Γυαλιά ηλίου: Τάσεις και (έγκαιρες) προτάσεις

Τα pop 80’s, η επιστροφή στα φυσικά χρώματα, τα στρογγυλά γυαλιά του Χάρι Πόττερ, τα ζωντανά χρώματα, το tecno-chic στυλ, τα γυαλιά που φοριούνται κάτω από τα φρύδια, το vintage και το burlesque στυλ αλλά και οι επιρροές από επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές της μόδας κυριαρχούν φέτος στα γυαλιά ηλίου. Ναι, οι τάσεις είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά, και ναι, υπάρχει κάτι για όλα τα γούστα. Δείτε αναλυτικά τις προτάσεις των σχεδιαστών, και… οργανωθείτε, προτού οι τιμές των ελληνικών καταστημάτων οπτικών διπλασιαστούν εν όψει της άνοιξης.


Let’s Dance - The fabulous ‘80s Και όμως επέστρεψαν. Οι ώμοι με τις βάτες, η μουσική ντίσκο, τα cult cartoons και ό,τι οριοθετεί τη μόδα των eighties. Οι τελευταίες τάσεις της μόδας επηρεάζονται από τα θρυλικά 80’s, τις υπερβολές τους και τις αντιθέσεις τους και οι τάσεις στα γυαλιά ηλίου δεν θα μπορούσαν να μην ακολουθήσουν. Μεγάλα σχέδια, παρουσιασμένα με μοντέρνο τρόπο και τολμηρό χαρακτήρα, καθαρές αλλά υπερβολικές γραμμές, ντεγκραντέ φακοί που ξεκινούν από το μαύρο και φτάνουν στο μοβ, και βέβαια έντονα χρώματα παντού, επηρεάζουν τη μόδα για τα γυαλιά του 2011.

Natural & Basic – Επιστροφή στις ρίζες Απαλά, υποτονικά χρώματα –λιλά, μωβ, μπεζ, γκρι– το ζεστό καφέ της σοκολάτας, το κόκκινο του τούβλου, αλλά και το καλοκαιρινό μπρονζέ, το ηλιοκαμένο πορτοκαλί, το απαλό ροζ, κάνουν φέτος πραγματικότητα την επιθυμία όσων αποζητούν σταθερότητα στα αξεσουάρ τους. Τα γυαλιά του 2011 ταξιδεύουν και σε «σίγουρα μονοπάτια». Ένας ύμνος στην σιγουριά της καθημερινότητας και την ηρεμία της ζωής, τα γυαλιά γίνονται ένα βασικό αξεσουάρ και οι ουδέτερες αποχρώσεις τους συμβολίζουν τη νοσταλγία του παρελθόντος και υπογραμμίζουν πως η μόδα μπορεί να αλλάζει, αλλά το στυλ παραμένει.

Ring around the Rosie – Ο κύκλος της ζωής Για αιώνες παρέμειναν τα ίδια: από τους πίνακες του 1600 μέχρι το 1800 όταν έγιναν διάσημα από τον Ιταλό πολιτικό, Camillo Benso di Cavour, και από τον Γκάντι μέχρι τον Le Corbusier που τα επανασχεδίασε και τα φόρεσε, τα στρογγυλά γυαλιά συνδέθηκαν άμεσα με τις προσωπικότητες που τα φορούσαν. Για αυτό και την δεκαετία του 60’ και 70’ – όταν τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν και τα οπτικά εισήλθαν στα καθαγιασμένα έγκατα της μόδας – χρειάστηκε μόνο ένας τύπος από το Λίβερπουλ, ο Τζων Λέννον, να τα φορέσει με τη χάρη ενός ανθρώπου που ονειρεύεται ένα καλύτερο κόσμο (All you need is love…).

Ακολούθησαν κινηματογραφικές επιτυχίες, μεταξύ των οποίων Ο Θάνατος στη Βενετία, με την Jules και τον Jim μέχρι που τελικά, στην νέα χιλιετία, ο Χάρυ Πότερ ανέλαβε να τα επαναφέρει στη μόδα με την ελαφρότητα που ταιριάζει στο Βρετανό μάγο της Σχολής Μαγείας Hogwarts. Τα πολύ αγαπημένα αλλά και μισητά «στρογγυλά» γυαλιά τώρα επανέρχονται με ένα αέρα retro - glam. Το μέταλλο ανήκει πλέον στο παρελθόν, το πλαστικό και το χρώμα είναι οι τελευταίες ανακαλύψεις, που δίνουν ουσία, μέγεθος αλλά και vintage γοητεία, τόσο στην «μυωπική» εκδοχή τους όσο και σε εκείνη των γυαλιών ηλίου. Είναι ένα στυλ που δεν ταιριάζει σε κάθε τύπο προσώπου: αν έχετε στρογγυλό ή γεμάτο πρόσωπο, είναι καλύτερα να τα αποφύγετε.

