Ράνια της Ιορδανίας: τι θαμπώνει τη λάμψη της «Νταϊάνας» των Αράβων

Στη δίνη του κυκλώνα έχει βρεθεί η βασίλισσα της Ιορδανίας Ράνια. Μέχρι τώρα ήταν η αγαπημένη βασίλισσα του λαού. Και η παλαιστινιακή καταγωγή της αποτέλεσε το σύμβολο ενός ακατάλυτου δεσμού ανάμεσα στο ιορδανικό καθεστώς και τους Παλαιστινίους. Οι κατηγορίες όμως για διαφθορά που διατυπώνονται εις βάρος της Ράνια αλλάζουν τα δεδομένα και αποκαλύπτουν ότι ο δεσμός αυτός έχει τραυματιστεί βαθιά

Εν μέσω ταραχών που πλήττουν την Ιορδανία, και λίγο μετά τον διορισμό νέας κυβέρνησης, οι 36 εκπρόσωποι φυλών βεδουίνων σε ανοιχτή επιστολή που έστειλαν στον βασιλιά Αμπντάλα ζητούν την απομάκρυνση της βασίλισσας Ράνια από τη δημόσια ζωή της χώρας.
Η ανοιχτή επιστολή δημοσιοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο νια την ιορδανική μοναρχία, καθώς όλο και περισσότεροι διαδηλωτές κατεβαίνουν στους δρόμους για να εκφράσουν την αντίθεση τους στο καθεστώς. Στην επιστολή αναφέρεται ότι η βασίλισσα Ράνια έχει δημιουργήσει κέντρα εξουσίας που εξυπηρετούν τα δικά της συμφέροντα. Αυτό δυναμιτίζει τη συμφωνία ανάμεσα στους Ιορδανούς και τη βασιλική οικογένεια, εγκυμονώντας μια απειλή για τη μοναρχία. «Ζητάμε από τον βασιλιά να επιστρέψει γαίες και αγροκτήματα που δόθηκαν στην οικογένεια Γιασίν της βασίλισσας Ράνια. Η γη ανήκει στον λαό της Ιορδανίας», τονίζουν οι συντάκτες της επιστολής.
Η βασιλική οικογένεια ανταπάντησε στην «πρόκληση» με τη δημοσίευση επιστολών της συνομοσπονδίας των φυλών Χουιντάτ, που τάσσονται υπέρ του βασιλιά Αμπντάλα. Η Ιορδανία «αργά ή γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την καταιγίδα της Αιγύπτου, εξαιτίας της καταπάτησης των ελευθεριών και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος», συνεχίζουν όμως να προειδοποιούν οι βεδουίνοι και υιοθετούν πολλά από τα αιτήματα της ισλαμικής αντιπολίτευσης.
Το χάδι της δημοσιότητας
Ενδεχομένως είναι η πρώτη φορά που η βασίλισσα Ράνια δέχεται τέτοια επίθεση. Από τότε που παντρεύτηκε τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, το 1993, απολαμβάνει το χάδι της δημοσιότητας.
Γεννημένη στο Κουβέιτ, από Παλαιστίνιους γονείς (ο πατέ­ρας της ήταν γιατρός), η βασίλισσα Ράνια θεωρείται σήμερα μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου.
Μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών, ενώ σε τακτικές εμφανίσεις της στην τηλεόραση μιλάει για τις λανθασμένες α­ντιλήψεις που έχει ο κόσμος για το ισλάμ. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Κάιρο. Μετά την αποφοίτηση της εργάστηκε στη Citibank, αλλά και στην Apple Computer.
Η βασίλισσα Ράνια ενσάρκωσε με τον καλύτερο τρόπο το παραμύθι της κοπέλας του λαού που συναντήθηκε με τον πρίγκιπα, ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν σχεδόν αμέσως. Στην ηλικία των 21 ετών μετακόμισε με τους γονείς της στο Αμμάν της Ιορδανίας, όπως χιλιάδες άλλοι Παλαιστίνιοι που εγκατέλειψαν το Κουβέιτ μετά τον Πόλεμο του Κόλπου. Με τον τότε πρίγκιπα της Ιορδανίας Αμπντάλα γνωρίστηκε σε ένα πάρτι το 1993, δύο μήνες μετά ανακοινώθηκε ο δεσμός τους και στις 10 Ιουνίου του 1993 παντρεύτηκαν. Μέχρι σήμερα, έχουν α­ποκτήσει τέσσερα παιδιά.
Βασίλισσαhi-tech
Ίσως είναι η μοναδική βασίλισσα σε ολόκληρο τον κόσμο που έχει τόσο καλή σχέση με την τεχνολογία. Εκατομμύρια είναι οι θαυμαστές που την ακολουθούν στο twitter και το facebook, εξίσου πολλοί είναι αυτοί που παρακολουθούν τις εκπομπές της στο προσωπικό της κανάλι στο youtube.
Στην ηλικία των 40 ετών ήταν η νεότερη βασίλισσα του κόσμου και έχει περιγραφεί ως «η πριγκίπισσα Νταϊάνα της Μέσης Ανατολής». Έχει μεγάλη αδυναμία στους καλούς σχεδιαστές, τα ακριβά και κομψά ρούχα, την ίδια στιγμή όμως το φιλανθρωπικό της έργο είναι εξαιρετικά πλούσιο. Είναι ιδρυτικό μέλος της ιορδανικής οργάνωσης Jordan River Foundation (JRF), η οποία βοηθά κυρίως γυναίκες σε όλο τον κόσμο, είναι πρέσβειρα της UNICEF και έχει ιδρύσει το Child Safety, ένα καταφύγιο για κακοποιημένα παιδιά, το πρώτο στο είδος του στον αραβικό κόσμο. Επίσης, έχει συμμετάσχει στην εκστρατεία των Ηνωμένων Εθνών «Girl up», με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση για τα δικαιώματα των γυναικών. Παράλληλα, συμμετέχει τακτικά στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία του Κλίντον και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Η βασίλισσα Ράνια έχει χρησιμοποιήσει τη θέση της για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των διάφορων κοινωνικών ομάδων τόσο στην Ιορδανία όσο και στο εξωτερικό. Στην Ιορδανία δραστηριοποιείται και υποστηρίζει την εκπαίδευση, τη χειρα­φέτηση των γυναικών, τον τουρισμό και τη νεολαία. Σε παγκόσμιο επίπεδο υποστηρίζει ένθερμα την παγκόσμια εκπαίδευση και τον διαπολιτισμικό και διαθρησκευτικό διάλογο.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες του παλατιού, επικεντρώνεται στην ανατροφή των τεσσάρων παιδιών της: του πρίγκιπα Χουσεΐν, της Ιμάν, της Σάλμα και του Χασέμ, ο οποίος γεννήθηκε το 2005.
Έχει γράψει ένα παιδικό βιβλίο (διατίθεται στη Δύση), που ονομάζεται «The sandwich swap». Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορία δύο κοριτσιών, το ένα έχει αμερικανική καταγωγή, ενώ το άλλο αραβική.


Πηγή: Strategist
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...