Όταν το γραφείο μπαίνει στο σπίτι

Για πολύ κόσμο πια, οι ώρες της δουλειάς δυστυχώς, δεν περιορίζονται στενά στις ώρες που βρισκόμαστε στο γραφείο μας.
Έτσι, η ανάγκη για ένα χώρο που θα φιλοξενήσει το γραφείο στο σπίτι – όσο περνάει ο καιρός – γίνεται και πιο απαραίτητος.

Το πώς όμως θα σχεδιαστεί και θα διαμορφωθεί αυτός ο χώρος, είναι μια διαδικασία που χρειάζεται προσοχή.
Θα πρέπει να είναι ένα δωμάτιο, που θα συνδυάζει αρμονικά την επαγγελματική δραστηριότητα και την σπιτική ζεστασιά.
Η αισθητική του γραφείου μας στο σπίτι, θα πρέπει να συμβαδίζει με την αισθητική του υπόλοιπου σπιτιού και να εξυπηρετεί τις λειτουργικές ανάγκες ενός επαγγελματικού χώρου.
Έχοντας λοιπόν αυτά στο μυαλό μου, έχω να σας προτείνω πέντε συμβουλές, για το πως θα δημιουργήσετε τον δικό σας επαγγελματικό χώρο, μέσα στο σπίτι σας


Εδώ, δεν χωράει αταξία

Βασική αρχή, για την επαναλειτουργία ενός χώρου, είναι να απαλλαγείτε από τα άχρηστα αντικείμενα για να ανοίξει ο χώρος. Η οργάνωση, είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο συστατικό για επιτυχημένο αποτέλεσμα.
Ο σύμμαχός σας σ’ αυτή την προσπάθεια, είναι τα ράφια στους τοίχους. Χωρίς αυτά, τα βιβλία, οι φάκελοι και τα περιοδικά θα κατακλύσουν το γραφείο σας και δεν θα έχετε χώρο για να δουλέψετε. Πάνω σ’ αυτά τα ράφια, μπορείτε να προσαρμόσετε συρταριέρες, όπου θα μπορείτε με μεγαλύτερη άνεση να τακτοποιείτε τα χαρτιά σας, (αλληλογραφία, γραφική ύλη κ.λ.π.) που δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται διαρκώς πάνω στο γραφείο σας.


Περιχαρακώστε το χώρο

Ένας από τους λόγους, για τους οποίους ο σχεδιασμός του γραφείου στο σπίτι, είναι κάπως πολύπλοκος,  είναι η άμεση γειτνίαση αυτού του χώρου, με την χαλαρή αίσθηση που κυριαρχεί στο υπόλοιπο σπίτι. Ένα γρήγορο πρόχειρο φαγητό, το αγαπημένο σας σήριαλ στην τηλεόραση, το πλυντήριο που τελείωσε και θέλει άδειασμα ή τα παιδιά σας που σας φωνάζουν από το διπλανό δωμάτιο, είναι αιτίες που θα σας υποχρεώσουν να διακόψετε τη δουλειά σας.
 
Για να αποφύγετε λοιπόν την ενοχλητικά συχνή διάσπαση της προσοχής σας, καθορίστε τα “σύνορα” και σιγουρευτείτε ότι το γραφείο σας θα βρίσκεται σε απόσταση από το υπόλοιπο του σπιτιού ή τουλάχιστον από το χώρο που είναι η υπόλοιπη οικογένειάς σας. Μια κανονική πόρτα, θα μπορούσε να είναι η ιδανική λύση, αλλά εάν αυτό δεν είναι εφικτό, μια όμορφη κουρτίνα – παραβάν θα μπορούσε να ξεχωρίσει την είσοδο του γραφείου από το υπόλοιπο σπίτι. Ακόμα κι αν μ’ αυτό τον τρόπο, οι ήχοι δεν θα εμποδιστούν εντελώς, η κουρτίνα θα καθορίσει το διάστημα και θα σας προσφέρει την αίσθηση του ανεξάρτητου χώρου.

Μη χάσουμε και το μυαλό μας

Η ώρες της δουλειάς, συνήθως προκαλούν άγχος, γι’ αυτό είναι καλό να προσπαθήσετε να ελαφρύνετε το κλίμα, δίνοντας κάποιες νότες που θα σας κάνουν να νιώθετε πιο ευχάριστα. Ο χώρος του γραφείου σας, θα πρέπει από τη μια μεριά να είναι άνετος κι από την άλλη να μπορείτε να δουλέψετε ευχάριστα.
Σας προτείνω λοιπόν, να τοποθετήσετε ένα πίνακα ή μια αφίσα μπροστά στο γραφείο σας, που θα σας προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα. Το γραφείο όπου θα κάθεστε για να δουλέψετε, είναι το βασικό σημείο του δωματίου, οπότε η θέα που θα έχετε απ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να σας εμπνέει την ώρα που θα εργάζεστε


Προσοχή στο χρώμα

Μην υποτιμήσετε την σημασία του χρώματος που θα δώσετε στους τοίχους, όταν ετοιμάζεται το χώρο. Οι λευκοί για παράδειγμα τοίχοι, κάνουν συχνά το χώρο να φαίνεται εξαιρετικά κρύος και αφιλόξενος. Βάψτε λοιπόν τους τοίχους με χρώματα που βοηθούν στη χαλάρωση.
 
Αποφύγετε το κίτρινο, που κουράζει τα μάτια ή το κόκκινο που διεγείρει τις αισθήσεις σας. Αντί γι’ αυτά, σας προτείνω να προσανατολιστείτε σε απαλές αποχρώσεις του μπλε, του πράσινου ή του βιολέ.

Διώξτε το σκοτάδι

Το γραφείο σας στο σπίτι, είναι ένας χώρος που χρειάζεται πολύ περισσότερο φως, απ’ ότι για παράδειγμα μια κρεβατοκάμαρα. Τοποθετήστε κατ’ αρχήν ένα βασικό φως στο κέντρο του ταβανιού, εφόσον δεν υπάρχει. Προσέξτε βέβαια, να είναι ένα φωτιστικό όμορφο και ενδιαφέρον. Αυτό θα σας βοηθήσει να αγαπήσετε το χώρο, προσέχοντας πάντα να προσφέρει αρκετό φως.
 
Οι λάμπες γραφείου ή τα σποτς, είναι επίσης μια επιλογή, που θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από το γούστο σας, κι όχι μόνο να προσφέρουν άφθονο φως, αλλά να δίνουν και στο χώρο ένα ξεχωριστό στιλ..
Μετά απ’ όλα αυτά, σας εύχομαι οι ώρες που θα περνάτε στο χώρου του καινούργιου σας γραφείου, να είναι ευχάριστες και παραγωγικές. Καλή επιτυχία !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...