων αντικειμένων μπορει να δημιουργήσει πρόβληματα στη μέση ενώ στη δεύτερη, μια πιθανή πτώση μπορει να προκαλέσει τραυματισμούς.  


Συμβουλή 2: Στα συρτάρια, στα ράφια και στα ντουλάπια μπορούν να τοποθετηθούν μηχανισμοί κύλισης ή περιστροφής. Οι μηχανισμοί αυτοί διευκολύνουν ιδιαίτερα, την πρόσβαση και την οργάνωση των αποθηκευμένων αντικειμένων.  






Συσκευές


Συμβουλή 1: Τα ψυγεία με καταψύκτη στο κάτω μέρος είναι εργονομικά καθώς επιτρέπουν την αποθήκευση των κατεψυγμένων τροφίμων στο ύψος περίπου των χεριών του ανθρώπου. 
Συμβουλή 2: Η κατασκευή συρταριου κάτω απο το πλυντήριο πιάτων απαλλάσει τον χρήστη απο το συχνό σκύψιμο.   





Συμβουλή 3: Η τοποθέτηση των φούρνων στο ύψος περίπου των ώμων, επιτρέπει τον ευκολο και τακτικό έλεγχο του ψησίματος.










πηγές φωτογραφιών
Φωτογραφία 1: http://www.akribelasurfacing.com/
Φωτογραφία 4-5: www.ikea.gr (κατάλογος)
Φωτογραφία 6: http://www.samsung.com/gr/




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...