Κυτταρίτιδα: Ο εχθρός του γυναικείου σώματος μπορεί να νικηθεί!

Σημαντικό μέρος της μείωσης της κατακράτησης που συντελεί και στην εμφάνιση της ''κυτταρίτιδας'' παίζει και η διατροφή. Κάθε γυναίκα με κάποιου βαθμού κατακράτησης μπορεί να επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές.
Οι διατροφολόγοι και διαιτολόγοι συνίστατουν:

• Να καταναλώνεται μικρά και συχνά γεύματα (4-5 ημερησίως)
• Να χάσετε το περιττό σωματικό βάρος, αν είστε υπέρβαρη ή παχύσαρκη. Η δίαιτα και το αδυνάτισμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
• Να περιορίσετε την κατανάλωση των πηγών νατρίου

Σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται:

• οι έτοιμες σάλτσες του εμπορίου
• η ketchup
• η μουστάρδα
• τα αλλαντικά
• το παστό κρέας και ψάρι
• τα τυριά
• τα λουκάνικα
• τα τουρσιά
• οι ελιές
• τα προπαρασκευασμένα τρόφιμα
• ο κατεψυγμένος αρακάς
• το κανονικό ψωμί

• Να χρησιμοποιείτε μπαχαρικά, ξύδι, κρασί και χυμό λεμονιού στην παρασκευή των φαγητών προς αντικατάσταση του επιτραπέζιου αλατιού.
• Να διαβάζετε προσεκτικό τις ετικετών των τροφίμων, ώστε να αποφεύγετε όσα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
• Να ρωτάτε τον τρόπο προετοιμασίας των φαγητών (όταν τρώτε εκτός σπιτιού).
• Να αποφύγετε πίκλες, τουρσιά, μουστάρδα, ketchup, σάλτσες σόγιας, φαγητά σε ζωμό, dressings σαλάτας και σάλτσες με υλικά που περιέχουν νάτριο. Τα περισσότερα εστιατόρια είναι πρόθυμα να σας εξυπηρετήσουν.
• Να καταναλώνετε τουλάχιστον δυο μερίδες γαλακτοκομικά με 1-2% λιπαρά ημερησίως.

Να καταναλώνετε:

• 1 φορά/ εβδομάδα κόκκινο κρέας
• 1-2 φορές/ εβδομάδα κοτόπουλο
• 1-2 φορές/ εβδομάδα ψάρι
• 1 φορά/ εβδομάδα όσπρια και
• 1 φορά/ εβδομάδα λαδερό φαγητό

• Να καταναλώνετε 2-4 μερίδες φρούτα ημερησίως προς κάλυψη των αναγκών σε φυτικές ίνες της απαραίτητης ποσότητας καλίου.

• Να καταναλώνετε 4-5 μερίδες λαχανικών ημερησίως προς κάλυψη των αναγκών σε φυτικές ίνες, κάλιο και μαγνήσιο.

• Να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως είναι για παράδειγμα τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, τα όσπρια, οι ρίζες λαχανικών, τα προϊόντα κριθαριού, βρώμης, λιναριού, τα πράσινα λαχανικά κ.α.

• Να επιλέγετε κατά το δυνατόν άπαχο κρέας και να χρήση ελαιόλαδο ή λινέλαιο σύμφωνα με τις οδηγίες του διαιτολόγου.

• Να αποφεύγετε τα τηγανητά τρόφιμα, τα crackers, τα γλυκά και τα αρτοσκευάσματα με προσθήκη βουτύρου ή υδρογονωμένων φυτικών λιπαρών κατά την παρασκευή τους.

Γενικά, να αποφεύγετε τα λίπη σε στερεά μορφή (κορεσμένα)

• Να περιορίσετε την κατανάλωση καφεΐνης, σοκολάτας και κακάου.

• Να περιορίσετε ή να διακόψετε το κάπνισμα.

• Να περιορίσετε τη λήψη οινοπνεύματος 1 - 3 μερίδες ποτού / εβδομάδα.

• Να αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητα, που συντελεί στην αποβολή των κατακρατήσεων. Είναι επιθυμητή η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια της άσκησης και όχι σε τέτοιο βαθμό η ένταση αυτής (π.χ. γρήγορο περπάτημα για περίπου 45 λεπτά 5φορές την εβδομάδα).

Πηγή:ygeiaonline.gr 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...