Μάσκες: Τελετουργική συνήθεια ή τρόπος απελευθέρωσης;

Το ανθρώπινο πρόσωπο συχνά αποκαλύπτει πάρα πολλά. Έτσι, για να κρυφτούν οι αποκαλυπτικές εκφράσεις στις διάφορες τελετουργίες και τελετές, σε ολόκληρο τον κόσμο φορούσαν μάσκες.

Η μάσκα διατηρεί μια παγωμένη έκφραση. Πίσω της το άτομο μπορεί να νιώθει διάφορα συναισθήματα αλλά τα κρύβει η μάσκα.
Οι αρχαίοι ιερείς και ...... φύλαρχοι φορούσαν τις μάσκες για να αντιγράψουν τους θεούς. Μερικές από αυτές ήταν φτιαγμένες από χρυσάφι και στολισμένες από πολύτιμους λίθους. Άλλες φτιάχνονταν από δέρματα ζώων και ζωγραφίζονταν με πολύπλοκα σχέδια. Σκοπός τους ήταν να κρατούν αυτόν που τις φορούσε σε απόσταση από τους κοινούς ανθρώπους, δίνοντάς του μια παράξενη και μυστηριώδη εμφάνιση.
Στη μαγγανεία και τη μαγεία, οι μάσκες φοριούνταν για να βοηθήσουν την επίκληση των θεών. Στο μεσαίωνα, όποιος φορούσε μάσκα κερασφόρου θεού θεωρούνταν υπεύθυνος για ιστορίες του ιδίου του διαβόλου. Οι μάγισσες έπαιρναν συχνά παραισθησιογόνα, έτσι η εντύπωση που έδινε η κερασφόρα μάσκα θα πρέπει να μεγαλοποιούνταν.
Όταν φορά μια μάσκα σημαίνει πως μπορείς να συμπεριφέρεσαι διαφορετικά, μέσα σου νιώθεις ελεύθερος από τη δέσμευση να συμμορφώνεσαι με το κατεστημένο.
Οι αδερφές Bronte, δημοφιλείς συγγραφείς του 19ου αιώνα, μερικές φορές όταν ήταν παιδιά φορούσαν μάσκες - ήταν ο τρόπος που χρησιμοποιούσε ο πατέρας τους για να τις κάνει να εκφράζουν τις πραγματικές τους σκέψεις.

Πηγή: Εκδόσεις Φυτράκη
http://www.seleo.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...