Το χρώμα και το μαγικό ραβδί - No color, no party! Ροζ, μπλε, μωβ, πράσινο. Δελεαστικά και ακραία, αυτά είναι τα cult χρώματα για τα οπτικά για το 2011, “απαλά’ από τη μία και extreme από την άλλη. Το χρωματιστό πλαστικό είναι ο νικητής, αλλά πολύ συχνά είναι και το μέταλλο που παίρνει απόχρωση, χάνοντας την ψυχρότητά του. Οι λέξεις κλειδιά είναι ταυτότητα και προσωπικό ύφος. Θα ανακαλύψουμε και συναρπαστικά σχέδια και συνδυασμούς, όπως: ασημί/μαύρο, χρυσό/μαύρο αλλά και καρώ ή floral. Η υφή των γυαλιών –είτε είναι γυαλιά ηλίου, είτε μυωπίας– ενισχύεται με θεατρικά εφέ, λεπτομέρειες φτιαγμένες στο χέρι, σχέδια φιδιού και καρύδας, στο χρώμα του μαύρου “πάνθηρα”, το κόκκινο ή το χρώμα του tabacco. Το χρώμα είναι must… όπως και η αίσθηση του χιούμορ που τα υποστηρίζει όταν τα φοράτε.

Techno-chic – Η τεχνολογία στην υπηρεσία της μόδας Η τεχνολογία είναι πάντα στην υπηρεσία των οπτικών: καινοτόμα, πανάλαφρα υλικά ενώνουν δυνάμεις με ακραία σχέδια και στυλ. Τα οπτικά του 2011 δεν συμβιβάζονται, κάνουν μία δυνατή αισθητική δήλωση που δεν παραβλέπει την πρακτικότητα και την ευκολία στη χρήση. Οι γραμμές είναι κομψές και αποφασιστικές, έτσι ώστε το σύνολο να προσφέρει αισθητική ισορροπία. Οι καμπυλωτοί σκελετοί είναι hot αλλά και σπορ ταυτόχρονα, ενώ επικρατούν και τα γεωμετρικά σχέδια σε μέταλλο και πλαστικό. Το μαύρο κυριαρχεί, τονισμένο με μέταλλο. Απεριόριστη ευλυγισία, λεπτομέρειες στο σχέδιο, όλα μεγιστοποιούν το αποτέλεσμα, ένα είδος ένωσης, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Eyebrow Eyewear Όχι πλέον κάλυψη. Τα γυαλιά γίνονται δεύτερο δέρμα, κάτι σαν το make-up που τονίζει τα μάτια, αντί να τα κρύβει. Συχνά, οι απαλές αλλαγές στο χρώμα φωτίζουν τη ματιά. Αλλά ο σκελετός επίσης επικρατεί: τα λεγόμενα γυαλιά της γραμμής των φρυδιών τοποθετούν το επίκεντρο στο πάνω μέρος του προσώπου, σχεδόν επανασχεδιάζοντας τη γραμμή των φρυδιών, σε αντίθεση με το κάτω μέρος του σκελετού. Αυτή η τάση έρχεται από τη δεκαετία του ‘50. Τα γυαλιά αυτά είναι τα γνωστά ως Malcolm X, τα οποία επανέφερε ο Kevin Costner στο JFK, τα οποία έρχονται ξανά στο επίκεντρο, ομορφαίνοντας τα πρόσωπα των νέων σταρ του Χόλυγουντ. Επίσης must είναι το στρογγυλό σχήμα γυαλιών αλλά και η μακρόστενη φόρμα, ένα look που τραβάει την προσοχή στην άκρη του προσώπου, ενισχύοντας το στυλ της Catwoman. Στη δεκαετία του ‘50 τα γυαλιά αυτά είχαν σχήμα πεταλούδας, για ένα σοφιστικέ και θηλυκό, glamour ύφος.

Too Much - So Vintage, so cool! Ένα παιχνίδι από διάσημες τάσεις αλλά και ακραίες. Στη δεκαετία του ‘70 κυριαρχούσαν οι καθαρές γραμμές. Το 2010 τα γυαλιά μυωπίας επανέφεραν το στυλ του Nerd (από την Ugly Betty μέχρι και την αργεντίνικη εφηβική σειρά Ugly Duckling). Το 2011 επικρατεί η glamorous απόχρωση σε αυτά τα γυαλιά δίνοντας στους όγκους και τα σχήματα ακόμα περισσότερο βάρος, όχι μόνο στα γυαλιά μυωπίας αλλά και στα γυαλιά ηλίου. Μία ξεκάθαρη γραμμή που θα επικρατήσει σε αυτούς που δεν φοβούνται να κάνουν τολμηρές επιλογές. Τα γυαλιά ηλίου για το 2011, δεν διστάζουν να επανεφεύρουν το στυλ του αεροπόρου. Τώρα οι φακοί - καθρέφτες είναι τετραγωνισμένοι, σε αποχρώσεις του χρυσού και του ασημί αλλά και του καφέ και του μπλέ. Το vintage παίρνει νέα ζωή, σύμφωνα με τα μοναδικά υλικά και αξεσουάρ. Το στυλ του “geek” έχουν ήδη υιοθετήσει celebrities όπως η Madonna, η Scarlettt Johanson, ο Justin Timberlake, ο David Beckham και η Hilary Duff.

www.in2life.gr



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...